Η επιλογή μιας πόλης για εκδρομή ίσως δεν ακούγεται και ελκυστική, όμως η τουριστική αστική ποδηλασία προσφέρει μια νέα ταξιδιωτική εμπειρία που κερδίζει νέους
οπαδούς. Σε αρκετές πόλεις (Βόλος, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίκαλα, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Ιτέα, Λιβαδειά, Μεσολόγγι) έχουν αναπτυχθεί ποδηλατικά δίκτυα στα οποία μπορούμε να ποδηλατήσουμε, χωρίς βέβαια να λείπουν τα προβλήματα: παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ελλιπής σχεδιασμός για τη συνέχεια του δικτύου μέσα στην πόλη κ.ά.
Στις πόλεις που ξεχωρίζουν είναι η Καρδίτσα και η Κως. Η πρώτη, που λειτουργεί και ως ορμητήριο για τη λίμνη Πλαστήρα, τα Αγραφα και την ορεινή Αργιθέα, διαθέτει ίσως το πιο αξιόλογο αστικό και περιαστικό δίκτυο στην Ελλάδα, περίπου 20 χλμ. Η Κως, ένας άλλοτε κορεσμένος τουριστικός προορισμός, απέκτησε νέο ενδιαφέρον, χάρη στο μικρό ποδηλατικό της δίκτυο εντός της πόλης αλλά και στο επίπεδο ανάγλυφο του νησιού, που επιτρέπει την ξεκούραστη ποδηλασία.
Εκτός πόλεων, οι σημασμένες ποδηλατικές διαδρομές είναι ελάχιστες, με το Δήμο Ρεθύμνου και τη Νομαρχία Κιλκίς να ξεχωρίζουν. Οσοι σκοπεύουμε να ποδηλατήσουμε με παρέα μπορούμε να συμμετάσχουμε στις οργανωμένες εκδρομές που διοργανώνουν οι Φίλοι του Ποδηλάτου (www.filoi-podilatou.gr), δίχως επιβάρυνση.
Μεταφέροντας το ποδήλατό μας
Αεροπορικώς: Δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση, εφόσον τηρείται το όριο των 20 κιλών ανά επιβάτη, καθώς και η συσκευασία του ποδηλάτου είτε σε κούτα είτε σε ειδική θήκη (κόστος: 30 - 100 €), όπου θα αποσυναρμολογηθούν πετάλια και τροχοί. Σε κάθε περίπτωση, ζητάμε επιπλέον πληροφορίες από την αεροπορική μας εταιρεία.
Με τρένο, μετρό και προαστιακό: Στον ΟΣΕ επιτρέπονται τα ποδήλατα σε όσες αμαξοστοιχίες έχουν σκευοφόρο και εφόσον υπάρχει χώρος, ενώ στον προαστιακό επιτρέπονται σε κάθε περίπτωση. Στο μετρό επιτρέπονται 4 ποδήλατα στο τελευταίο βαγόνι κάθε συρμού (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή) από τις 18.00 ώς τη λήξη της βάρδιας και όλο το 24ωρο τις Κυριακές και τις αργίες.
Με λεωφορείο: Στο ΚΤΕΛ μπορούμε να βάλουμε το ποδήλατό μας στο χώρο των αποσκευών, αφού αφαιρέσουμε πρώτα τις ρόδες.
Με πλοίο: Σε όλα τα πλοία επιτρέπονται τα ποδήλατα, εκτός από τα δελφίνια και τα κλειστού τύπου πλοία, που είναι μόνο για επιβάτες.
Με αυτοκίνητο: Υπάρχουν πολλοί τύποι σχάρας ποδηλάτων για το αυτοκίνητο, τις οποίες τις βρίσκουμε είτε σε καταστήματα με είδη αυτοκινήτου είτε σε καταστήματα ποδηλάτων. Υπάρχουν σχάρες οροφής (καλό κλείδωμα του ποδηλάτου, αλλά αυξημένος θόρυβος και αναγκαστική άρση του ποδηλάτου), βάσεις που στηρίζονται στον πίσω προφυλακτήρα (χαμηλό κόστος, αλλά μειωμένη ορατότητα, δυσκολία ανοίγματος χώρου αποσκευών, χαμηλή ποιότητα κατασκευής), η σχάρα με κοτσαδόρο (μεγαλύτερη ασφάλεια, ειδικά για μεγάλα ταξίδια, αλλά υψηλό κόστος).
* Σε όλα τα μέσα η μεταφορά ποδηλάτων γίνεται δωρεάν.
Της ΝΑΤΑΣΣΑΣ ΜΠΛΑΤΣΙΟΥ
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου