Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13, 2011

Νοσοκόμες χαμένες,... στη μετάφραση

Με εικόνες έχουν αντικαταστήσει τις επιγραφές σε ράφια αποθηκών τα βρετανικά νοσοκομεία. Οι νοσοκόμες από τα Βαλκάνια και ο ασθενής που έπαθε αλλεργικό σοκ
Βρετανοί νοσηλευόμενοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν την νοηματική γλώσσα, επειδή τα νοσοκομεία απασχολούν αλλοδαπές νοσοκόμες που δεν γνωρίζουν την Αγγλική γλώσσα.

Αφορμή της συζήτησης, η αλλεργία που προκλήθηκε σε ένα ασθενή που ενώ ο ιατρικός του φάκελος ανέφερε ότι είχε αλλεργία στους ξηρούς καρπούς η νοσοκόμα δεν το διάβασε με αποτέλεσμα να πάθει αλλεργικό σοκ.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Βρετανική Daily Mail μερικά νοσοκομεία έχουν αναγκαστεί να κολλούν στα ράφια των αποθηκών εικόνες του ιατρικού εξοπλισμού. Έτσι για παράδειγμα αντί να γράφεται η λέξη σύριγγα βλέπουμε την εικόνα της.
Έντονες ανησυχίες έχει εκφράσει και ο Λόρδος  Ουίνστον, παγκοσμίου φήμης γιατρός γονιμότητας,  ο οποίος εξέφρασε  ιδιαίτερη ανησυχία για νοσοκόμες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που έχουν  εκπαιδευτεί με ένα  "εντελώς διαφορετικό τρόπο".
Ο Λόρδος είναι σαφής στο μήνυμά του  "Οι νοσηλεύτριες  πρέπει να είναι σε θέση να κατανοούν τους ασθενείς τους"
Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής μόνο πέρσι  περίπου 3.000 νοσηλεύτριες από χώρες της ΕΕ ήρθαν να εργαστούν στα Βρετανικά νοσοκομεία.
Καταφεύγουν στη νοηματική...
Δεν είναι όμως μόνο ο Λόρδος που εκφράζει την ανησυχία του. Δεκάδες είναι και οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα επικοινωνίας αναγκαζόμενοι να καταφύγουν  στην νοηματική γλώσσα.
Για παράδειγμα ένας ηλικιωμένος ασθενής σε ένα οίκο ευγηρίας κρύωνε τόσο πολύ που ζήτησε από μια νοσοκόμα να του ανάψει το καλοριφέρ. Αυτή παρανόησε τη λέξη και τρομαγμένη  έφυγε από το κτήριο νομίζοντας ότι έχει ξεσπάσει φωτιά.
Το Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής παραδέχτηκε ότι η σημερινή κατάσταση βάζει σε κίνδυνο τους ασθενείς.
Μάλιστα ένας εκπρόσωπός της πρόσθεσε "Το θέμα της γλωσσάς είναι πολύ σημαντικό. Θέλουμε να τα τροποποίησουμε προς το συμφέρον και την ασφάλεια των ασθενών".
Ο Χάουαρντ Κάτον, διευθυντής του  Βασιλικού Κολεγίου Νοσηλευτικής (Royal College of Nursing), δήλωσε "Οι νοσηλευτές δεν  πρέπει να δοκιμάζονται μόνο στις ιατρικές τους γνώσεις αλλά και στη γλώσσα και αυτό γιατί οι  ασθενείς πρέπει να είναι σίγουροι ότι καταλαβαίνουν  σωστά όλα τα  συμπτώματά τους."
 
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...