Τα θανάσιμα αμαρτήματα είναι: αλαζονεία, ζήλεια, οργή, οκνηρία, απληστία, λαιμαργία και λαγνεία, με την αλαζονεία να θεωρείται το πρώτο σε «βαρύτητα» αλλά και «γενεσιουργός αιτία» όλων των υπολοίπων αμαρτημάτων. Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε -με «στοιχεία» από εξομολογήσεις πιστών- ο 95χρονος Ιησουίτης αδελφός Ρομπέρτο Μπούσα, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην αλαζονεία, ενώ οι άνδρες στη λαγνεία και ακολούθως στη λαιμαργία.
Όπως αναφέρει το BBC, o προσωπικός θεολόγος του Πάπα Wojciech Giertych, ενστερνίστηκε την έρευνα του αδελφού Μπούσα κι έκανε μάλιστα αναφορά γι’ αυτή στην εφημερίδα του Βατικανό L’Osservatore Romano. «Άνδρες και γυναίκες αμαρτάνουν με διαφορετικούς τρόπους» σημείωσε.
Ο Giertych επεσήμανε ότι όπως φαίνεται οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στη λαγνεία. Ακολουθούν η λαιμαργία, η οκνηρία, η οργή, η αλαζονεία, η ζήλεια και η απληστία. Για τις γυναίκες όμως «τα πιο επικίνδυνα» αμαρτήματα είναι – όπως λέει- η αλαζονεία, η ζήλεια, η οργή και ακολουθούν η λαγνεία και η οκνηρία.
Σύμφωνα με την Καθολική πίστη, οι ψυχές των αμαρτωλών μετά το θάνατο «πηγαίνουν στην Κόλαση». Όμως τα κλασσικά «επτά αμαρτήματα» δεν φαίνεται να καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις της «παρέκκλισης» από το «δρόμο του Θεού». Το Αποστολικό Αναμορφωτήριο, ένα από τα πιο «μυστικά» τμήματα του Βατικανού, του οποίου η αποστολή είναι να καθορίζει τις ποινές που οι εξομολογητές επιβάλλουν στους αμαρτωλούς, πέρσι αναθεώρησε και τα αμαρτήματα.
Σκοπός ήταν να επισημανθούν και άλλα, πιο «μοντέρνα» αμαρτήματα, τα οποία όπως αναφέρει «τείνουν να επικρατήσουν στην εποχή της χωρίς όριο παγκοσμιοποίησης». Έτσι, πέραν των γνωστών εντοπίστηκαν ακόμη τα αμαρτήματα της γενετικής αλλοίωσης, των πειραμάτων πάνω στον άνθρωπο, της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της λήψης και της πώλησης ναρκωτικών, της κοινωνικής αδικίας, την πρόκλησης φτώχειας και της χρηματικής απληστίας.
Σύμφωνα με το BBC, παρότι η Καθολική Εκκλησία επεξεργάζεται τα αμαρτήματα και βρίσκει καινούρια οι πιστοί δεν δείχνουν διάθεση να καταφύγουν στο εξομολογητήριο πλέον. Το Βατικανό έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του για τη μείωση των εξομολογήσεων. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 1/3 των Καθολικών δεν θεωρεί ότι η εξομολόγηση είναι απαραίτητη, ενώ ένας στους δέκα δήλωσε ότι η διαδικασία της εξομολόγησης ήταν «εμπόδιο στη σχέση τους με το Θεό».
[via]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου