Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2011

Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει σοβαρά,... (και) τη μνήμη


Εκτός από τα ήδη γνωστά, δηλαδή έκλυση παραγόντων άσθματος, καρδιαγγειακών και καρκίνου, το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης στις γνωστικές λειτουργίες, όπως είναι η μνήμη και η μάθηση.

Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλεί προβλήματα στις γνωστικές λειτουργίες.

Στη νέα έρευνα που έγινε σε συνεργασία δύο μεγάλων πανεπιστημίων, του Κέιμπριτζ στη Βρετανία και του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, αναλύθηκαν δείγματα σάλιου από 5.000 ενήλικες, μη καπνίζοντες ηλικίας 50 ετών και άνω, στους οποίους
ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ 200¤!
μετρήθηκαν τα επίπεδα κοτινίνης, βασικού συστατικού που παράγεται από τη διάσπαση της νικοτίνης στον οργανισμό.
Οι μετέχοντες στην έρευνα υπεβλήθησαν επίσης σε μία σειρά από νευροψυχολογικά τεστ, τα οποία εκτίμησαν τις ικανότητες απομνημόνευσης, υπολογισμού και ανάκλησης πληροφοριών, όπως για παράδειγμα να αναφέρουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ζώων σε ένα λεπτό.
www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτοί που είχαν τα υψηλότερα ποσοστά κοτινίνης στον οργανισμό τους παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στις γνωστικές λειτουργίες.
Ο συσχετισμός αυτός δεν εντοπίστηκε μόνο στους πρώην καπνιστές, αλλά και στους ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, αλλά βρίσκονταν αρκετά συχνά σε κλειστούς χώρους με καπνιστές.
Μεταξύ των πιθανών αιτιολογιών, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να ευνοεί τα καρδιολογικά νοσήματα και ότι αυτά με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στις γνωστικές λειτουργίες και την έκλυση άνοιας.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «British Medical Journal».
Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzolgou@dolnet.gr
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...