Τρίτη, Οκτωβρίου 25, 2011

Κομισιόν: «Κοντά στη λύση,... με τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων»


Κομισιόν: «Κοντά στη λύση με τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων» 

Απαράδεκτη η κηδεμονία χώρας - μέλους είπε μεταξύ άλλων ο Αμαντέου Αλταφάζ
Η προτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να βρεθεί μια συμφωνία βάσει της οποίας οι ιδιώτες κάτοχοι των ελληνικών κρατικών ομολόγων εθελουσίως θα αποδεχθούν μείωση της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες  ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές υποθέσεις Αμαντέου Αλταφάζ.
www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.
Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους για τη μείωση του ελληνικού χρέους, ο ευρωπαίος εκπρόσωπος ανέφερε ότι εξελίσσονται ικανοποιητικά και ότι «βρισκόμαστε κοντά σε λύση», ενώ αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικό με το ποσοστό μείωσης της αξίας των ομολόγων. Σημείωσε πάντως ότι η συνολική μείωση του ελληνικού χρέους θα είναι το αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και του δημόσιων εθνικών αρχών.

Ως προς το ζήτημα ενδεχόμενης υιοθέτησης νέων μέτρων από την Ελλάδα στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που διαμορφώνεται, ο Αλταφάζ σημείωσε ότι με τον όρο μέτρα νοείται πλέον κυρίως η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα επιτρέψουν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και το ξεπέρασμα προβλημάτων που δημιουργήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια.

Σχολιάζοντας εξάλλου δημοσιεύματα που φέρουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτοιμη να θέσει υπό κηδεμονία την Ελλάδα και να τοποθετήσει μονίμως την τρόϊκα στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος, αφού σημείωσε ότι ούτως ή άλλως οι επαφές των κοινοτικών υπηρεσιών με τις αρχές των χωρών που έχουν τεθεί υπό πρόγραμμα οικονομικής αρωγής είναι πυκνές, επανέλαβε ότι η Επιτροπή δεν επιθυμεί, ούτε δύναται με βάση την κοινοτική νομοθεσία να θέσει υπο κηδεμονία χώρα μέλος της ΕΕ. Ανέφερε επίσης ότι ενόψει της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης όλες οι χώρες της ΕΕ θα λογοδοτούν στις Βρυξέλλες για τις οικονομικές πολιτικές τους, της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Τέλος, ερωτηθείς αν προβλέπεται συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες του Επιτρόπου Ολι Ρεν με τον υπουργό Οικονομίας Ευάγγελο Βενιζέλο απάντησε αρνητικά.
tovima

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...