Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 22, 2011

Η Moody's υποβάθμισε,... τις BoA, Wells Fargo και Citigroup


Η Moody's υποβάθμισε τις BoA, Wells Fargo και Citigroup 

«Αυξημένες πιθανότητες νέας κατάρρευσης στην αμερικανική τραπεζική αγορά»
Την υποβάθμιση τριών κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών, της Bank of America, της Wells Fargo και της Citigroup ανακοίνωσε η Moody's. Ο οίκος υποβάθμισε συγκεκριμένα τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των δύο πρώτων τραπεζών, θεωρώντας ότι «το πρόβλημα μετάδοσης της κρίσης οξύνεται και η αμερικανική κυβέρνηση είναι πιθανότερο να αφήσει μια μεγάλη τράπεζα να καταρρεύσει τώρα, παρά όσο ήταν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης». Η υποβάθμιση της Citigroup αφορά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της τράπεζας.

Πρόκειται για τρεις τράπεζες που οι επενδυτές έκριναν ως «πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν» έπειτα από την αρωγή που έλαβαν από την αμερικανική κυβέρνηση το 2008 στο πλαίσιο των προσπαθειών της να κρατήσει στη ζωή το τραπεζικό σύστημα της χώρας έπειτα από την αιφνιδιαστική χρεοκοπία της Lehman Brothers. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Bank of America, που είναι η δεύτερη σε ενεργητικό τράπεζα των ΗΠΑ, έλαβε βοήθεια 45 δισ. δολαρίων. Η Bank of America εμφάνισε ζημίες κατά τα τρία από τα τέσσερα τρίμηνα έως τις 30 Ιουνίου 2011.

Η Wells Fargo αποπλήρωσε βοήθεια 25 δισ. δολαρίων που είχε λάβει από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ κατάφερε να αυξήσει τα αποθεματικά της ώστε να καλύπτει τις νέες προϋποθέσεις κεφαλαιακής επάρκειας που θέσπισαν οι αμερικανικές αρχές.

Η Citigroup, που είναι η τρίτη σε ενεργητικό αμερικανική τράπεζα, εμφάνισε ζημιές 29,3 δισ. δολαρίων εξ αιτίας της έκθεσής της στη διαβόητη subprime market και έλαβε αρωγή 45 δισ. δολαρίων. Επειτα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, που έκανε, η τράπεζα επέστρεψε στην κερδοφορία.
Εντονες διαμαρτυρίες για την έστω και βραχυπρόθεσμη υποβάθμιση των οικονομικών προοπτικών της εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Citigroup. 
tovima
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...