Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2011

Παθητικό κάπνισμα και παχυσαρκία,... βλάπτουν το έμβρυο




Η παχυσαρκία και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να μειώσουν την παροχή οξυγόνου στο έμβρυο που κυοφορούν, εκθέτοντάς το σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων.
Ο παιδίατρος Abd ElBaky από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας του Καΐρου και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου βρήκαν ότι τα μωρά που είχαν γεννηθεί από παχύσαρκες γυναίκες ή γυναίκες που ήταν εκτεθειμένες σε παθητικό κάπνισμα παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα εμπύρηνων ερυθροκυττάρων στον ομφάλιο λώρο, που αποτελούν ένδειξη μειωμένης παροχής οξυγόνου στο έμβρυο ενόσω αυτό βρίσκεται στη μήτρα.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ελέγχου της μητρικής παχυσαρκίας και πρόληψης της έκθεσης των εγκύων σε παθητικό κάπνισμα», τόνισαν οι ερευνητές σε δήλωσή τους.
Οι επιστήμονες βρήκαν υψηλότερα επίπεδα εμπύρηνων ερυθροκυττάρων στον ομφάλιο λώρο τόσο στην ομάδα των 29 βρεφών που είχαν γεννηθεί από παχύσαρκες μητέρες όσο και στην ομάδα των 21 βρεφών που είχαν γεννηθεί από γυναίκες που κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ήταν εκτεθειμένες σε παθητικό κάπνισμα, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου 15 βρεφών των οποίων οι μητέρες ούτε ήταν παχύσαρκες ούτε είχαν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα.
Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης στο περιοδικό International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health, η εμβρυϊκή ανάπτυξη -ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της περιόδου κύησης- εξαρτάται από την επάρκεια οξυγόνου, καθώς η μειωμένη οξυγόνωση του εμβρύου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...