Τον δρόμο των εκλογών ως μόνη διέξοδο από την καταστροφή έδειξε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τις προηγούμενες ημέρες, ενώ σε τηλεοπτική του συνέντευξη μίλησε για συγκεκριμένο σχέδιο εκβιασμού της ελληνικής κοινωνίας το αμέσως επόμενο διάστημα, το οποίο περιλαμβάνει μια ιδιότυπη στάση πληρωμών, όσον αφορά μισθούς και συντάξεις στο εσωτερικό της χώρας.
Συγκεκριμένα, εν είδει αποκάλυψης, ο Τσίπρας ανέφερε, μιλώντας σε εκπομπή του Alter, ότι τα παιχνίδια που παίζονται με την καθυστέρηση της έκτης δόσης συνίστανται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη δόση δεν προορίζεται για να καλύψει άμεσες δανειακές ανάγκες, δεδομένου ότι το επόμενο ομόλογο λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο. Ως εκ τούτου, η 6η δόση αφορά εσωτερικές ταμειακές ανάγκες, και με αυτές η κυβέρνηση (ενδεχομένως σε συνεργασία με την τρόικα) προτίθεται να παίξει το επόμενο διάστημα με τη δόση του Οκτωβρίου.
Έτσι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζουν «μια ιδιότυπη εσωτερική στάση πληρωμών, δηλαδή σε αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων, για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να τον πείσουν ότι πρέπει να δεχτεί αυτά τα χαράτσια», όπως και τις απολύσεις, την εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο, το fast track ξεπούλημα κ.λπ. Μάλιστα, όπως ανέλυε στέλεχος της ηγεσίας του ΣΥΝ, οι όποιες καθυστερήσεις στην εκταμίευση της 6ης δόσης θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης στις κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς αυτές θα υποδειχθούν από την κυβέρνηση και το σύστημα ως η αιτία εμπλοκής της.
Πρακτική υποστήριξη
Με αυτό το σενάριο κατά νου, ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει την πολιτική και κοινωνική του παρέμβαση στα εξής επίπεδα:
Στο επίπεδο της άμεσης αντιμετώπισης των μέτρων, ειδικά όσον αφορά τα χαράτσια, ο ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με το διαμορφούμενο ρεύμα ανυπακοής, στηρίζοντας όσους δεν έχουν να πληρώσουν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Π.Γ. του ΣΥΝ την περασμένη Πέμπτη «η κυβέρνηση επιχειρεί να “κατασχέσει” το εισόδημα των εργαζομένων και να “δημεύσει” ακόμη και την πρώτη κατοικία τους». Για τον ΣΥΝ βασική προτεραιότητα είναι η, με κάθε τρόπο, στήριξη «όσων αδυνατούν να πληρώσουν αυτό το χαράτσι», καθώς και της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στην απόφασή της «να μην μετατραπεί η ΔΕΗ σε τιμωρητικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, βυθίζοντας στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά».
Γι’ αυτό καλεί «τους επιστημονικούς φορείς, και ιδιαίτερα τους δικηγορικούς συλλόγους, τα πανεπιστήμια, και ιδιαίτερα τις νομικές σχολές, να διαμορφώσουν το πλαίσιο νομικής αλλά και πρακτικής υποστήριξης». Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Θα βρεθούμε στο πλάι του κάθε πολίτη που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να τιμωρήσει, επειδή αρνείται την αδικία και την εξόντωση». Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί και ως ευρύτερη κάλυψη σε εκείνους που η απροθυμία τους να πληρώσουν αντιστοιχεί σε πολιτική στάση, και όχι απαραίτητα σε αδυναμία.
Στο πολιτικό επίπεδο, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να ζητούν εκλογές προκειμένου να εκφραστεί η βούληση του ελληνικού λαού. Στο επιτελείο της Κουμουνδούρου, άλλωστε, εκτιμούν ότι το άθροισμα που συγκεντρώνουν οι πολιτικές δυνάμεις που διαφωνούν με το μνημόνιο, αποτυπώνει μια εν εξελίξει μεταβολή στο πεδίο των συσχετισμών, η οποία μπορεί να εκφραστεί μέσα και από τον περιλάλητο «συνασπισμό εξουσίας» που εκφωνείται εδώ και μήνες από την κεφαλή του ΣΥΡΙΖΑ.
Μέτωπο
Στις προθέσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η απεύθυνση σε όλους τους χώρους στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ: από το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, έως τη Δημοκρατική Αριστερά, το Άρμα Πολιτών, τους Οικολόγους Πράσινους και τους «ΠΑΣΟΚογενείς». Ακόμα κι αν κάποιοι εξ αυτών σθεναρά το αρνούνται, τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι οι περιστάσεις απαιτούν ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, και τα συναφή καλέσματα ασκούν αυξανόμενη πολιτική και κοινωνική πίεση προς αυτή την κατεύθυνση.
Βέβαια, ως γνωστόν – όπως έχουμε ξαναπεί – αντιρρήσεις υπάρχουν ως προς αυτό το σκεπτικό, από την πλευρά Λαφαζάνη, η οποία θέτει τόσο ζήτημα συγκλίσεων των συμπαρατασσόμενων δυνάμεων όσο και ως προς το εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου.
Ενστάσεις έχει και η ΚΟΕ, της οποίας ο εκπρόσωπος στη νέα Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Νικολακάκης, υπογράμμισε πως «αυτό που δεν πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι π.χ., να αναλωθεί στον προσεταιρισμό κάποιων παραγόντων του σοσιαλιστικού χώρου, έχοντας βασικά κατά νου την αύξηση των ποσοστών του στο πλαίσιο μια υποτιθέμενης κοινοβουλευτικής μετάβασης».
Συνέχεια, πάντως, της παραπάνω πρότασης για εκλογές και διαμόρφωση ενός νέου «συνασπισμού εξουσίας» αποτελεί η πρόταση που διατύπωσε ο Τσίπρας για «κούρεμα» των ομολόγων που λήγουν τον Μάρτιο στο 50%. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια κυβέρνηση που θα εισακούει τη λαϊκή εντολή, όπως ο συνασπισμός εξουσίας που προτείνει, θα πρέπει να προειδοποιήσει από τώρα τους πιστωτές ότι τα ομόλογα του Μαρτίου θα «κουρευτούν» στο παραπάνω ποσοστό, απειλώντας τους ακόμη και με στάση πληρωμών.
Άλλωστε, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Κουμουνδούρου, τη στιγμή αυτή, μια τέτοια πρόταση μπορεί να ασκήσει αποτελεσματική πίεση στους δανειστές, δεδομένου ότι αυτό που φοβούνται είναι μια πιθανή έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη.
Για την ΕΛΣΤΑΤ
Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο στις αποκαλύψεις για το «μαγείρεμα» του ελλείμματος το 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης και Δ. Παπαδημούλης, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής, ζήτησαν να κληθούν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και τα επτά μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, και όχι μόνο ο πρόεδρός της Ανδρέας Γεωργίου - ο μόνος που δεν παύθηκε από τα καθήκοντά του. Επίσης, ζήτησαν μαζί με άλλους βουλευτές της αντιπολίτευσης να γίνει κλήτευση και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Στο μεταξύ, οι Λαφαζάνης και Χουντής θύμισαν ότι με ερωτήσεις τους στη Βουλή και την Ευρωβουλή, αντίστοιχα, είχαν από τον Οκτώβριο του 2010 αναδείξει το ζήτημα καταγγέλλοντας «την όψιμη αλλαγή μεθοδολογίας στον τρόπο υπολογισμού των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, που επέβαλαν κυβέρνηση - τρόικα».
pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου