Δευτέρα, Οκτωβρίου 17, 2011

Ο Βαν Γκογκ,... «δεν ήταν αυτόχειρας»

ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕ 200 ΕΥΡΩ!!!

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ δεν αυτοκτόνησε, όπως ήταν η μέχρι στιγμής επικρατούσα αντίληψη, αλλά πιθανόν τον σκότωσαν κατά λάθος δύο αγόρια που είχαν ένα χαλασμένο όπλο, σύμφωνα με τους συγγραφείς μιας νέας βιογραφίας του.
Οι συγγραφείς Στίβεν Νάιφε και Γκρέγκορι Γουάιτ Σμιθ φέρονται να κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από δέκα χρόνια ερευνών με τη βοήθεια 20 ερευνητών και μεταφραστών, που ανέλυσαν, μεταξύ άλλων, χιλιάδες αμετάφραστα γράμματα του ζωγράφου.
Ο Ολλανδός καλλιτέχνης πέθανε στην Οβερ-σιρ-Ουάζ της Γαλλίας το 1890 σε ηλικία 37 ετών.
Διέμενε στο πανδοχείο Auberge Ravoux από όπου περπατούσε στα χωράφια για να ζωγραφίσει. Η επικρατούσα θεωρία τον θέλει να αυτοπυροβολείται στους αγρούς και μετά να επιστρέφει στο πανδοχείο όπου ξεψύχησε.
Ωστόσο ο Νάιφε επισημαίνει ότι «είναι ξεκάθαρο ότι δεν πήγε στα χωράφια με την πρόθεση να αυτοπυροβοληθεί».
«Η κοινά αποδεκτή αντίληψη όσων συνέβησαν στο Οβέρ μεταξύ αυτών που τον γνώριζαν ήταν ότι σκοτώθηκε κατά λάθος από δύο αγόρια και αποφάσισε να τα προστατέψει αναλαμβάνοντας την ευθύνη», προσθέτει.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο ιστορικός τέχνης Τζον Ρέουαλντ είχε καταγράψει αυτή την εκδοχή των γεγονότων όταν επισκέφθηκε το Οβέρ τη δεκαετία του '30. Επίσης το γεγονός ότι η σφαίρα που σκότωσε τον Βαν Γκογκ εισήλθε στην κοιλιακή χώρα λοξά και ευθεία, στηρίζει τη θεωρία ότι δεν αυτοκτόνησε.
«Αυτά τα αγόρια, ένα από τα οποία φορούσε στολή καουμπόι και είχε ένα δυσλειτουργικό πιστόλι με το οποίο έπαιζε, ήταν γνωστό ότι πήγαιναν να πιουν αυτή την ώρα της ημέρας με το Βίνσεντ. Έχουμε λοιπόν δύο εφήβους με χαλασμένο όπλο, ένα αγόρι που του αρέσει να παίζει τον καουμπόι και τρεις ανθρώπους που είχαν μάλλον πιει πολύ», αναφέρει ο Νάιφε. Όπως τονίζει «η ανθρωποκτονία κατά λάθος είναι πολύ πιο πιθανή».
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...