Τρίτη, Οκτωβρίου 25, 2011

Βρείτε την... υγειά σας,... με 12 σούπερ τροφές


Προστατέψτε τον εαυτό σας από αϋπνίες, πονοκεφάλους, αλλά και πιο σοβαρές παθήσεις όπως διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωση και καρδιοπάθειες, με τροφές που μπορούν να σας κρατήσουν υγιείς μέχρι τα... γεράματα.

www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.
Οι διατροφικές μας επιλογές, εκτός από τ’ ότι διαμορφώνουν το κορμί και τη σιλουέτα μας, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και όσον αφορά το κομμάτι της υγείας μας, βελτιώνοντάς τη ή δημιουργώντας προβλήματα μακροπρόθεσμα. Επειδή, όμως, όλοι μας θέλουμε να καταφέρουμε να γεμίσουμε τη γενέθλια τούρτα μας με κεράκια μια μέρα, η κουζίνα μας είναι ένα καλό μέρος απ’ όπου μπορούμε να ξεκινήσουμε.
Σίγουρα η διατροφή δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια φαρμακευτική αγωγή που κρίνεται απαραίτητη από το γιατρό μας, αλλά προσπαθώντας να την αναβαθμίσουμε και να προσθέσουμε σε αυτά που επιλέγουμε να φάμε τροφές με προστατευτική δράση, θα μπορέσουμε να δούμε διαφορά στο μέλλον και ενδεχομένως να κρατήσουμε μακριά παθήσεις που θα μας ταλαιπωρούσαν. Ποιες, όμως, είναι οι τροφές που θα μας χαρίσουν τα παραπάνω γενέθλια κεράκια;
Τροφές κατά της αρθρίτιδας
-Κόκκινη πιπεριά: Περιέχει σε εντυπωσιακές ποσότητες καροτενοειδή, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (περισσότερο από 250% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης), έλλειψη της οποίας αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας. Πώς να την προτιμήσετε: Ανακατέψτε πιπεριές με αγγούρι, ρεβίθια και φέτα και φροντίστε να καταναλώνετε 3 κόκκινες πιπεριές την εβδομάδα.
-Τζίντζερ: Η πικάντικη αυτή ρίζα, γνωστή και ως πιπερόριζα, περιέχει συστατικά που έχουν παρόμοια δράση στον οργανισμό μας με κάποια αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Επειδή, όμως, ταυτόχρονα το τζίντζερ έχει και αντιπηκτική δράση, αν παίρνετε ήδη κάποιο ανάλογο φάρμακο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν την κατανάλωσή του. Πώς να το προτιμήσετε: Προσθέστε λίγο στη διατροφή σας καθημερινά, είτε στο τσάι, είτε στη σαλάτα σας.
Τροφές κατά της ημικρανίας
-Σπανάκι: Αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου, όπως και ριβοφλαβίνης, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των επεισοδίων πονοκέφαλου. Πώς να το προτιμήσετε: Προσθέστε το στη διατροφή σας 3 φορές την εβδομάδα και γενικότερα εμπλουτίστε τη και με άλλες πηγές ριβοφλαβίνης, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, σπαράγγια, μανιτάρια κ.λπ. Αν χρειαστεί, συζητήστε με το γιατρό σας για το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων ριβοφλαβίνης.
-Λιναρόσπορος: Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 που βρίσκονται σε υψηλές ποσότητες στο λιναρόσπορο, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας, της διάρκειας, αλλά και της έντασης των πονοκεφάλων. Πώς να τον προτιμήσετε: Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας καθημερινά στο γιαούρτι, τη βρώμη, τα δημητριακά ή τα smoοthies σας ή συνδυάστε τον με το φαγητό, τη σαλάτα ή τον κιμά.
Τροφές κατά του διαβήτη τύπου 2
-Φασόλια: Όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος σε σταθερά επίπεδα, λόγω του ότι δεν παράγουν ή δεν αξιοποιούν σωστά την ινσουλίνη του οργανισμού. Συνδυάζοντας υψηλής ποιότητας υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες που βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου του αίματος και στον έλεγχο της πείνας, τα φασόλια έχουν σημαντική δράση όσον αφορά το διαβήτη. Πώς να τα προτιμήσετε: Τρώτε φασόλια όσο πιο συχνά μπορείτε. Μαζί με τις φακές μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ έξυπνη επιλογή για συνοδευτικό πιάτο, αντί για ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτες.
-Ασπράδια αβγών: Αποτελούν την τέλεια βάση για ένα «φιλικό προς το διαβήτη» γεύμα, καθώς έχουν λίγες θερμίδες (17 θερμίδες το ένα ασπράδι) και είναι πλούσια στην υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, έτσι ώστε να βοηθούν στη διατήρηση του βάρους και των επιπέδων του σακχάρου – συν του ότι δεν περιέχουν χοληστερίνη, αφού όλη βρίσκεται στον κρόκο. Πώς να τα προτιμήσετε: Καταναλώνετε τουλάχιστον3-4 γεύματα με βάση το αβγό την εβδομάδα. Δοκιμάστε να φτιάξετε μια ομελέτα με 4 ασπράδια, λαχανικά και λίγο τυρί με χαμηλά λιπαρά.
Τροφές κατά του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου
-Αμύγδαλα: Το μαγνήσιο που περιέχουν σε γενναιόδωρες ποσότητες αποτελεί ένα μέταλλο που προσφέρει ανακούφιση στους πονοκεφάλους, τους πόνους της μέσης ή της κοιλιάς και των υπολοίπων συμπτωμάτων που εμφανίζονται πριν την περίοδο. Έρευνες έχουν βρει, μάλιστα, ότι το μαγνήσιο μπορεί επίσης να βελτιώσει την πεσμένη διάθεση και να μειώσει την κατακράτηση υγρών μία ή δύο εβδομάδες πριν την περίοδο. Πώς να τα προτιμήσετε: Απολαύστε περίπου 30 γραμμάρια αμύγδαλα την ημέρα και εμπλουτίστε τη διατροφή σας και με άλλες τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο όπως κολοκύθα, ηλιόσπορο, σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά, φασολάκια κ.λπ.
-Ανανάς: Οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα μαγγανίου έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ταλαιπωρηθούν από κράμπες, ευαισθησία στο στήθος και εναλλαγές στη διάθεση τις ημέρες πριν την περίοδο, ο ανανάς, όμως, λόγω της περιεκτικότητάς του σε μαγγάνιο μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Επίσης, μειώνει το φούσκωμα λόγω της κατακράτησης υγρών. Πώς να τον προτιμήσετε: Τις 7 με 10 ημέρες πριν την περίοδο, φροντίστε να καταναλώνετε 1 φλιτζάνι φρέσκου ανανά καθημερινά ή ανανά σε κονσέρβα με 100% φυσικό χυμό.
Τροφές κατά της οστεοπόρωσης
-Μπρόκολο: Οι βιταμίνες C, K, το ασβέστιο και το κάλιο είναι 4 θρεπτικά συστατικά, τα οποία παρέχει η κατανάλωση μπρόκολου. Οι παραπάνω βιταμίνες συνδέονται, σύμφωνα με έρευνες, με υψηλή οστική πυκνότητα, ενώ το κάλιο μειώνει την απώλεια οστικής μάζας. Πώς να το προτιμήσετε: Στη σαλάτα σας ή σαν συνοδευτικό του πουρέ ή του κρέατος, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.
-Αποβουτυρωμένο γάλα: Πρόκειται για μια προφανή επιλογή για γερά οστά, καθώς το 1 φλιτζάνι περιέχει 300mg ασβεστίου – περίπου το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Πώς να το προτιμήσετε: Με βρώμη στο πρωινό σας ή σκέτο με κακάο κάθε πρωί.
Τροφές κατά των καρδιοπαθειών
-Βρώμη: Είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και άλλων λιπαρών μορίων στο έντερο, ενώ σύμφωνα με έρευνες, όσοι την καταναλώνουν (και την ολική άλεση γενικότερα) παρουσιάζουν κατά 21% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Πώς να την προτιμήσετε: Μαζί με μούρα, καρύδια κ.λπ το πρωί, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.
-Άγριος σολομός: Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ρίχνει τα τριγλυκερίδια και αυξάνει τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης, βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπαθειών. Πώς να τον προτιμήσετε: Άγριο! Πέραν των ωμέγα-3, ο άγριος σολομός περιέχει τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης D και λιγότερες διοξίνες σε σχέση με το σολομό ιχθυοτροφείου. Καταναλώστε τον 1-2 φορές την εβδομάδα.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...