Πέμπτη, Οκτωβρίου 20, 2011

Απειλείται με αναβολή,... η Σύνοδος Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου


Απειλείται με αναβολή η Σύνοδος Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου 

Αγεφύρωτες οι διαφωνίες Κομισιόν_ΔΝΤ και Γαλλίας-Γερμανίας
Δυο αγεφύρωτες προς ώρας διαφωνίες, η διαφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η διαφωνία Γαλλίας και Γερμανίας για την ευρύτερη λύση - «πακέτο» για την κρίση χρέους στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη, ενδέχεται να καθυστερήσουν τις διαδικασίες τόσο για τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, που απειλείται με αναβολή, όσο και για την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα.
ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕ 200 ΕΥΡΩ!!!
Οι χρηματιστήρια καταρρέουν διεθνώς καθώς πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας «δεν αποκλείει» αναβολή της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης που έχει προγραμματισθεί για την προσεχή Κυριακή 23 Οκτωβρίου.

Παραλλήλως η Wall Street Journal αναφέρει ότι η διαφωνία ΔΝΤ και Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθυστερεί την τελική έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα και επομένως όλες τις διαδικασίες (έγκριση από Eurogroup και διοικητικό συμβούλιο ΔΝΤ) για την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ.

Πηγές του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων (AFP) που επικαλείται η εφημερίδα Le Monde αναφέρουν ότι «η τρόικα θα παρουσιάσει την Πέμπτη στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης μια δεύτερη έκθεση (για την Ελλάδα) που θα αναφέρεται στη βιωσιμότητα του χρέους και θα περιλαμβάνει νέες προβλέψεις για την πορεία του χρέους σε σχέση με νέα μέτρα που θα πάρει η Αθήνα για να μειώσει το έλλειμμα».

Σύμφωνα με το AFP το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους το οποίο θα συζητηθεί την προσεχή Κυριακή θα εξαρτηθεί και από τα συμπεράσματα αυτής της δεύτερης έκθεσης.

Άλλες πληροφορίες της Wall Street Journal αναφέρουν ότι το ΔΝΤ δεν έχει μόνο ενστάσεις σχετικά με την πορεία του χρέους (όπως αυτή προβλέπεται από τα άλλα δύο μέλη της τρόικας) αλλά επιθυμεί «να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η καταβολή της έκτης δόσης μέχρι να αποφασιστούν οι όροι του δεύτερου δανείου που θα περιλαμβάνουν μεγαλύτερο κούρεμα ελληνικών ομολόγων».

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το ΔΝΤ θα περιμένει (με βάση αυτές τις πληροφορίες) τα συμπεράσματα της Συνόδου της ΕΕ στις 23 Οκτωβρίου για να αποφανθεί για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Πάντως σύμφωνα με μια άλλη γαλλική εφημερίδα η σχετική έκθεση της τρόικας θα παρουσιαστεί στην αυριανή σύνοδο του Eurogroup. Η Les Echos τονίζει επίσης τη διαφοροποίηση της στάσης του ΔΝΤ το οποίο «πιθανόν να αποφασίσει στις αρχές του Νοεμβρίου την καταβολή της έκτης δόσης στην Αθήνα καθώς δεν συμμερίζεται τις αναλύσεις των ευρωπαϊκών αρχών για το ελληνικό χρέος».

Oι Financial Times σημειώνουν «παρά το γεγονός ότι η τρόικα παρουσιάζει συνήθως στις εκθέσεις της εκτιμήσεις για το χρέος» αυτή τη φορά δεν υπάρχει ανάλογη εκτίμηση. Η εφημερίδα αναφέρει ότι «η επίσημη ανάλυση για το χρέος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί» και πιθανότατα θα παρουσιαστεί αύριο στους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο της Κομισιόν

«Μόλις το Eurogroup και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνουν τα συμπεράσματα της πέμπτης επανεξέτασης, η επόμενη δόση των 8 δισ. ευρώ (5,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, και 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) θα είναι διαθέσιμη, το πιθανότερο, στις αρχές Νοεμβρίου». Αυτό είναι τοι συμπέρασμα του σχεδίου της έκθεσης της Κομισιόν με την οποία εισηγείται την εκταμίευσης της 6ης δόσης.

To σχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν ανεβάζει την εκτίμηση για το έλλειμμα του 2011 στο 8,9% του ΑΕΠ από 8,5% που προέβλεπε η κυβέρνηση προσχέδιο του προϋπολογισμού και 7,5% που ήταν ο αρχικός στόχος του Μνημονίου.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρέθηκε εκτός στόχων στα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις. «Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα αναμενόμενα» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Η ύφεση που το 2011 υπολογίζεται στο 5,5% ενώ το 2012 στο 2,8% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 0,3% υψηλότερη από τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού.


Στο σχέδιο της έκθεσης που διέρρευσε υπάρχει κενό στο σημείο της αξιολόγησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.«Το τμήμα που αφορά την εκτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους θα ολοκληρωθεί σύντομα και να συμπεριληφθεί στην τελική εκδοχή για δημοσίευση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Bloomberg η εκτίμηση θα αναφέρει ότι η δυνατότητα εξυπηρέτησής του «πρακτικά έχει περιορισθεί» και θα προσθέτει ότι η δυναμική του χρέους παραμένει «ανησυχητική».

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, ο Αμαντέου Αλταφάζ επιβεβαιώνει από τις Βρυξέλλες ότι «η Κομισιόν συνιστά εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν» εφόσον όμως ψηφιστούν «οι συμφωνημένες ενέργειες για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», δηλαδή εφόσον το ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή.

  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...