Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2011

Σαμαράς προς ευρωδεξιά: «Με εμένα,... θα έχετε να κάνετε σε λίγο»


Σαμαράς προς ευρωδεξιά: «Με εμένα θα έχετε να κάνετε σε λίγο» 

Ως «πρωθυπουργός εν αναμονή» θα εμφανιστεί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο πρόεδρος της ΝΔ
Με βασικό επιχείρημα ότι σύντομα με αυτόν θα έχουν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν οι ευρωπαίοι ηγέτες, αναμένεται να εμφανιστεί ο κ. Αντ. Σαμαράς στην αυριανή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συζήτησε εκτενώς χθες με στενούς του συνεργάτες όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να τεθούν στο τραπέζι της συνόδου, όπου αναμένεται να υπάρξει και πάλι έντονη πίεση, κυρίως από τη γερμανική πλευρά.
Ψάχνεις για δουλειά...;
Ενισχυτική αυτής της εκτίμησης, είναι η φράση υψηλόβαθμου παράγοντα της Γερμανικής κυβέρνησης, που υπήρχε σε χθεσινή ανταπόκριση του Βήματος από το Βερολίνο.

«Ακούμε ότι θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες» πρόσθεσε η υψηλόβαθμη πηγή από την Γερμανική κυβέρνηση και συμπλήρωσε: «Δεν θα ήθελα να βρισκόμουν στη θέση του. Σίγουρα, θα φάει τα μούτρα του. Το κλίμα γι αυτόν είναι εκεί πολύ εχθρικό».

Προ ημερών κριτική στη Ν.Δ. άσκησε και ο Τέο Βάιγκελ, ο οποίος είχε χρηματίσει επί 10 χρόνια υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Χέλμουτ Κολ και επί 11 χρόνια πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας (CSU), που σημείωσε: «Είμαι εξοργισμένος με τη ΝΔ το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στην Ελλάδα. Το ΕΛΚ θα έπρεπε να της διαμηνύσει: ''εάν δεν δείξετε εθνική και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε μια τέτοια περίσταση, προσφέρετε κάκιστες υπηρεσίες στη χώρα σας''».

Βέβαια ενδιαφέρον έχει η επισήμανση -παρά τον αρνητισμό που εκπέμπεται για τον κ. Σαμαρά- της ίδιας πηγής, ότι αν και ο σημερινός ρόλος του δεν είναι εποικοδομητικός, τη γερμανική πλευρά την ενδιαφέρει η στάση του, γιατί όπως είπε, «είναι δυνητικός πρωθυπουργός».

Αυτή η εκτίμηση για μελλοντική νίκη του κ. Σαμαρά αποτελεί και το δυνατό χαρτί, όπως λένε στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. «Πλέον τον βλέπουν ως εν δυνάμει Πρωθυπουργό» λένε και θεωρούν ότι το κλίμα θα είναι διαφορετικό και πολύ καλύτερο από τις προηγούμενες φορές, αν και δεν αποκλείουν να υπάρχουν πιέσεις.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά αναμένουν ότι στη Σύνοδο του ΕΛΚ θα υπάρξουν και παρεμβάσεις αλληλεγγύης προς τον κ. Σαμαρά από αρκετούς πολιτικούς αρχηγούς, ιδίως από τον ισπανό Μαριάνο Ραχόι, τον Ιρλανδό Έντα Κένι, τον Ούγγρο Βίκτορ ΌρμπανΑντώνη, κάνεις το σωστό για τη χώρα σου. Μην υποκύψεις στις πιέσεις, είσαι στον σωστό δρόμο» του είχε πει τον περασμένο Ιούνιο), κ.α.

Πάντως, με εξαίρεση την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και σειρά άλλων ηγετών που ταυτίζονται μαζί της, στη ΝΔ αναμένουν ότι αυτή τη φορά θα υπάρχουν κεντροδεξιές φωνές που θα αμφισβητήσουν τη «συνταγή» για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τακτικό συνομιλητή του κ. Σαμαρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καθησυχάσει με την παρέμβασή του τους ηγέτες των κρατών μελών που ανήκουν στην ομάδα του ΕΛΚ και θα τους τονίσει ότι με αυτόν θα συνεργαστούν την επόμενη μέρα των εκλογών.

«Ι' m your partner» είναι η χαρακτηριστική φράση που λένε ότι θα πει ο κ. Σαμαράς στις Βρυξέλλες, όπου για μια ακόμη φορά όμως θα τονίσει τη διαφωνία του με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Εξάλλου, ο ίδιος, όπως λέει στους συνομιλητές του και θα τονίσει και στο ΕΛΚ, αισθάνεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις και κυρίως θα επισημάνει ότι είχε προβλέψει τη σημερινή κατάσταση ειδικά στο θέμα της δυναμικής του χρέους.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ. σημειώνουν ότι ο κ. Σαμαράς θα παραμείνει αμετακίνητος στην αντίθεσή του με τη συνταγή του Μνημονίου, δηλώνοντας «δικαιωμένος» για τις ενστάσεις που είχε προβάλει στη σύνοδο του ΕΛΚ την περασμένη άνοιξη και την αντιπαράθεση που είχε τότε με την κυρία Μέρκελ.

«Σύμμαχός» του, όπως λένε θα είναι και οι παρεμβάσεις έμπειρων πολιτικών της Ε.Ε. που υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα ακολουθείται μια λανθασμένη οικονομική συνταγή.

Ουσιαστικά θα επικαλεστεί και τις ενστάσεις που διατύπωσε χθες ο άλλοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, τόσο για το βάθος της λιτότητας στη χώρας μας όσο και για το πρόγραμμα της άμεσης πώλησης κρατικής περιουσίας και της ιδιωτικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων πριν σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αντιταχθεί στην προοπτική να υπάρξει μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και θα σταθεί ιδιαίτερα στο θέμα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκης υπογράμμισε ότι ο κ. Σαμαράς θα πάει στις Βρυξέλλες όπως κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο ανταποκρινόμενος στο εθνικό του καθήκον.

«Δεν θα πάει όμως μαζί με τον πρωθυπουργό. Δεν βοηθιέται η χώρα με σύμπραξη στο κακό, στο λάθος» σημείωσε ο κ. Μιχελάκης και συμπλήρωσε: «Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως πάντα, θα υπερασπιστεί μια άλλη πολιτική που μπορεί να βγάλει πιο γρήγορα τη χώρα από τα αδιέξοδα που την οδήγησε, η πολιτική Παπανδρέου».

Ποια είναι η άλλη πολιτική που θα τονίσει ο κ. Σαμαράς; Θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση εάν εκλεγεί Πρωθυπουργός και να του δοθεί μικρή πίστωση χρόνου. Μάλιστα θα επικαλεστεί το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές, διατήρησε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα (μισθοί και συντάξεις) και τα spreads πλέον είναι κοντά στις 620 μονάδες, και ετοιμάζεται σιγά-σιγά να απεγκλωβιστεί από την εποπτεία της τρόικας.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...