Κυριακή, Οκτωβρίου 16, 2011

Γερμανία: Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο,... δήλωσε ο Κ. Λίντνερ


Γερμανία: Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, δήλωσε ο Κ. Λίντνερ 

Βοήθεια χωρίς πατρονάρισμα ήταν η απάντησή του όσον αφορά το κούρεμα
Στη Γερμανία συνεχίζεται ο καταιγισμός δηλώσεων και δημοσιευμάτων για την Ελλάδα. Η αρχή έγινε από τον γενικό γραμματέα του συγκυβερνώντος κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το πόσος χρόνος απομένει ακόμα μέχρι το κούρεμα του ελληνικού χρέους, απάντησε:

 
«Μια οικειοθελής παραίτηση των πιστωτών είναι σχεδιασμένη και επίκειται. Αλλά διερωτώμαι όπως και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εάν επαρκεί το ύψος του 21%. Περαιτέρω δεν κάνω εικασίες. Είναι ορθό να δημιουργηθούν τώρα τα εργαλεία ώστε να ελεγχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης και οι επιπτώσεις στις τράπεζες. Στο ερώτημα, αν μπορεί η Ελλάδα να καταστεί μια λειτουργούσα χώρα της ευρωζώνης, η απάντησή του ήταν: Η αρχική κατάσταση είναι δύσκολη. Υπολογίζω ότι η χώρα θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία. Συγχρόνως πρέπει να βοηθήσουμε χωρίς να πατρονάρουμε. Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο».
 
Ακολούθησε ο επίσης φιλελεύθερος υπουργός εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε, ο οποίος σε συνέντευξή στο ταμπλόιντ «Bild am Sonntag» στο ερώτημα αν έφτασε η ώρα να απαλλαγεί η Ελλάδα από ένα σημαντικό τμήμα του χρέους της μέσω «κουρέματος» εντός αυτής της χρονιάς, απάντησε:

«Σχετικά με αυτό δεν κάνω εικασίες. Έτσι κι αλλιώς έχουν γίνει υπερβολικά πολλές εικασίες. Με αυτό τον τρόπο επίσης χάνεται η εμπιστοσύνη» κι εν συνεχεία πρόσθεσε ότι «από εμένα δεν θα ακούσετε καμία λέξη για την έκθεση της Τρόικα για την Ελλάδα πριν αυτή να παρουσιαστεί».

Η σκυτάλη δόθηκε στη συνέχεια στην πρωθυπουργό του κρατιδίου Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία Χανελόρε Κραφτ, η οποία σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» δηλώνει ότι: «Εάν η Ελλάδα έχει αδυναμία πληρωμών, πρέπει κανείς να φοβάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε. Ωστόσο συζητάμε σχεδόν αποκλειστικά για το σωστό παυσίπονο για το καρκινικό έλκος και πολύ λίγο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το καρκινικό έλκος, το οποίο μας έφερε σε αυτή την κατάσταση: Στις υπερβολές των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Υπό τον τίτλο «Μικρός πόλεμος στις Βρυξέλλες» και τον υπότιτλο «Οι θεσμοί της Ε.Ε. μάχονται ενάντια στην επιρροή των κρατών-μελών. Ωστόσο αυτά μόνο έχουν τα χρήματα για να σώσουν το ευρώ/ Ανησυχία στο Παρίσι/ O Σαρκοζί παίζει το σωτήρα και συγχρόνως η Γαλλία προετοιμάζεται για μια μερική χρεωκοπία των Ελλήνων/ Δραστηριοποίηση στην Αθήνα/ Με μια task-force μπορεί η Ελλάδα να μπει στη θέση της. Ωστόσο θα βοηθήσει αυτό;» η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει εκτεταμένο ρεπορτάζ για την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται – μεταξύ άλλων – στον ρόλο της τρόικα, υπογραμμίζοντας ότι πλέον το καθήκον της είναι να δίνει οδηγίες αναφορικά με το «πού πρέπει να γίνει οικονομία και πού μεταρρυθμίσεις και δεν βοηθάει λεπτομερώς στην εφαρμογή των οδηγιών της».

«Η Ελλάδα είναι στην ευρωζώνη όπως ένας μαθητής στο λάθος σχολείο. Ο δάσκαλος του έδωσε μια σύσταση για να πάει στο γυμνάσιο, ωστόσο οι φιλόδοξοι γονείς ήθελαν να φοιτήσει στο λύκειο. Έτσι πλαστογράφησαν το ενδεικτικό του, ώστε να μπορέσει να γίνει δεκτός. Τώρα όμως δεν τα βγάζει πέρα με την ύλη» προσθέτει.

Εν συνεχεία, το άρθρο κάνει αναφορά στην Task-Force και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει στην Ελλάδα, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει αναμφίβολα η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας.

«Πόσο αποτελεσματική θα είναι η Task-Force στο να προετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον, δεν είναι ωστόσο προβλέψιμο. Σε πολλές υπηρεσίες οι ελεγκτές και οι νεοφερμένοι έρχονται αντιμέτωποι με την αντίσταση της πικραμένης από τις πολυάριθμες μισθολογικές περικοπές δημοσιοϋπαλληλίας» αναφέρεται σε αυτό.

Το ρεπορτάζ καταλήγει με την επισήμανση ότι στη γειτονική Βουλγαρία, τη φτωχότερη χώρα της Ε.Ε., όπου «το κράτος πληρώνει άθλιες συντάξεις και αξιολύπητες κοινωνικές παροχές… μεγαλώνει η δυσαρέσκεια για τις πολλές παραχωρήσεις της Ε.Ε. στην πολύ πλουσιότερη Ελλάδα. Αυτή η χορωδία μάλλον θα ενισχυθεί κι άλλο».
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...