Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24, 2011

«Ένοχα» για τραυματισμούς,... τα βαράκια


Oλοένα και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν ασκήσεις με βάρη και ενίοτε τα αφήνουν να... πέφτουν εκεί που δεν πρέπει, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία έδειξε πως μόνο στις ΗΠΑ σχεδόν 80.000 άνθρωποι τραυματίζονται κάθε χρόνο από τα βαράκια.

Περίπου 82% των τραυματισμών αφορά άνδρες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής», αλλά ο αριθμός των γυναικών που τραυματίζονται αυξάνεται ραγδαία, ίσως διότι εξίσου γρήγορα αυξάνονται και οι γυναίκες που κάνουν βάρη.


Οι γυναίκες είναι πιθανότερο να τραυματιστούν στα πόδια, ενώ οι τραυματισμοί των ανδρών είναι πιο συχνοί στον κορμό και τα χέρια.

Οι άνδρες έχουν περισσότερα διαστρέμματα και κακώσεις, ενώ οι γυναίκες περισσότερα κατάγματα. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασκούμενοι συνήθως τραυματίζονται από τα βάρη που πέφτουν πάνω τους, ακολουθούν η σύνθλιψη τμήματος του σώματος μεταξύ των βαρών, τα χτυπήματα στον εξοπλισμό του γυμναστηρίου και, τέλος, οι τραυματισμοί λόγω υπερβολικής άσκησης, μυϊκού τραβήγματος ή απώλειας της ισορροπίας (αποτελούν 14% του συνόλου των τραυματισμών).

Περισσότερο από 90% των τραυματισμών συμβαίνει κατά τις ασκήσεις με ελεύθερα βάρη και όχι με τα μηχανήματα του γυμναστηρίου.

«Οι ασκήσεις με βάρη πρέπει να έχουν θέση στην προπόνηση, αλλά απαιτείται κατάλληλη εκπαίδευση και χρήση της σωστής τεχνικής ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κρίστι Λ. Κόλινς από το Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων του Κολόμπους στο Οχάιο.


Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
tanea 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...