Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2011

Οι μεταμοσχεύσεις ομφαλικού αίματος,... μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά




Η μεταμόσχευση ομφαλικού αίματος, ακόμα κι αν το μόσχευμα δεν είναι απολύτως συμβατό, μπορεί να είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία παιδιών που πάσχουν από πλήθος σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, η δρεπανοκυτταρική αναιμία και γενετικά νοσήματα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως αναφέρουν επιστήμονες από το Πρόγραμμα Παιδιατρικής Μεταμόσχευσης Αίματος & Μυελού του Πανεπιστημίου Ντιουκ, το μη συμβατό ομφαλικό αίμα μπορεί να είναι
πιο εύκολο να βρεθεί απ’ ό,τι ένα συμβατό μόσχευμα μυελού των οστών, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει την θεραπεία περισσότερων ασθενών.
ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ 200¤!
 

«Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν θεαματικά οι δότες στο Εθνικό Πρόγραμμα Δωρεάς Μυελού των Οστών (των ΗΠΑ)», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βίνοντ Πρασάντ, παιδοογκολόγος στο Ντιουκ στη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, στη Φλόριντα. «Εντούτοις, γεγονός παραμένει ότι για πολλούς ασθενείς είναι δύσκολο το να βρεθεί ένας συμβατός δότης – και οι μειονότητες είναι αυτές που δυσκολεύονται περισσότερο απ’ όλες να βρουν έναν απόλυτα συμβατό δότη».
www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.


Το πρόβλημα αυτό ενδέχεται να αμβλύνει η χρήση ομφαλικού αίματος. «Η μελέτη μας έδειξε ότι η χρήση ομφαλικού αίματος μπορεί να είναι αποτελεσματική, δίχως να αυξάνει τις επιπλοκές», πρόσθεσε. «Βάσει των ευρημάτων μας, πιστεύουμε ότι η μη συμβατή μεταμόσχευση ομφαλικού αίματος θα πρέπει να θεωρείται μια πιθανή εναλλακτική λύση για τους πολυάριθμους νεαρούς ασθενείς μας που χρειάζονται μεταμόσχευση».
Η μεταμόσχευση μυελού των οστών έχει αποδειχθεί επιτυχημένη θεραπεία για τα χιλιάδες παιδιά που αναπτύσσουν κάθε χρόνο νοσήματα όπως η λευχαιμία και η δρεπανοκυτταρική νόσος, καθώς και κληρονομούμενες μεταβολικές διαταραχές όπως το σύνδρομο Χάρλερ (Hurler’s). Οι ασθενείς που δεν έχουν συμβατό δότη στην οικογένειά τους, μπορούν να καταφεύγουν στο μητρώο μυελού των οστών – στις ΗΠΑ, στο μητρώο αυτό είναι σήμερα καταγεγραμμένοι επτά εκατομμύρια δωρητές. Μολονότι, όμως, ο αριθμός αυτός είναι υψηλός, πολλοί ασθενείς, κυρίως μειονότητες, αδυνατούν να βρουν έναν πλήρως συμβατό δότη.
Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ασθενών, όμως, θα βρουν έναν εν μέρει συμβατό δότη στις δημόσιες τράπεζες ομφαλικού αίματος, παρ’ ότι σε αυτές ο αριθμός των δωρητών είναι μικρότερος, τόνισε ο δρ Πρασάντ.
Προκειμένου να βρεθεί συμβατός δότης, οι γιατροί ελέγχουν το αίμα του δότη και του δέκτη συγκρίνοντας έξι αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (ή HLAαντιγόνα) – δηλαδή πρωτεϊνες που βρίσκονται στην επιφάνεια των περισσοτέρων κυττάρων. Αν βρεθούν και τα έξι συμβατά (δηλαδή 6 στα 6) οι γιατροί μιλούν για πλήρη συμβατότητα.
Στη νέα μελέτη, σε πολλά από τα παιδιά στα οποία έγινε μεταμόσχευση ομφαλικού αίματος με συμβατότητα 4 στα 6, η θεραπεία ήταν επιτυχημένη, με χαμηλή συχνότητα επιπλοκών, Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα της θεραπείας ήταν παραπλήσια με αυτά που καταγράφηκαν σε ασθενείς οι οποίοι έλαβαν περισσότερο συμβατά μοσχεύματα.

Τα ευρήματα προέκυψαν από στοιχεία που ελήφθησαν από 314 ασθενείς οι οποίοι έκαναν θεραπεία στο Ντιουκ την περίοδο 1993-2007. Η ηλικία των ασθενών κυμαινόταν από 6 μηνών έως 21 ετών, ενώ τα νοσήματα από τα οποία έπασχαν ήταν είτε κακοήθη (καρκίνοι) είτε μη κακοήθη.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...