Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24, 2011

Πιο... χλωμή η Άνγκελα...


thumb

Μία ακόμη οδυνηρή ήττα υπέστη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου, όπου νίκησαν οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά το πιο ταπεινωτικό για τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι ότι οι σύμμαχοί της στην κυβέρνηση, το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών, είδαν το ποσοστό τους να πέφτει κάτω από το 2% και βέβαια να μην εκλέγουν βουλευτή στην τοπική Βουλή!

Ο δημοφιλής σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βόβεραϊτ συγκεντρώνει περίπου το 28,3%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, και επανεκλέγεται τρίτη φορά στη θέση αυτή.
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Μέρκελ κατάφερε να αυξήσει κάπως τη δύναμή του σε σχέση με τις εκλογές του 2006 και να φτάσει στο 23,4%, ενώ το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο ανεβαίνει συνεχώς μετά την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία, κατάφερε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη δύναμή του και να φτάσει στο 17,6%.
H έκπληξη
Η μεγάλη έκπληξη όμως των εκλογών είναι η εντυπωσιακή απόδοση του κόμματος των Πειρατών, το οποίο συγκεντρώνει περίπου το 9% των ψήφων και μπαίνει πανηγυρικά στο πρώτο από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας...
Το κόμμα των Πειρατών, το οποίο ξεκίνησε από τις σκανδιναβικές χώρες, ήταν ένα κίνημα με κύρια αιτήματα την ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο για όλους, την απεριόριστη πρόσβαση στα δημόσια μέσα μεταφοράς και την καλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Καθώς όμως οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η δημοτικότητά του αυξάνεται, άρχισε να εντάσσει στο πρόγραμμά του και περισσότερα αιτήματα, όπως το εκλογικό δικαίωμα για όσους έχουν συμπληρώσει τα...14 χρόνια!
Η ήττα των Ελεύθερων Δημοκρατών έρχεται να συμπληρώσει την πανωλεθρία την οποία υπέστησαν πριν από δυο εβδομάδες στο κρατίδιο Μέκλενμπουργκ - Δυτικής Πομερανίας, όπου συγκέντρωσαν ποσοστό μικρότερο ακόμη και από το νεοναζιστικό κόμμα...
Η ήττα της Μέρκελ και η συντριβή των εταίρων της σημειώνονται ύστερα από μια ακόμη εβδομάδα έντονων διαφωνιών ανάμεσα στη Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ.
Μετά τη νίκη στο Βερολίνο οι σοσιαλδημοκράτες ελπίζουν ότι ανοίγει ο δρόμος για τη νίκη τους στις γενικές εκλογές του 2013 ή ίσως και νωρίτερα, αν η Μέρκελ δεν αντέξει την εσωτερική κρίση στον συνασπισμό της.
Ο Βόβεραϊτ, ο οποίος κυβερνά αυτή τη στιγμή σε συνασπισμό με το κόμμα Αριστερά, έχει μπροστά του την επιλογή είτε να επαναλάβει τον συνασπισμό αυτό είτε να διαλέξει τους Πράσινους ως συμμάχους του. Το κόμμα των Πειρατών αναμένεται να εξασφαλίσει τουλάχιστον 15 έδρες στην περιφερειακή Βουλή του Βερολίνου, που έχει συνολικά 130 έδρες, και να αποτελέσει ένα από τα πιο «ζωηρά» τμήματά του.

Κρίσιμη ψηφοφορία
Το στοιχείο το οποίο θα βαρύνει στην πολιτική σκηνή είναι η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή στις 29 Σεπτεμβρίου, όπου θα κριθεί και η υποστήριξη στο σχέδιο βοήθειας στις χώρες της ευρωζώνης που έχουν προβλήματα, όπως η Ελλάδα, καθώς η Μέρκελ αντιμετωπίζει εξέγερση από τους λεγόμενους ευρωσκεπτικιστές του συνασπισμού της. Όπως δήλωσε, όμως, ο ηγέτης των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες προσπάθησαν να καταστήσουν αυτή την εκλογική αναμέτρηση δημοψήφισμα ενάντια στην Ευρώπη και ηττήθηκαν πανηγυρικά!
pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...