Τετάρτη, Οκτωβρίου 26, 2011

Προβλέπει,... 183.000 «λουκέτα» η ΓΣΕΒΕΕ


Πρόβλεψη για κλείσιμο 183.000 επιχειρήσεων και νέα απώλεια 250.000 θέσεων απασχόλησης μέχρι το καλοκαίρι του 2012, καταθέτει η ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε σχετική ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η συνομοσπονδία, «τα στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι μέσα σε ένα χρόνο (Ιούλιος 2010 – Ιούλιος 2011) οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 213.241 άτομα, φτάνοντας στα 820.276 άτομα.
www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.

Αυτή η αύξηση της ανεργίας κατά 35% μέσα σε διάστημα 12 μηνών καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το βάθος της ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ούτε η εποχική απασχόληση των καλοκαιρινών μηνών μπόρεσε να αναστρέψει αυτή την καθοδική πορεία, αφού μέσα σε ένα μήνα (Ιούνιος – Ιούλιος 2011) προστέθηκαν στο απόθεμα των ανέργων 26.500 άτομα.
Η πιο σοβαρή απώλεια ωστόσο, που καταγράφεται στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ είναι η μείωση των θέσεων απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε ένα έτος (Ιούλιος 2010 – Ιούλιος 2011) καταστράφηκαν 300.000 θέσεις απασχόλησης. Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ πριν από ένα έτος (Ιούλιος 2010) είχε προβλέψει με ακρίβεια αφού υπολόγιζε την απώλεια θέσεων απασχόλησης στις 305.000. Εξαρχής το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είχε την πεποίθηση ότι το μείζον πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία είναι αυτό της παρατεινόμενης ύφεσης. Ήδη πριν από ένα χρόνο και σε αντίθεση με τις τότε κρατούσες απόψεις, είχε υποστηρίξει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη της αυτήν την «παράπλευρη απώλεια».
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας, το απόθεμα δηλαδή των ανέργων, σχηματίζεται κατά τα 2/3 από την απώλεια θέσεων απασχόλησης και κατά το 1/3 από τα νεοεισερχόμενα άτομα.
Το στοιχείο αυτό φανερώνει ότι περνάμε σε μια νέα φάση κατά την οποία το χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής δομής απασχόλησης δεν είναι πλέον η περιορισμένη απορρόφηση των νεοεισερχόμενων ατόμων σε θέσεις απασχόλησης  φαινόμενο που χαρακτήριζε τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά η καταστροφή των ήδη υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης.
Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στην κατανομή του ποσοστού ανεργίας κατά ομάδες ηλικιών. Έτσι, εκτός από το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας (42,4%) για την ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, στην οποία κυρίως ανήκουν οι νεοεισερχόμενοι άνεργοι, τα ποσοστά ανεργίας για τις λοιπές ηλικιακές ομάδες φαίνεται να έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά ένα ποσοστό που κυμαίνεται από το 60% έως το 100%.
Λαμβάνοντας όλα αυτά τα στοιχεία υπόψη, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι εάν δεν αντιστραφεί η υφεσιακή πορεία της οικονομίας με κάθε διαθέσιμο μέσο πολιτικής, η δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και ο επιθυμητός στόχος της βιωσιμότητας του δημοσίου (και ιδιωτικού) χρέους θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, άπιαστος.
Άλλωστε, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Αύγουστος 2011) οι προβλέψεις των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων τόσο για τη γενικότερη πορεία τους όσο και για κάθε επιμέρους μέγεθος (τζίρος, ρευστότητα, επενδύσεις κλπ) παραμένουν ιδιαίτερα απαισιόδοξες. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι 183.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν μέχρι το καλοκαίρι του 2012, με ενδεχόμενο να χαθούν ακόμα 250.000 θέσεις απασχόλησης.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...