Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2011

Μία κατηγορία,... μόνο του!BMW R 1200 GS

Η μοτοσικλέτα που δημιούργησε μία ολόκληρη κατηγορία, μάλλον δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Με το διάσημο έλικα στο ρεζερβουάρ του, το R 1200 GS πραγματοποιεί ό,τι ακριβώς υπόσχεται το παρουσιαστικό του. Ασφαλή διάβαση σε κάθε είδους έδαφος και ταξίδι από την αρχή μέχρι και το τέλος του κόσμου.

Δεν είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ένα μοντέλο που έφερε τα πάνω κάτω σε μία κατηγορία. Το μαγικό με το R 1200 GS της βαυαρικής εταιρείας είναι ότι κατέχει μία ακόμη πιο ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της μοτοσικλέτας. Ο πρόγονός του, το R 80 GS, ήταν το μοντέλο που συνδύασε δύο διαφορετικούς κόσμους και οδήγησε στη γέννηση μίας εντελώς νέας κατηγορίας, κάτι που ελάχιστες μοτοσικλέτες μπορούν να παινευτούν ότι έχουν πετύχει.

Η μοτοσικλέτα της BMW κατάφερε να παντρέψει την ασφαλή κίνηση σε χώμα και άσφαλτο με την άνεση και τα μακρινά ταξίδια και να γίνει αγαπητή στο παγκόσμιο μοτοσικλετιστικό κοινό.

Αισθητική: Industrial
Η Κοψιά του γερμανικού μοντέλου είναι άμεσα αναγνωρίσιμη και μάλιστα από αρκετά μακριά. Σε αυτή σχεδόν τη μορφή παράγεται από το 2004, όταν και παρουσιάστηκε το ολοκαίνουργιο τότε R 1200 GS, που δεν είχε καμία σχέση με τον προκάτοχό του.

To μοντέλο του 2007 φέρει αρκετές αλλαγές κυρίως στα μηχανικά του μέρη, με τον κινητήρα να εμφανίζεται πιο ισχυρός, ενώ διαφορετική είναι και η κλιμάκωση του κιβωτίου. Επανασχεδιασμένη παρουσιάστηκε και η σέλα, ενώ για πρώτη φορά υιοθετήθηκαν και οι ηλεκτρονικές ρυθμίσεις για την ανάρτηση.

Οι αλλαγές στον αισθητικό τομέα ήταν διακριτικότατες, με τα αλουμινένια φιλέτα στο ρεζερβουάρ να αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο.

Εργονομία: Γερμανικά στάνταρ

Οι παραπάνω λέξεις περιγράφουν με απόλυτη επιτυχία τόσο την ποιότητα κατασκευής όσο φυσικά και την εργονομία του μεγάλου on-off. Για την πρώτη δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων στις μοτοσικλέτες. Τα πάντα επάνω στo R 1200 GS είναι ποιοτικά φτιαγμένα και δίνουν την αίσθηση ότι θα διατηρήσουν το εξαιρετικό τους φινίρισμα ακόμη και μετά από πολλά-πολλά χρόνια.

Άλλωστε, τα παραδείγματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους είναι πάρα πολλά .Η εργονομία που προσφέρει η θέση οδήγησης, δείχνει επίσης αμέσως τη χώρα προέλευσης, με τους ψηλούς αναβάτες να νιώθουν σα στο σπίτι τους. Τα χειριστήρια αποτελούν το μόνο πράγμα που χρειάζεται επαναπροσδιορισμό από τον αναβάτη, αφού δεν μοιάζουν με κανενός άλλου μοντέλου. Λίγος χρόνος εξοικείωσης είναι απαραίτητος πριν ξεκινήσετε για την πρώτη σας βόλτα. Ειδάλλως, θα ανάβετε το φλας κάθε φορά που θα ψάχνετε το μπουτόν της κόρνας!

Στο δρόμο: Ταξίδια ατελείωτα

Το R 1200 GS φαντάζει βαρύ και δυσκίνητο. Ωστόσο, όταν βρίσκεται σε κίνηση, τα κιλά του εξαφανίζονται και το πολύ καλό ζύγισμα σάς επιτρέπει να εκτελέσετε ελιγμούς με ακρίβεια. Μέσα στην πόλη, οι κύλινδροι που προεξέχουν, απαιτούν την προσοχή σας για να μην "πληγώσετε" κάποιο αυτοκίνητο. Βέβαια, το μεγάλο GS δε φτιάχτηκε για να κινείται στους μποτιλιαρισμένους δρόμους της πόλης, αλλά στον αυτοκινητόδρομο. Εκεί ξεδιπλώνει όλες τις αρετές του, προσφέροντας υψηλά επίπεδα άνεσης και πολύ καλή προστασία από τον αέρα.

Ούτε σε δρόμο με στροφές θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, ακόμη και αν στο μενού του περιλαμβάνεται σφιχτό στροφιλίκι.
Προτιμά τις καθαρές γραμμές και τις αποφασιστικές κινήσεις και αν το οδηγήσετε με αυτόν τον τρόπο θα νιώσετε σίγουρα το αίσθημα της ικανοποίησης. Το on-off της BMW επιδεικνύει πολύ καλές δυνατότητες και εκτός δρόμου.

Όταν ξεπεράσετε το φόβο που προκαλεί ο όγκος του, θα καταλάβετε ότι μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να διασχίσει ένα στρωτό χωματόδρομο.

Τι να προσέξετε

Σε γενικές γραμμές, η αξιοπιστία του μοντέλου κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Σημάδια από πτώσεις γίνονται εύκολα αντιληπτά στις κεφαλές των κυλίνδρων. Το μοντέλο θα πρέπει να συνοδεύεται φυσικά και από το βιβλίο περιοδικής συντήρησης, με τα service να έχουν πραγματοποιηθεί σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο.

Τι να αλλάξετε

Ό,τι νομίζετε ότι λείπει από το μοντέλο που έχετε επιλέξει, μπορείτε να το βρείτε είτε στη λίστα με τα αξεσουάρ της γερμανικής εταιρείας είτε από κάποια άλλη εταιρεία με αξεσουάρ. Η τεράστια εμπορική επιτυχία του R 1200 GS ανάγκασε πολλούς after market κατασκευαστές να ασχοληθούν μαζί του.

Συμπέρασμα:

Το μοντέλο της BMW είναι αυτό που έχει θέσει τα στάνταρ στην κατηγορία των μεγάλων on-off, με την τεράστια εμπορική του επιτυχία να αποτελεί αδιάψευστο στοιχείο. Θα τα καταφέρει παντού καλά και σε συνθήκες ταξιδιού φυσικά θα διαπρέψει. Ως μεταχειρισμένο αποτελεί μία ιδιαίτερα εξαιρετική λύση, εξαιτίας και των αξιόπιστων μηχανικών του μερών.

Παράλληλα, καταφέρνει να διατηρεί μία αρκετά υψηλή τιμή μεταπώλησης, λόγω των πολλών χαρισμάτων του, αλλά και του σήματος που φέρει στο ρεζερβουάρ του.

Πηγή: mototriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...