Σάββατο, Οκτωβρίου 08, 2011

Τι διχάζει Μέρκελ και Σαρκοζί,... για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους


Τι διχάζει Μέρκελ και Σαρκοζί για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους 

Διαφορετικές οι εκτιμήσεις για ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία
Διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης διαπιστώνει σε έρευνά του το πρακτορείο Bloomberg. Αφορμή για τη διαφωνία είναι οι διαφορετικές εκτιμήσεις αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις τράπεζες των δύο χωρών ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Τις διαφορές αυτές θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Κυριακή στο Βερολίνο.
Πρόκειται για ερωτήματα τα οποία υποφώσκου εδώ και ένα χρόνο, από τότε δηλαδή που οι δύο χώρες αναζητούν τρόπους ενίσχυσης των τραπεζών τους και εν γένει του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, ενώ ταυτόχρονα εξετάζουν τρόπους ελάφρυνσης του δανειακού φορτίου της Ελλάδας, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg. Διότι κοστίζει πλέον 6 εκατ. δολάρια και επιπλέον 100.000 δολάρια ετησίως η ασφάλιση για πέντε έτη ελληνικών ομολόγων αξίας 10 εκατ. δολαρίων από τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας - εξέλιξη φυσιολογική αφού οι αγορές θεωρούν ότι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό φθάνουν το 91%.
«Στην όγδοη διμερή γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής που διοργανώνεται τους τελευταίους 20 μήνες οι Μέρκελ και Σαρκοζί θα θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της ελληνικής χρεοκοπίας, την οποία οι αγορές θεωρούν οιονεί βεβαία», αναφέρει συγκεκριμένα η ανταπόκριση του Bloomberg από το Βερολίνο και το Παρίσι. Συγκεκριμένα, η Μέρκελ θα προσπαθήσει να κάμψει τις αντιρρήσεις του Σαρκοζί σε ένα ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών από την Ελλάδα, που εδράζονται στο φόβο για τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στις γαλλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μεγάλη έκθεση στο ελληνικό χρέος.
«Ο Σαρκοζί δεν μοιάζει πρόθυμος να ρισκάρει αφήνοντας την Ελλάδα στην τύχη της», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες του Bloomberg Τζέιμς Χέρτλινγκ και Τόνι Τσούσκα. Και αναφέρουν δήλωση του πρώην αξιωματούχου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Στεφάν Κολινιόν, ο οποίος σημειώνει ότι «η όλη κουβέντα για τη χρεοκοπία της Ελλάδας διεξάγεται εντός γερμανικών συνόρων». Διότι «σε όλες οι άλλες χώρες, της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης, δεσμεύονται απολύτως να αποφύγουν με κάθε διαθέσιμο μέσο μια τέτοια εξέλιξη».
Οπως ο ίδιος ο Σαρκοζί αποκάλυψε μιλώντας στους δημοσιογράφους από το Ερεβάν της Αρμενίας, όπου βρίσκεται, στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τη γερμανίδα καγκελάριο θα είναι οι τράπεζες. «Ο Σαρκοζί είναι προφανώς ο ασθενέστερος εκ των δύο εταίρων, στο μέτρο που η χώρα του υφίσταται μεγαλύτερη πίεση από τις αγορές», δήλωσε στο Βloomberg ο Κάρστεν Μπρζέσκι της ING Group στις Βρυξέλλες. «Και η Μέρκελ χρειάζεται την στήριξη του Σαρκοζί στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όχι τόσο επειδή πρόκειται να συμβεί τώρα, αλλά επειδή σχεδιάζει να συμβεί κάποια στιγμή...», πρόσθεσε ο αναλυτής.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...