Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2011

Καρκίνος: Μήπως θα ήταν καλύτερα,... να μη γνωρίζουμε;

Μετά από αρκετές δεκαετίες που οι περισσότεροι γιατροί πίστευαν ότι “η γνώση σώζει ζωές”, οι επιστήμονες αλλάζουν άποψη. 
Μετά από αρκετές δεκαετίες που οι περισσότεροι γιατροί πίστευαν ότι “η γνώση σώζει ζωές”, οι επιστήμονες αλλάζουν άποψη.
“Η πρόγνωση είναι η καλύτερη θεραπεία” υποστήριζαν εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες και υπέβαλαν τους ανθρώπους σε ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να προλάβουν σε πολύ αρχικά στάδια ένα πιθανό κρούσμα της νόσου. Όμως η πεποίθηση αυτή έχει ξεκινήσει να αλλάζει. Αρκετές ομάδες γιατρών, από διάφορες χώρες, προτείνουν να
περιοριστεί ο αριθμός και η συχνότητα των διαγνωστικών εξετάσεων, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι πολλές εξετάσεις, ειδικά αν γίνονται συχνά, ελλοχεύουν κινδύνους για την υγεία.
Προ καιρού, η επιστημονική ιατρική ομάδα Preventive Services Task Force, που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά παγκοσμίως, ανέφερε ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία πριν από τα 40, ενώ οι γυναίκες άνω των 50 ετών θα πρέπει να κάνουν την εξέταση κάθε δυο χρόνια και όχι κάθε ένα όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Μειωμένες εξετάσεις σύστησαν, επίσης, και για τον καρκίνο του προστάτη και των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα New York Times, η αλλαγή αυτή οφείλεται στη γνώση που έχει αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά και τις δοκιμές που έχουν γίνει. Οι πολυετείς μελέτες αποκάλυψαν πως αρκετές εξετάσεις προκαλούν περισσότερα προβλήματα για την υγεία του ανθρώπου παρά τα οφέλη που προσφέρει μια πρόωρη διάγνωση. Έρευνα του Preventive Services Task Force έδειξε ότι στις 138.000 γυναίκες που κάνουν μαστογραφία, οι 120.000 έως 134.000 διαγιγνώσκονται είτε με πολύ προχωρημένο καρκίνο, που δεν θεραπεύεται ή με καρκινικές αλλοιώσεις που είναι σε τόσο πρώιμο στάδιο που δεν επιδέχονται θεραπείας.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι γιατροί που εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για τις νέες αυτές απόψεις και υπερασπίζονται τις τακτικές διαγνωστικές εξετάσεις. Δεν κρύβουν, άλλωστε, τις υποψίες τους καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι νέες αυτές ιδέες ακολούθησαν τις συζητήσεις περί του αυξανόμενου κόστους για ασφαλιστικά ταμεία και κράτη για την περίθαλψη των ασφαλισμένων πολιτών.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...