Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 22, 2011

Η Fed «ρίχνει»,... 400 δισ. δολάρια στην οικονομία


Η Fed «ρίχνει» 400 δισ. δολάρια στην οικονομία

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τρομοκράτησε τους επενδυτές
Αρνητικά αντέδρασαν οι αγορές στο νέο «πακέτο Μπερνάνκι», εκτιμώντας ότι η οικονομία βαδίζει εκ νέου προς την ύφεση
Τα ανακοίνωσε τα πολυαναμενόμενα μέτρα για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας ο Μπεν Μπερνάνκι, αλλά αυτά αντί να ικανοποιήσουν, απογοήτευσαν τους επενδυτές. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 400 δισ. δολαρίων προειδοποιώντας ταυτόχρονα για «σημαντικούς κινδύνους οικονομικής επιβράδυνσης». Οι αγορές θεώρησαν ότι η αμερικανική (αλλά και η παγκόσμια) οικονομία οδεύει προς μια νέα ύφεση, όπως άλλωστε είχε από χθες προειδοποιήσει στην έκθεσή του το ΔΝΤ. Οι εξελίξεις πυροδότησαν φυγή κεφαλαίων από τις μετοχές προς τις αγορές ομολόγων.

Το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας που ανακοίνωσε ο Μπερνάνκι έπειτα από τη διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοικτών Αγορών της Fed προβλέπει την αγορά ομολόγων διάρκειας από 6 έως 30 ετών συνολικής αξίας 400 δισ. δολαρίων έως τον προσεχή Ιούνιο. Η αιτιολόγηση της κίνησης αυτής ήταν «να αποκλιμακωθούν μακροπρόθεσμα οι πιέσεις στα επιτόκια των ομολόγων ομολόγων και να βελτιωθούν οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες στη χώρα». Σημειωτέον ότι τα επιτόκια που πληρώνει η αμερικανική κυβέρνηση στα 10ετή ομόλογα που εκδίδει ήταν ούτως ή άλλως κάτω από το 2%.
Η είδηση εκτίναξε στα ύψη την αμερικανική αγορά ομολόγων (η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της αμερικανικής κυβέρνηση μειώθυηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό 1,867%) και διηύρυνε τις απώλειες των μετοχών στη Wall Street - η βουτιά που έκανε ο S&P 500 ξεπέρασε το 1,50%
.
Αναταράξεις προκάλεσε η είδηση και στις αγορές συναλλάγματος. Αρχικά το δολάριο βυθίστηκε έναντι του ευρώ και των άλλων νομισμάτων, στη συνέχεια όμως ανέκαμψε. Το ευρώ εκτινάχθηκε στα 1,3797 δολάρια για να υποχωρήσει στα 1,3629 και να διαμορφωθεί εν τέλει στα 1,3660 δολάρια, λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο που είχε τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
Η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε κατά 1,40 δολάρια στα 85,52 δολάρια το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης, ενώ η τιμή του Brent στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 71 σεντς στα 109,83 δολάρια το βαρέλι.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...