Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2011

Ρυθμίσεις σε ενήμερα δάνεια,... για τη συγκράτηση των επισφαλειών


Ρυθμίσεις σε ενήμερα δάνεια για τη συγκράτηση των επισφαλειών

Χιλιάδες σιτήματα μείωσης των δόσεων δέχονται οι τράπεζες
Διαρκείς ενοχλήσεις για μείωση των δόσεων στα δάνεια δέχονται οι τράπεζες
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η ρύθμιση δανείων από τις τράπεζες, οι οποίες δέχονται καθημερινώς χιλιάδες αιτήματα πελατών τους που ζητούν μείωση της μηνιαίας δόσης, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής της.

Με τις αναδιαρθρώσεις οι τράπεζες στοχεύουν να διατηρήσουν σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα τα ενήμερα δάνεια όλων των κατηγοριών, την ίδια ώρα που η Blackrock «ξεσκονίζει» τα χαρτοφυλάκιά τους για την εκτίμηση του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος.

Στις εξαμηνιαίες καταστάσεις των τραπεζών, τα ποσοστά των καθυστερήσεων κατέγραψαν σημαντική άνοδο τόσο σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα, όσο και σε ετήσια βάση.

Η επιδείνωση της ύφεσης οδηγεί ολοένα και περισσότερους δανειολήπτες σε στάση πληρωμών. Πλέον τα δάνεια σε καθυστέρηση προσεγγίζουν την περιοχή του 12%, παρά τις υψηλές προβλέψεις που έχουν διενεργηθεί και τις συνεχείς αναχρηματοδοτήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), από τις αρχές του 2010 έχουν ρυθμιστεί συνολικά 689.000 δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση, ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ.

Από αυτά, 126.000 ήταν στεγαστικά, 495.000 καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες και τα 68.000 επιχειρηματικά.

Ρύθμιση ενήμερων δανείων
Πλέον όμως, μείωση των μηνιαίων δόσεων ζητούν και δανειολήπτες που έως σήμερα δεν εμφάνιζαν καθυστέρηση στην εξόφλησή τους ή τις πλήρωναν με λίγες ημέρες μετά την κανονική προθεσμία.

Οι πελάτες αυτοί αναζητούν διέξοδο από τη μείωση των εισοδημάτων τους στις τράπεζες. Οι τελευταίες εξετάζουν την περίπτωση μία προς μία και εφόσον διαπιστώσουν ότι όντως υπάρχει πρόβλημα, προχωρούν σε αλλαγή των όρων του δανείου.

Οι μεταβολές μπορεί να περιλαμβάνουν την επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης, την παροχή περιόδου χάριτος πληρωμής μόνο των τόκων και σε εξαιρετικές περιπτώσεις την αναστολή καταβολής του συνόλου της δόσης για ένα διάστημα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τη διευκόλυνση, οι τράπεζες μπορεί να προχωρήσουν σε αύξηση του επιτοκίου, ειδικά αν πρόκειται για στεγαστικό δάνειο με χαμηλό spread, ενώ ορισμένες επιβάλλουν χρέωση εξέτασης του αιτήματος που μπορεί να φτάνει έως και τα 150 ευρώ.
tovima
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...