Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2011

15.000 Ελληνες «ψάχνονται»,... για δουλειά στην Αυστραλία


Αντώνης Χρυσοχόου, οικονομολόγος
Αντώνης Χρυσοχόου, οικονομολόγος

Σε επαφή με την πρεσβεία 1.250 υποψήφιοι

Δεκαπέντε χιλιάδες Ελληνες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ενημερωθούν για τις προοπτικές να βρουν εργασία στην Αυστραλία. Η εκδήλωση προκάλεσε το ενδιαφέρον ατόμων από όλη την
Ελλάδα, οι οποίοι υπέβαλαν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, ώστε να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με αυστραλιανά στελέχη και να ενημερωθούν σχετικά με τη ζωή και την απασχόληση στη χώρα. Ωστόσο, μόνο περίπου 1.250 ήταν εκείνοι που κατάφεραν να επιλεγούν και να συμμετάσχουν στις πέντε προγραμματισμένες συναντήσεις (sessions) που πραγματοποίησε η Πρεσβεία της Αυστραλία στην Αθήνα.
Προσμονή και απορία μαρτυρούσαν τα πρόσωπα των ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν σε γνωστό αθηναϊκό ξενοδοχείο για να παρακολουθήσουν τη διημερίδα που οργάνωσε η Πρεσβεία το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Οι πληροφορίες που δόθηκαν αφορούσαν τις συνθήκες ζωής και εργασίας στις τρεις από τις πέντε πολιτείες της Αυστραλίας και, συγκεκριμένα, στη Βικτώρια, τη Νότια και τη Δυτική Αυστραλία. Οσο για τους συμμετέχοντες ήταν, στην πλειονότητά τους, εργαζόμενοι σε ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα, σε τεχνικούς κλάδους, μηχανικοί και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί διαφόρων ειδικεύσεων, όλων των ηλικιών.
Δηλώσεις
"Εχω γεννηθεί στην Αυστραλία, αλλά γυρίσαμε οικογενειακώς στην Ελλάδα για να βρούμε κάτι καλύτερο. Τώρα όμως σκεφτόμαστε σοβαρά να επιστρέψουμε, αμέσως μόλις τελειώσω το στρατιωτικό μου", ανέφερε στο "Εθνος - Εργασία" ο κ. Αντώνης Χρυσοχόου, απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. "Από την Ελλάδα δεν φοβάμαι να φύγω. Το έκαναν οι παλαιότεροι, άρα μπορώ να το κάνω και εγώ. Δεν πιστεύω ότι θα είναι όλα εύκολα, όμως κάθε αρχή και δύσκολη", συμπληρώνει.
Ελευθερία Σπηλιοπούλου, λογίστρια
Ελευθερία Σπηλιοπούλου, λογίστρια
- Αποφασισμένη να μετοικήσει στην Αυστραλία δήλωσε η κ. Ελευθερία Σπηλιοπούλου, ιδιωτική υπάλληλος με προϋπηρεσία στη λογιστική ως βοηθός λογιστή. Την Ελευθερία δεν την τρομάζει η πιθανότητα να φύγει ξεχωριστά από τον σύζυγό της, κ. Δημήτρη Νικολακόπουλο, ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων.
"Θα προτιμούσα σίγουρα να φύγουμε όλοι μαζί, αλλά όποιος φύγει πρώτος θα μπορέσει να "τραβήξει" μαζί του και τους υπόλοιπους". Το ζευγάρι έχει ήδη σκεφτεί όλες τις εναλλακτικές που διαθέτουν, ερεύνησαν ποικίλα φόρουμ τα οποία ασχολούνται με τη μετακίνηση και την παραμονή στην Αυστραλία και έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αναβάθμισης των γνώσεών τους.
Η Ελευθερία παρακολουθεί μαθήματα web design σε δημόσιο ΙΕΚ, ενώ και οι δύο έχουν ξεκινήσει ιδιαίτερα μαθήματα της αγγλικής γλώσσας.
4 τρόποι για βίζα
Το κόστος για την έκδοση βίζας ανέρχεται σε περίπου 3.500 ευρώ. Από αυτά 850 περίπου προκαταβάλλονται για να καλυφθούν τα κόστη αξιολόγησης και μετάφρασης των απαραίτητων δικαιολογητικών, ενώ τα υπόλοιπα καταβάλλονται όταν θα εγκριθεί η αίτηση για βίζα.
Η διαδικασία έκδοσης μπορεί να πραγματοποιηθεί με τέσσερις τρόπους:
1. Temporary Business visa 457: Ο εργοδότης προσκαλεί τον εργαζόμενο να εργαστεί στη χώρα για το χρονικό διάστημα των τεσσάρων ετών. Η βίζα παρέχει το δικαίωμα στους εργαζόμενους που την έλαβαν:
- Να πάρουν μαζί τους στην Αυστραλία δεύτερους νόμιμους υποψηφίους, οι οποίοι μπορούν να εργαστούν ή να σπουδάσουν στη χώρα, και
- Να ταξιδέψουν εντός και εκτός Αυστραλίας μετά την αρχική τους υποδοχή.
Μετά τη λήξη της Temporary Business (Long Stay) (subclass 457) visa, μπορεί να υποβληθεί εκ νέου αίτηση για την ανανέωσή της, αρκεί να υπάρχει διαθέσιμος εργοδότης ο οποίος θα τους προτείνει ως υποψηφίους για κάποια θέση εργασίας.
2. ENS /RSMS: Τα προγράμματα Employer Nomination Scheme (ENS) και Regional Sponsored Migration Scheme (RSMS) επιτρέπουν στους εργοδότες να επιλέξουν εργαζόμενους σε περιοχές με χαμηλό πληθυσμό σε όλη την Αυστραλία εκτός από το Sydney, το Newcastle, το Wollongong, τη Μελβούρνη, το Brisbane και το Gold Coast.
3. Γενικό Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Μετανάστευσης: Το Γενικό Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Μετανάστευσης (General Skilled Migration Program) απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν προσκληθεί από εργοδότη, διαθέτουν όμως τα προσόντα που απαιτούνται για να καλύψουν τις ανάγκες συγκεκριμένων εργασιακών κλάδων. Η επιλογή του προσωπικού γίνεται με αξιολόγηση με μόρια (βλέπε πίνακα).
4. Μετανάστευση που χορηγείται από την Πολιτεία: Η αυστραλιανή Πολιτεία ή οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να "ζητήσουν" προσωπικό από άλλες χώρες για να καλύψουν ανάγκες της περιοχής της δικαιοδοσίας τους (state sponsored visa). Για να γίνει αίτηση για τη χορήγηση αυτού του τύπου βίζας, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν:
- Εξειδίκευση στα επαγγέλματα που ζητά η αυστραλιανή οικονομία,
- Πρόσκληση στη χώρα από αυστραλιανό κρατικό φορέα,
- Αναγνωρισμένα πτυχία και δεξιότητες από το αυστραλιανό κράτος,
- Αριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, και
- Ηλικία έως 50 ετών.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΒΙΖΑ*
Ηλικία: 18-24 ετών 25
25-32 ετών 30
33-39 ετών 25
40-44 ετών 15
45-49 0
Αγγλική γλώσσα 0-20
Εξειδίκευση αποκτηθείσα στην Αυστραλία 5-20
Εξειδίκευση αποκτηθείσα στο εξωτερικό 5-15
Αλλα προσόντα 10-20
Αναγνωρισμένες Σπουδές στην Αυστραλία 5
Δημόσιο Πιστοποιητικό Γλώσσας 5
Professional Year 5
Partner Skills 5
Πρόσκληση 5
Πρόσκληση από οικογένεια, κεντρική ή τοπικές κυβερνήσεις 10
Σπουδές σε αυστραλιανή Πολιτεία 5
*Εφαρμόζεται στο Γενικό Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Μετανάστευσης
Κατερίνα Κυρίτση
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...