Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2011

Ποιες τροφές «ροκανίζουν»,... πόντους και κιλά;


Κάποιες τροφές δυσκολεύουν την προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος και κάποιες άλλες τη διευκολύνουν. Επειδή εσείς γνωρίζετε σίγουρα ποιες σας δυσκολεύουν, εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς αυτές που θα σας οδηγήσουν στο δρόμο για τη… νίκη.

Έχετε ακούσει ποτέ ότι το νερό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κάποια περιττά κιλά; Αν το ακούσατε και δεν το πιστέψατε, η αλήθεια είναι ότι ισχύει, αλλά με μια ευρύτερη έννοια: πρέπει να καταναλώνετε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως φρούτα και λαχανικά.
Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τέτοιου είδους τροφές παρουσίαζαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και μικρότερη περίμετρο μέσης, ενώ οι ερευνητές υποπτεύονται ότι το νερό σε αυτές τις τροφές μας κάνει να αισθανόμαστε «γεμάτοι» κι έτσι τρώμε τελικά λιγότερο.
Εφαρμόστε κι εσείς αυτή τη στρατηγική στην καθημερινή σας διατροφή, εμπλουτίζοντάς την με τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχουν μέχρι 85% περιεκτικότητα σε νερό και δείτε σύντομα τα αποτελέσματα στη σιλουέτα σας, αλλά και στην υγεία σας.
Γκρέιπφρουτ: ο λιποδιαλυτικός μας σύμμαχος
Το εσπεριδοειδές αυτό κάνει καλό στην καρδιά, ενώ περιέχει βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο, όπως και πηκτίνη, μια διαλυτή φυτική ίνα που δρα ενάντια στην αθηροσκλήρωση. Οι ροζ και οι κόκκινες ποικιλίες περιέχουν επίσης βιταμίνη Α και λυκοπένιο, ένα φυτοχημικό το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη σκλήρυνσης των αρτηριών, ενώ η ουσία που βρίσκουμε στο γκρέιπφρουτ, ναρινγενίνη, σύμφωνα με τους ερευνητές βοηθά στη διάλυση του λίπους, επιδρώντας στο ήπαρ και αποτρέποντάς το από το να το αποθηκεύσει. Όταν ψωνίζετε, μην ξεχνάτε να επιλέξετε αυτά που είναι σχετικά βαριά για το μέγεθός τους, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε ότι είναι πιο ζουμερά. Σε περίπτωση, όμως, που λαμβάνετε στατίνες για τη μείωση της χοληστερίνης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το γκρέιπφρουτ, καθώς μπορεί να επηρεάσει τη δράση τους.
Μπρόκολο: γεμάτο βιταμίνες
Ένα λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνες (ειδικά βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β), ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο κ.λπ , το μπρόκολο παρουσιάζει αντικαρκινική δράση, μεταξύ άλλων σημαντικών για την υγεία δράσεων (όπως εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, μείωση της χοληστερίνης κ.ά.). Και φυσικά η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό και οι λιγοστές του θερμίδες το καθιστούν συστατικό επιτυχίας σε μια υγιεινή διατροφή. Δοκιμάστε το βραστό με λίγο λάδι, συνοδεύοντας το ψητό κοτόπουλο ή τις βραστές σας πατάτες.
Λάχανο: πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Γνωστό για τη δράση του ως τονωτικό του ανοσοποιητικού, το λάχανο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ αρκετές έρευνες έχουν δείξει στο παρελθόν ότι έχει αντικαρκινική δράση, πέρα από το βοηθητικό του ρόλο στο αδυνάτισμα. Προτιμήστε το ωμό στις σαλάτες ή ελαφρώς σωταρισμένο για περισσότερη γεύση.
Κουνουπίδι: όπλο κατά του καρκίνου
Όπως και τα υπόλοιπα κραμβοειδή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο), έτσι και το κουνουπίδι είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου και αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και φυλλικού οξέος. Η αντιοξειδωτική του δράση, μάλιστα, αυξάνεται όταν το προτιμάτε ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο στον ατμό, ενώ οι ελάχιστες θερμίδες του (μόλις 30 στα 100 γραμμάρια βραστού κουνουπιδιού χωρίς λάδι) το καθιστούν κατάλληλη τροφή… δίαιτας. Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, βιταμινών, ασβεστίου, μαγγανίου, καλίου, φωσφόρου και αν δεν σας «εξιτάρει» ιδιαίτερα γευστικά, μπορείτε απλώς να το προσθέσετε ωμό στη σαλάτα σας και να το καταναλώσετε μαζί με άλλα λαχανικά.
Μαρούλι: στις πρώτες θέσεις της διαιτητικής λίστας
Με περίπου 60-70 θερμίδες ανά μισό κιλό, το μαρούλι βρίσκεται ψηλά στη λίστα των τροφών που πρέπει να καταναλώνουμε αν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος. Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β, φυλλικού οξέος και μαγγανίου, το οποίο βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος και είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Μπορείτε να επιλέξετε διάφορες ποικιλίες του για τη σαλάτα σας, προκειμένου να λάβετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και προσθέστε λίγη βινεγκρέτ χωρίς μέλι αντί για σος, έτσι ώστε να μειώσετε το θερμιδικό περιεχόμενο της σαλάτας.
Σπανάκι: η τροφή του Ποπάι και στη δίαιτα
Τρυφερό και νόστιμο, το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ, ενώ περιέχει και τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά για την καταπολέμηση των ασθενειών, όπως βήτα καροτίνη και βιταμίνη C, καθώς επίσης και το φυτοχημικό λουτεΐνη, το οποίο προστατεύει τα μάτια από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια πάθηση η οποία εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε σαν υποκατάστατο του μαρουλιού στη σαλάτα και βιαστείτε να το προμηθευτείτε, αφού μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου έχει καλύτερη σύσταση.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...