Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20, 2011

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Κύπρο- Η Τουρκία ετοιμάζει στρατιωτική απάντηση

Η Χίλαρι Κλίντον διεμήνυσε στον Τούρκο ομόλογό της Α. Νταβούτογλου, χθες Δευτέρα στη Νέα Υόρκη...
 
Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Κύπρο- Η Τουρκία ετοιμάζει στρατιωτική απάντηση
ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τις πηγές ενέργειας που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.
Σύμφωνα με αρμόδιο Αμερικανό αξιωματούχο, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέστησε επίσης σαφές, ότι οι γεωτρήσεις που θα αρχίσουν τις επόμενες ημέρες, δεν συνδέονται με τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, ενώ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.


Η Αμερικανίδα υπ. Εξωτερικών τόνισε, δε, ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν τα ζητήματα της εξόρυξης φυσικού αερίου και της οικονομικής ανάπτυξης είναι μέσα από μια συνολική λύση του Κυπριακού.

Οι τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου, βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος Χριστόφιας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία ο Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την ανησυχία του και κατέστησε σαφή την πρόθεσή του να θέσει το θέμα στον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο επίσης θα συναντήσει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν έθεσε θέμα αναβολής των γεωτρήσεων, ενώ ο ίδιος επανέλαβε ότι η Λευκωσία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, σημειώνοντας πως εάν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων θα μπορούν να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι.

Αρίντς: Δε θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε την πολεμική μας αεροπορία

«Σημασία έχει αυτό που κάνουμε εμείς», είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Κλίλτον και τόνισε ότι «εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει έρευνες μέσω κάποιων συμμαχιών, τότε και η Τουρκία οπωσδήποτε θα δώσει την απάντηση».

«'Οπως δήλωσε χθες και ο πρωθυπουργός μας, η απάντηση μπορεί να δοθεί και εντός της εβδομάδας», ανέφερε ο Αρίντς και πρόσθεσε: «Φυσικά οι εργασίες αυτές θα υποστηριχθούν από την πολεμική μας αεροπορία και το ναυτικό. Δεν πρόκειται για μπλόφα. Πρόκειται για δικαιώματα και δυνατότητες της Τουρκίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν θα διστάσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει και η Τουρκία και όλος ο κόσμος».
epikaira

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...