Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 01, 2011

Tρόικα: Αναθεωρείται προς τα πάνω το έλλειμμα



Την αλλαγή του στόχου για το έλλειμμα του 2011 πάνω από το 8% του ΑΕΠ άρχισαν να συζητούν από χθες τα στελέχη της τρόικας με το υπουργείο Οικονομικών.
Μετά τις πολλαπλές συναντήσεις που είχαν οι ελεγκτές από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υποδομών, Εργασίας, Υγείας, και Ανταγωνιστικότητας κατέληξαν στο συμπέρασμα
στο οποίο κατέληξε και η έκθεση της Βουλής για τον προϋπολογισμό. Δηλαδή ότι ακόμη και αν τα μέτρα υλοποιηθούν στο 100% δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 2,9% από το 10,5% που ήταν το 2010 στο 7,6% ως το τέλος του χρόνου.
Σημείο αναφοράς για τις αλλαγές είναι η βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση της οικονομίας. Οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου έγιναν με βάση ότι η ύφεση για φέτος θα φτάσει το 3,5 % του ΑΕΠ. Οι νέες προβλέψεις θέλουν την ύφεση να φτάνει ή και να ξεπερνά το 5% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή θα έχει μια επίπτωση της τάξης του 0,3% - 0,5% του ΑΕΠ στο έλλειμμα, φτάνοντάς το στην περιοχή του 8% του ΑΕΠ.
Το ζητούμενο είναι η επίδραση της ύφεσης στα επιμέρους στοιχεία που απαρτίζουν το έλλειμμα που έχουν ως μοναδική εφεδρεία τα μέτρα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ (3,1 δισ. από έσοδα και 3,6 δισ. από δαπάνες), που αναμένεται να υλοποιηθούν από τώρα μέχρι και το τέλος του χρόνου. Τα έσοδα, ακόμη και με τα νέα φορολογικά μέτρα, ύψους 3,1 δισ. ευρώ, που αναμένεται να υλοποιηθούν από αυτόν το μήνα, θα είναι δύσκολο να πετύχουν το στόχο.
Η μεγάλη ανησυχία της τρόικας όμως είναι το σκέλος των δαπανών και ειδικά των ασφαλιστικών ταμείων που πλήττονται από την κρίση λόγω υψηλότερης ανεργίας και αναστολής λειτουργίας μεγάλου μέρους επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα, το ΙΚΑ θα πρέπει να επιδοτηθεί με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ -όπως ανακοίνωσε πρόσφατα- για να καλύψει τις ανάγκες του για φέτος. Παρόμοια πρόβλημα αντιμετωπίζει ακόμη ο ΟΑΕΕ και το Ταμείο του Δημοσίου, ο ΟΠΑΔ, που συνεχίζει να χρωστά περίπου 1,5 δισ. ευρώ από εφάπαξ νέων συνταξιούχων του Δημοσίου.
Σαν να μην έφτανε αυτό έχουν εντοπιστεί από τη Δευτέρα αποκλίσεις και στις δαπάνες υγείας, αλλά και στους ΟΤΑ οι οποίοι, μέσω τους προμηθειών, φαίνεται ότι παραβιάζουν, άλλος λίγο και άλλος περισσότερο, το σφικτό πλαίσιο το «Καλλικράτη». Αξίζει να σημειωθεί η περικοπή των δαπανών της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011.
Στον τομέα της υγείας τα δημόσια νοσοκομεία, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την τελευταία ρύθμιση των χρεών τους προς τους προμηθευτές τους, έχουν αρχίσει να σωρεύουν και πάλι χρέη που στα μέσα του χρόνου έφταναν τα 2 δισ. ευρώ, κάτι που έχει ήδη επισημάνει και η E.E., αλλά και το ΔΝΤ στις εκθέσεις τους για την πέμπτη δόση του δανείου στα μέσα του Ιούλιου.
Την όλη διαπραγμάτευση άφησε να εννοηθεί από χθες το μεσημέρι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος τόνισε: «Συζητάμε με την τρόικα επαναπροσδιορισμό μακροοικονομικών στοιχείων και μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης, αλλά όχι για παράταση του μεσοπρόθεσμου».
Περικοπές στο Δημόσιο
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ακόμη και αν μετά την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί χρειαστούν πρόσθετα, αυτά δεν θα είναι εισπρακτικού χαρακτήρα, εννοώντας ότι το βάρος θα πέσει στο σκέλος των δαπανών.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την έμφαση που δίνουν τα στελέχη της τρόικας στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών όπως είναι η μείωση του Δημοσίου και η θέσπιση νέου μισθολογίου για το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και κυρίως τις ΔΕΚΟ, αλλά και το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, η εργασιακή εφεδρεία και γενικότερα η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
Εκτός «τροχιάς» ο προϋπολογισμός στο επτάμηνο
Δυσχερής έχει καταστεί πλέον η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αλλά και το Γραφείο Προϋπολογισμού, που εδρεύει στη Βουλή, το οποίο έκανε λόγο για «αδυναμία εξυγίανσης της τρέχουσας δημοσιονομικής διαχείρισης».
Ο κ. Σαχινίδης, παρουσιάζοντας χθες την πορεία εκτέλεσης του πρώτου επταμήνου του προϋπολογισμού του 2011, αναγνώρισε ότι τόσο τα έσοδα όσο και οι δαπάνες είναι εκτός στόχων, ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκε προβληματισμένος για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους. «Η ύφεση εξελίχθηκε δυσμενέστερα απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Φίλιππος Σαχινίδης, αναπληρωτής υπ. Οικονομικών: «Εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη τότε θα είναι δύσκολο για τη χώρα να ξεφύγει από την ''παγίδα'' του δημόσιου χρέους».
Αυτό δυσκολεύει τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση», τόνισε ο κ. Σαχινίδης, σημειώνοντας ότι η ύφεση ήταν και ο λόγος που οδήγησε στις αναθεωρημένες προβλέψεις που ενσωματώθηκαν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Στο Μηνιαίο Δημοσιονομικό Δελτίο του Γραφείου Προϋπολογισμού, το οποίο παρουσίασε ο κ. Σαχινίδης στη Βουλή, αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και αν το χρέος σήμερα μηδενιζόταν, η δημοσιονομική θέση της χώρας δεν θα ήταν βιώσιμη δίχως δανεισμό».
Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε επίσης ότι, παρά τις σοβαρές προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση για τη μείωση των ελλειμμάτων, εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη, τότε θα είναι δύσκολο για τη χώρα να ξεφύγει από την «παγίδα» του δημόσιου χρέους. Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία του δημόσιου χρέους περιλαμβάνει όμως και το Μηνιαίο Δημοσιονομικό Δελτίο του Γραφείου Προϋπολογισμού.
Σε αυτό επισημαίνεται ότι «η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα που στο επτάμηνο έχει υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου».
Οσον αφορά στα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι τα συνολικά έσοδα υστερούν έναντι του νέου στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος κατά 87 εκατ. ευρώ. Ανακοίνωσε δε ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26,8 δισ. ευρώ και η μείωσή τους περιορίστηκε έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 6,4% από 8,3% στο α' εξάμηνο.
Απέδωσε, πάντως, την υστέρηση των εσόδων του επταμήνου στη μεγαλύτερη από τον προϋπολογιζόμενη ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος λόγω της μείωσης των εισοδημάτων αλλά και λόγω του ευνοϊκότερου φορολογικού συστήματος για τα φυσικά πρόσωπα. Ο κ. Σαχινίδης εκτίμησε, ωστόσο, ότι η υστέρηση των εσόδων θα αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του έτους από την απόδοση των ρυθμίσεων του εφαρμοστικού νόμου.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...