Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20, 2011

Για κρασί, μπίρα ή ούζο...


Τρεις πρωτότυπες ποικιλίες με μεζεδάκια. Και στα ποτήρια; Ο,τι αποφασίσει η παρέα.

ΜΕ ΕΝΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

Για ένα λευκό, γεμάτο και αρωματικό κρασί, όπως μια βαρελάτη εκδοχή της Σαντορίνης ή μια πληθωρική Μαλαγουζιά, ετοιμάζουμε τα ακόλουθα εδέσματα, τα οποία όμως συνδυάζονται εξίσου καλά και με ένα σπιρτόζικο αφρώδες ροζέ από Ξινόμαυρο.
«Βραχάκια» από γραβιέρα Σκύρου με ντιπ μελιού
Η ώριμη παλαιωμένη γραβιέρα Σκύρου είναι ένα σκληρό, πικάντικο τυρί με εκρηκτική γεύση. Δένει υπέροχα με ένα ντιπ μελιού, που θα ετοιμάσουμε με 3 κουταλιές της σούπας μέλι θυμαρίσιο, 2 σταγόνες λεμόνι, μερικούς κόκκους από πολύχρωμα πιπέρια και μισή κουταλιά μουστάρδα.
Ντακάκια με σάλτσα ντομάτας, θυμάρι και κάππαρη
Θα χρειαστούμε δύο ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη (αν δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε μια κονσέρβα με ντοματάκι κονκασέ), ένα πακέτο μικρά κρητικά παξιμαδάκια και, φυσικά, κάππαρη, κατά προτίμηση από τα άνυδρα εδάφη των Κυκλάδων. Βρέχουμε ελαφρώς τα παξιμαδάκια. Μετά, απλώνουμε επάνω τους την ντομάτα, πασπαλίζουμε με την κάππαρη και με φρέσκα φύλλα θυμαριού και τελειώνουμε με μερικές σταγόνες καλό ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ντοματίνια γεμισμένα με σάλτσα πέστο και καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης
Η ντομάτα αγαπά πολύ το βασιλικό- η αγάπη τους... δυναμώνει αν πασπαλίσουμε τα ντοματίνια με μια χούφτα καθαρισμένα και καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης.
Ταρτάκια με κορόμηλα και γίδινο τυρί
Συνδυάζουμε τη γλύκα των γινωμένων κορόμηλων με ένα πιπεράτο γίδινο τυρί. Στα μεγάλα σούπερ μάρκετ υπάρχουν συσκευασίες με έτοιμα ταρτάκια. Μέσα σ' αυτά ψιλοκόβουμε φετούλες από τα κορόμηλα, θρυμματίζουμε κομμάτια από το τυρί και περιχύνουμε το καθένα με 1 σταγόνα μπαλσάμικο και 2 - 3 σταγόνες ελαιόλαδο.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Γραβιέρα Σκύρου, 3,30 € τα 100 γρ., στον Μανδραγόρα και στην Πανδαισία / Pesto a la Genovese, Rustichella d' Abruzzo, 6,75 € τα 130 γρ., στο Degustibus / Κριθαρένιες μπουκιές ολικής αλέσεως, Bio, 3,80 € τα 400 γρ., στο www.alithino.gr / Γίδινο τυρί Τζουρμπάκη, 5,90 € η συσκευασία των 400 γρ., στο Εγγαλο
ΤΙ ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ
•   Θαλασσίτης Βαρέλι, Γαία Οινοποιητική: 15 €
•   Μαλαγουζιά 2010, Κτήμα Αβαντίς: 12 €
•   Αμύνταιον Rose Demi Sec, ΕΑΣ Αμυνταίου: 10,80 €

ΜΕ ΜΙΑ ΔΡΟΣΕΡΗ ΜΠΙΡΑ
Αν η παρέα προτιμά μπίρα, τότε επιλέγουμε μια πικρούτσικη Pils ή μια amber lager με έντονη και πικάντικη αίσθηση της βύνης και ετοιμάζουμε τα μεζεδάκια που τους ταιριάζουν.
Ρολάκια παστράμι με φέτες δαμάσκηνου
Διαλέγουμε ώριμα, αλλά τραγανά δαμάσκηνα και τα κόβουμε κατά μήκος στα τέσσερα. Τυλίγουμε κάθε κομμάτι σε μια φετούλα παστράμι και τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες (ή κλαράκια από δεντρολίβανο). Αν δεν έχουμε δαμάσκηνο, το αντικαθιστούμε με ροδάκινο, βανίλια, νεκταρίνι ή και κορόμηλο.
Φρυγανισμένες φέτες ψωμιού με λουκάνικο Φρανκφούρτης
Οποιο είδος ψωμιού μάς έχει περισσέψει, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το βάζουμε στη φρυγανιέρα ή στο γκριλ. Απλώνουμε σε κάθε φέτα λίγη μουστάρδα, μια γενναία κουταλιά λάχανο τουρσί και στερεώνουμε στην κορφή, με μια οδοντογλυφίδα, ένα μικρό λουκάνικο Φρανκφούρτης, περασμένο από το γκριλ.
Μίνι φριτάτες με μπλε τυρί
Θα χρειαστούμε έξι αυγά για να ετοιμάσουμε 15 φριτάτες σε μπουκίτσες ή 6 σε μεγαλύτερο, ατομικό μέγεθος. Χτυπάμε τα αυγά μαζί με μερικές κουταλιές γάλα, αλάτι και πιπέρι, και τα μοιράζουμε σε ατομικά φορμάκια σιλικόνης ή μεταλλικά αλλά βουτυρωμένα. Διαλύουμε με ένα πιρούνι το μπλε τυρί σε κομματάκια και πασπαλίζουμε μια ποσότητα, περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού, σε κάθε φορμίτσα που περιέχει αυγό. Αν θέλουμε τις φριτάτες πιο «ενισχυμένες» προσθέτουμε πατατάκια τσιπς σε μπαστουνάκια (υπάρχουν έτοιμα στα σούπερ μάρκετ).
Μικρές πίτσες με φρέσκια ντομάτα, ξίγαλο και δεντρολίβανο
Παίρνουμε έτοιμη βάση για πίτσα και την κόβουμε με ένα στρογγυλό κουπάτ σε μικρούς δίσκους στο μέγεθος της επιλογής μας. Ψιλοκόβουμε ώριμες ντομάτες και τις αραδιάζουμε επάνω στη ζύμη, απλώνουμε από ένα κουταλάκι του γλυκού ξίγαλο ή άλλο μαλακό τυρί της επιλογής μας (κατίκι, γαλοτύρι, τσαλαφούτι), πασπαλίζουμε με φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να ψηθεί η βάση.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Τσαλαφούτι γίδινο Ερίφι, 2,70 € η συσκευασία των 190 γρ., στον Ιναχο / Μοσχαρίσιο παστράμι Δράμας, Sary, 2,80 € τα 170 γρ., στο Επίλεκτο / Γλυκιά σαλάτα λαχανικών, Γέννα, 3 € τα 720 γρ., παραγγελία στο τηλ.: 210-51.57.415
ΤΙ ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ
•   Corfu Ionian Pilsner, Κερκυραϊκή Ζυθοποιία: 2 € τα 500 ml
•   Septem Monday's Pilsner: 1,80 € τα 330 ml
•   Samuel Adams: 2,40 € τα 355 ml

ΜΕ ΕΝΑ ΜΥΡΩΔΑΤΟ ΟΥΖΟ
Ενα νησιώτικο ούζο επιζητεί τη συντροφιά θαλασσινών μεζέδων. Και αυτόν τον προσανατολισμό έχει το πλατό που σας προτείνουμε.
Κλαμπ σάντουιτς με μαύρο ψωμί και καπνιστό σκουμπρί
Θα χρειαστούμε ένα καρβέλι ψωμί ολικής άλεσης, κομμένο σε λεπτές φετούλες, ή φέτες ψωμί του τοστ ολικής άλεσης. Περνάμε τις φέτες από την τοστιέρα για να γίνει το ψωμί τραγανό. Αλείφουμε μια φέτα με μουστάρδα και μία με σάλτσα γιαουρτιού (1 κεσεδάκι γιαούρτι με αλατοπίπερο, ψιλοκομμένο μάραθο ή άνηθο, χυμό λεμονιού).
Τοποθετούμε τη φέτα με τη μουστάρδα σε ένα ξύλο κοπής, βάζουμε πάνω της κομματάκια από το σκουμπρί και μερικά φύλλα ρόκας, σκεπάζουμε με τη φέτα με το γιαούρτι, πασπαλίζουμε με κάππαρη και λίγη ακόμα ρόκα και ολοκληρώνουμε με μια τρίτη φέτα, χωρίς επάλειψη. Τοποθετούμε 4 οδοντογλυφίδες σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους και κόβουμε τα τοστάκια στα 4.
Λεπτά κρακεράκια με πατέ ελιάς και φύλλα μάραθου
Απλώνουμε σε κάθε κρακεράκι μια ποσότητα από πατέ ελιάς, το οποίο δοκιμάζουμε προηγουμένως για να δούμε πόσο αλμυρό είναι, κι αν χρειάζεται του προσθέτουμε αλάτι. Πασπαλίζουμε με φυλλαράκια μάραθου και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Παξιμαδάκια με γλιστρίδα, τόνο και ελαφριά σάλτσα μουστάρδας
Χρησιμοποιούμε τα παξιμαδάκια που βρίσκουμε συσκευασμένα σε σακουλάκια. Τα βρέχουμε ελαφρώς και τα τινάζουμε για να μη συγκρατήσουν πολύ νερό. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μουστάρδας αναμειγνύοντας 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα, 1 κουταλιά λεμόνι, 1 κουταλάκι πετιμέζι και, αν μας αρέσουν τα καυτερά, λίγο χορς ράντις ή μια πρέζα τσίλι σε σκόνη. Τοποθετούμε επάνω στα παξιμαδάκια τόνο κονσέρβας σε μικρά κομματάκια, αραδιάζουμε στην κορυφή φύλλα γλιστρίδας και τελειώνουμε περιχύνοντας με τη σάλτσα μουστάρδας.
Σφηνάκια με ντοματοσαλάτα και τζατζίκι
Για να ετοιμάσουμε αυτές τις μίνι σαλάτες, θα πρέπει να έχουμε μικρά ποτηράκια για σφηνάκια, αλλά μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε και με ποτήρια της ρετσίνας ή ακόμα και του ούζου. Ετοιμάζουμε μια ντοματοσαλάτα της αρεσκείας μας και γεμίζουμε τα ποτήρια μέχρι τα 2/3, περίπου. Τα γαρνίρουμε με κουταλιές από τζατζίκι και, αν θέλουμε, τοποθετούμε στην κορυφή από μία ελιά Καλαμών.
Καναπέ από αγγούρι με καβουροσαλάτα
Θα χρειαστούμε μικρά, ομοιόμορφου πάχους αγγουράκια, κατά προτίμηση βιολογικά, τα οποία, αφού πλύνουμε καλά, θα τα κόψουμε σε ροδέλες πάχους περίπου 3 εκατοστών. Για την καβουροσαλάτα ανοίγουμε μια κονσέρβα με καβουρόψιχα ή χρησιμοποιούμε κατεψυγμένο σουρίμι που το ψιλοκόβουμε και το ανακατεύουμε με μαγιονέζα, λίγο χυμό λεμονιού, ελάχιστη μουστάρδα και μερικές σταγόνες ούζο. Ως βάση χρησιμοποιούμε τις φέτες αγγουριού και πάνω σε καθεμία τοποθετούμε ένα κουταλάκι του γλυκού καβουροσαλάτα. Πασπαλίζουμε με ξύσμα λεμονιού ή λάιμ.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Fish 4 Ever, βιολογικά φιλέτα σκουμπρί σε ηλιέλαιο, 3,40 € η συσκευασία των 118 γρ., στην Greenbay / Ερυθρός τόνος Αλοννήσου, Alalunga, 13 € τα 600 γρ., παραγγελία στο 24240-65.996 / Μουστάρδα με ελαιόλαδο, Εργον Προϊόντα, 3,55 € τα 220 γρ., στο Εργον Ελληνικό Παντοπωλείο / Βιολογικά κράκερ λιναρόσπορου με ντομάτα και τσίλι, Life food, 4,45 € τα 90 γρ., στις 4 Εποχές
ΤΙ ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ
•   Αδολο, Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου: 17 € τα 700 ml
•   Ούζο Ματαρέλλη: 3 € τα 200 ml

THΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - FOOD STYLING: ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΤΗ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΥΜΑΡΙΤΗΣ

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ 

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...