Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24, 2011

Διακόπτες,... και πρίζες


Διακόπτες και πρίζες Οι συνηθισμένες πρίζες σούκο και οι κοινοί διακόπτες δεν κάνουν
για χώρους υπαίθριους και για δωμάτια στα οποία γίνεται χρήση
νερού, όπως τα μπάνια. Το νερό σε μορφή υδρατμών, κάποιο
πιτσίλισμα σταγόνων, ακόμα και μόνο η αυξημένη υγρασία, μπορούν να οδηγήσουν σε βραχυκυκλώματα. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν υπάρχουν πρίζες και διακόπτες με ειδικά προστατευτικά ή εντελώς στεγανά περιβλήματα που εξασφαλίζουν την χωρίς κίνδυνο λειτουργία τους και που αναγνωρίζονται από ειδικά σύμβολα:

Μία μεμονωμένη σταγόνα π.χ. σημαίνει ότι υπάρχει προστασία από νερό που μπορεί να στάξει από πάνω. Αν η σταγόνα είναι σε ένα τετράγωνο πλαίσιο, σημαίνει ότι η συσκευή είναι προστατευμένη από τη βροχή. Ανάλογα σήματα δείχνουν ότι υπάρχει προστασία από νερό που αναπηδάει ή και που εκτοξεύεται με δύναμη. Το σήμα με τις δύο σταγόνες φανερώνει ασφάλεια σε νερό χωρίς πίεση ή και μικρής διάρκειας πλημμύρισμα, ενώ υπάρχουν και σήματα που αναγράφουν μέχρι ποια υδροστατική πίεση διατηρείται η στεγανότητα.

Συστήματα για σοβατισμένες επιφάνειες

Οι πρίζες και οι διακόπτες που προορίζονται για τοποθέτηση πάνω από το σοβά, έχουν περιβλήματα κλειστά στην πίσω πλευρά, με δυνατότητα στερέωσης στον τοίχο. Μέσα σε αυτά τα περιβλήματα τοποθετείται το βα-σικό στοιχείο και σκεπάζεται με ένα καπάκι. Το ηλεκτροφόρο καλώδιο έρχεται συνήθως από πάνω. Οι πρίζες έχουν υποδοχές και αντάπτορες σύνδεσης σωλήνων καλωδίων και καναλιών καλωδίων, σε διαστάσεις 15x15 και 15x30 χλσ.

Τόσο οι πρίζες όσο και οι διακόπτες έχουν και δεύτερο άνοιγμα σύνδεσης καλωδίου. Προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα επιγραφών, ώστε να αναγνωρίζεται εύκολα η αντιστοίχηση των συσκευών. Στις πρίζες, τα καπάκια συνήθως κλείνουν αυτόματα. Διακόπτες, εκτός από τους κλασικούς τύπους, υπάρχουν και με κλειδαριά ή με ροοστάτες, ενώ ειδικά περιβλήματα προστατεύουν συστήματα ανίχνευσης, εντολών και επικοινωνιακής τεχνολογίας. Ειδικά συνδετικά εξαρτήματα επιτρέπουν τη σύζευξη πολλών συσκευών μεταξύ τους.

Συστήματα για δύσκολες συνθήκες

Σε περιπτώσεις που οι πρίζες και οι διακόπτες καταπονούνται ιδιαίτερα από το νερό και το κρύο, χρησιμοποιείται η σειρά των ειδικών ενισχυμένων τύπων από υψηλής αντοχής θερμοπλαστικά υλικά. Ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα προϊόντα αυτής της σειράς ούτε σπάνε, ούτε χαράσσονται από σύρματα ή εργαλεία. Είναι επίσης άριστα προστατευμένα από κάθε είδους κατάβρεγμα, από οποιαδήποτε κατεύθυνση κι αν προέρχεται η δέσμη του νερού. Τέτοιες σειρές προϊόντων είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε εργοτάξια και χώρους στάθμευσης, που οι καιρικές επιδράσεις και οι πιθανές καταπονήσεις δημιουργούν σκληρές συνθήκες.


Συστήματα που  ενσωματώνονται στο σοβά

Διακόπτες και πρίζες ενσωματωμένες στο επίχρισμα, συναρμολογούνται στον τοίχο και προστατεύονται περιμερικά με μονωτικό υλικό έναντι του νερού. Υπάρχει επίσης μόνωση που εμποδίζει το νερό να φτάσει από μπροστά στα ηλεκτροφόρα εξαρτήματα. Έτσι εξασφαλίζεται προστασία τόσο από νερό που σταλάζει, όσο και από νερό που εκτοξεύεται. Τα πλαίσια που διατίθενται προσφέρουν πολλούς συνδυασμούς. Εκτός από την καταλληλότητά της για τους χώρους με πολλή υγρασία, η σειρά αυτή παρουσιάζει και αντοχή σε εξωτερικούς χώρους, ενώ περιλαμβάνει και πρίζες που κλειδώνουν.


Ένα τυποποιημένο σετ της αγοράς: Διακόπτης, πρίζα, συνδυασμός διακόπτη-πρίζας, διακόπτης θερμαντικής εγκατάστασης και διπλή πρίζα σε κατακόρυφη διάταξη.


Περιβλήματα κλειστά από την πίσω πλευρά που προσφέρουν ασφάλεια έναντι του νερού: Μονό περίβλημα, διπλό περίβλημα σε κατακόρυφη διάταξη και διπλό περίβλημα σε οριζόντια διάταξη.


Εξαρτήματα προσαρμογής για τις συνδέσεις διαφόρων καλωδίων: για το πέρασμα απλών καλωδίων, αντάπτορας σωλήνων καλωδίων και αντάπτορας καναλιών καλωδίων.


Διακόπτες και πρίζες υγρών χώρων από υψηλής ποιότητας συνθετικά υλικά, με ειδικές θέσεις για πινακίδες αναγνώρισης.


Ενισχυμένη σειρά για εγκαταστάσεις σε εργαστήρια και χώρους που χαρακτηρίζονται από αυξημένες μηχανικές και άλλες καταπονήσεις.


Πλαίσια σειράς που ενσωματώνεται στο σοβά. Στην πίσω πλευρά των πλαισίων υπάρχει μονωτική επικάλυψη που απωθεί το νερό.


Τα μέρη που απαρτίζουν μια πρίζα: μόνωση πίσω πλευράς, βασικό στοιχείο, κάλυμμα με αυτόματο καπάκι και μονωτικό πλαίσιο.


Οι σύγχρονοι τύποι πλαισίων προσφέρουν δυνατότητες για όλους τους πιθανούς συνδυασμούς διακοπτών παντός είδους.


Πρίζα με κλειδαριά για εγκατάσταση σε ταράτσα. Κλειδαρίες διατίθενται με ίδιους ή και με διαφορετικούς κυλίνδρους.
mastoremata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...