Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20, 2011

Καταναλωτικά δάνεια... τέλος από τις τράπεζες


Οι τράπεζες από πέρυσι και εντατικά από την αρχή του χρόνου προχώρησαν σε μαζικές ρυθμίσεις καταναλωτικών δανείων


Οι αιτήσεις για χορήγηση καταναλωτικού δανείου απορρίπτονται σε ποσοστό 95%. Τα ρυθμισμένα δάνεια σε ποσοστό πάνω από 40% "ξαναχτυπάνε"
μέσα σε ένα εξάμηνο, καθώς οι δανειολήπτες δηλώνουν αδυναμία να τα αποπληρώσουν. Και πάνε σε νέα ρύθμιση.

Ούτε ευρώ δεν χορηγούν πλέον οι τράπεζες για καταναλωτικά δάνεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα οι αιτήσεις για χορήγηση καταναλωτικού δανείου απορρίπτονται σε ποσοστό 95%.
"Τα χρήματα που έχουμε για να δανείσουμε, είναι αυτά που εισπράττουμε από τις δόσεις των δανείων. Και σήμερα τις υποχρεώσεις τους τις πληρώνουν ελάχιστοι" είναι η αφοπλιστική εξήγηση που δίνει ανώτερο στέλεχος μεγάλης τράπεζας για το γεγονός ότι τα καταναλωτικά δάνεια έχουν μπει σε βαθιά κατάψυξη.
Οι τράπεζες από πέρυσι και εντατικά από την αρχή του χρόνου προχώρησαν σε μαζικές ρυθμίσεις καταναλωτικών δανείων, και σε συγκέντρωση οφειλών από πιστωτικές κάρτες. Ομως, λόγω της μεγάλης περικοπής στα εισοδήματα των νοικοκυριών, αλλά και των έκτακτων φορολογικών μέτρων, καθώς και της ανεργίας, τα ρυθμισμένα δάνεια σε ποσοστό πάνω από 40% "ξαναχτυπάνε" μέσα σε ένα εξάμηνο καθώς οι δανειολήπτες δηλώνουν αδυναμία να τα αποπληρώσουν. Και πάνε σε νέα ρύθμιση.
Μείωση υπολοίπων
Μάλιστα και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν σταθερή μείωση στα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, η οποία έχει φτάσει στο -5,9% (υπόλοιπα 33,2 δισ. ευρώ).
Την ίδια ώρα οι καθυστερήσεις αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και βρίσκονται πάνω από 25% στην καταναλωτική πίστη.
Ενώ οι τράπεζες είναι έτοιμες να σχηματίσουν προβλέψεις για καθυστερήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία της τάξης του 30%. Από τις αρχές του μήνα, που οι εργαζόμενοι έλαβαν τις ειδοποιήσεις με την έκτακτη εισφορά από την Εφορία, οι πληρωμές σε δόσεις καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών έπεσαν κατακόρυφα, παραδέχονται τα τραπεζικά στελέχη. Και προβλέπουν η κατάσταση να επιδεινώνεται μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς αναμένονται και νέες μειώσεις στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων, που αποτελούσαν την άλλοτε "χρυσή" πελατεία των τραπεζών.
Ας σημειωθεί ότι ήδη τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων έχουν αυξηθεί στο 14%, ενώ τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών φτάνουν στο 18% και η συνολική ετήσια πραγματική επιβάρυνση ξεπερνά το 20%.
Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...