Η φωτοεξάχνωση του προστάτη με Laser αποτελεί σήμερα την ενδεικνυόμενη χειρουργική θεραπεία στους ασθενείς με προστατική υπερπλασία που κινδυνεύουν περισσότερο από μία πιθανή αιμορραγία στο χειρουργείο.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα είτε επειδή έχουν κάποιο
πρόβλημα πηκτικότητας του αίματος ή γιατί η κατάσταση της υγείας τους θα καθιστούσε μία αιμορραγία επικίνδυνη για τη ζωή. Παλαιότερα, οι ουρολόγοι απέφευγαν να χειρουργούν ασθενείς με τα προβλήματα αυτά, φοβούμενοι τις αιμορραγίες, που στις επεμβάσεις αυτές μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές.Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα είτε επειδή έχουν κάποιο
Η υπεροχή του Laser σε τέτοιους ασθενείς επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από ακόμη μία μελέτη, που έγινε στο νοσοκομείο Mount Sinai του Chicago. Η μελέτη συμπεριέλαβε 162 άνδρες με προστατική υπερπλασία που υπεβλήθησαν σε Laser προστατεκτομή.
Οι περισσότεροι από αυτούς λάμβαναν ασπιρίνη, ενώ άλλοι έπαιρναν άλλης μορφής αντιπηκτικά, κάποιοι μάλιστα περισσότερα από ένα. Στην πλειονότητα των ασθενών υπήρχε ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις με αρρυθμίες ή άλλα καρδιολογικά προβλήματα. Στο σύνολό τους τα συνοδά νοσήματα καθιστούσαν τους ασθενείς αυτούς «υψηλού κινδύνου», σύμφωνα με τα κριτήρια των αναισθησιολόγων.
Η μέση διάρκεια του χειρουργείου της Laser φωτοεξάχνωσης του προστάτη ξεπερνούσε λίγο τη 1½ ώρα, ενώ οι επιπλοκές που καταγράφηκαν τον πρώτο μήνα μετά το χειρουργείο αφορούσαν στο 9% των περιπτώσεων. Σε δύο ασθενείς χρειάστηκε να τοποθετηθεί καθετήρας, λόγω επίσχεσης ούρων μετά το χειρουργείο, τέσσερις ασθενείς παρουσίασαν ουρολοίμωξη και 6 εμφάνισαν αιμορραγία στη μετεγχειρητική περίοδο, από τους οποίους οι τρεις χρειάστηκε να μεταγγιστούν και ο ένας χειρουργήθηκε ξανά για να αντιμετωπιστεί η αιμορραγία.
Το διάστημα της μετεγχειρητικής παρακολούθησης ήταν δύο έτη και στο διάστημα αυτό μόνο τρεις χρειάστηκε να χειρουργηθούν ξανά λόγω υποτροπής των συμπτωμάτων της προστατικής υπερπλασίας.
Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε κανένα περιστατικό με ακράτεια ή στένωμα ουρήθρας λόγω του χειρουργείου και υπήρξε σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα από την προστατική υπερπλασία, βελτίωση της ροής των ούρων (όπως αυτή μετρήθηκε με ουροροομετρία), καθώς και μείωση του υπολείμματος των ούρων μετά την ούρηση.
Η δρ Doreen Chung, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης της οποίας ήταν επικεφαλής, συμβουλεύει όλους τους ουρολόγους που καλούνται να αντιμετωπίσουν χειρουργικά επιβεβαρυμμένους ασθενείς με κινδύνους αιμορραγίας να έχουν σαν πρώτη επιλογή την προστατεκτομή με τη χρήση του Laser, καθώς φαίνεται ότι είναι μία αποτελεσματική και σχετικά ακίνδυνη χειρουργική τεχνική.
Το άρθρο υπογράφει ο Χ. Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr
zougla
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου