Δευτέρα, Οκτωβρίου 17, 2011

Νέους «Αρμαγεδδώνες»,... προέβλεψε ο Ρουμπινί


Νέους «Αρμαγεδδώνες» προέβλεψε ο Ρουμπινί 

Προβλέπει ότι η Ελλάδα θα γίνει η νέα Lehman Brothers
Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε παγκόσμιο οικονομικό σοκ ανάλογης κλίμακας με εκείνο που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, απεφάνθη ο Νουριέλ Ρουμπινί.

 Μιλώντας σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Evli Bank στο Ελσίνκι, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρόεδρος και συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων Roubini Global Economics προέβλεψε την έξοδο ενός ή δύο κρατών από το ευρώ εντός της προσεχούς διετίας, αλλά καθησύχασε το ακροατήριό του διαβεβαιώνοντάς το ότι το επόμενο εξάμηνο δεν θα... διαλυθεί η ευρωζώνη.
Βάλθηκε να επιβεβαιώσει τη φήμη του Δρ. Καταστροφή ο Ρουμπινί στο Ελσίνκι. Οι αντιφάσεις, όμως, στις οποίες έπεσε ο τουρκικής καταγωγής οικονομολόγος και διαχειριστής κεφαλαίων που έγινε διάσημος επειδή κατάφερε να καταγραφεί (μόνος αυτός!) ως ο άνθρωπος που προέβλεψε από το 2006 το σκάσιμο της αμερικανικής subprime market, ήταν κραυγαλέες.

Είπε, για παράδειγμα, ότι μια μη ελεγχόμενη ρεοκοπία ενός μέλους της ευρωζώνης ή μια έξοδος από την ευρωζώνη θα προκαλούσε σοκ το οποίο θα γινόταν αισθητό όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Ρουμπινί θεωρεί αυτή την προοπτική πλέον ή βεβαία, καθώς θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο για τη λύση της κρίσης δεν θα πετύχει τους στόχους του - το σχέδιο θα ανακοινωθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο αλλά ο διάσημος οικονομολόγος προφανώς έχει καλή πληροφόρηση για την πορεία των συνομιλιών. Και δεν θα πετύχει τους στόχους του επειδή έχει αναπτυξιακό έλλειμμα: δεν προωθεί την ανάπτυξη.

Ενώ, λοιπόν, ο δόκτωρ Καταστροφή δίνει «40% ή και περισσότερες» πιθανότητες στην Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ και προβλέπει ότι αυτό θα προκαλέσει τη διάλυση της ευρωζώνης (αφού και άλλη μια χώρα ενδεχομένως να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό τρένο) σε χρονικό ορίζοντα διετίας, θεωρεί ότι η Ιταλία και η Ισπανία δεν είναι καταδικασμένες και ότι χρειάζονται μια χρηματοδότηση «μπαζούκα» για να αποφύγουν την χρεοκοπία, να σωθούν και να ευημερήσουν σε ένα περιβάλλον Μαντ Μαξ, προφανώς, που θα έχει δημιουργηθεί με την αποχώρηση μιας ή δύο κρατών από την ευρωζώνη έως το 2014.

Βεβαίως, αφού ο ίδιος ο Ρουμπινί θέλει να θυμούνται τους «χρησμούς» του, ας θυμηθούμε και εκείνον που εκστόμισε στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2010, όταν είχε προβλέψει ότι «εν τέλει η Ευρωτράπεζα και οι Βρυξέλλες δεν θα αφήσουν την ΟΝΕ να καταστραφεί εξ αιτίας της Ελλάδας».

Α! Kρατούμε και την πρόβλεψη που έκανε ο διάσημος μελλοντολόγος από τη φινλανδική πρωτεύουσα ότι «η EKT θα περιμένει τουλάχιστον έως το Δεκέμβριο για να ανεβάσει τα επιτόκια του ευρώ» και ότι ο νέος πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι «δεν θα ανεβάσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ το Νοέμβριο». Την κρατούμε επειδή ο Ρουμπινί θεωρεί ότι η επόμενη «κίνηση» της ΕΚΤ θα είναι προς την κατεύθυνση μιας σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής, σε αντίθεση με τις προβλέψεις λιγότερο διασήμων αναλυτών, που προβλέπουν μείωση των ευρωεπιτοκίων, ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους.
tovima
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...