Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 07, 2011

Και τα λαγόσκυλα να ετοιμάζονται...


Εκεί ξεκινάει τα νεαρά σκυλιά του και τα εισάγει στο λαγοκυνήγι, ενώ παράλληλα κάνει και ‘’συντήρηση’’ στα μεγαλύτερα όταν χρειάζεται...


Μια εβδομάδα μόλις μας χωρίζει από την έναρξη της σεζόν για τον λαγό και οι προετοιμασίες έχουν αρχίσει...

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η αλεπού είναι το μεγάλο πρόβλημα των
λαγοκυνηγών. Τα περισσότερα λαγόσκυλα δεν λένε όχι στον ντορό της αλεπούς και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Ξαμολιούνται πίσω από τη σκανδαλιστική της αναθυμίαση και το ρίχνουν στο... σορολόπ, ξεχνώντας ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους. Ομως, πλέον δεν είναι μόνο η αλεπού πρόβλημα. Τα ζαρκάδια σε πολλές περιοχές, ειδικά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδος, τείνουν να ξεπεράσουν ως πρόβλημα τις αλεπούδες λόγω υπερπληθυσμού!
- "Δεν μπορούμε πια να φτιάξουμε σκυλιά για τον λαγό, όπως γινόταν κάποτε" μου λέει ο Φώτης Ξαντινίδης και συνεχίζει:
- "Τα σκυλιά αντιμετωπίζουν το ζαρκάδι σαν θήραμα και αυτό είναι φυσικό. Όμως εμείς ενδιαφερόμαστε μόνο για τον λαγό και είναι πολύ δύσκολο να μεταπείσουμε έναν σκύλο που ενδιαφέρεται για ζαρκάδια να τα αγνοήσει. Βέβαια το ίδιο πρόβλημα έχουμε και με την αλεπού..."
Το... εκπαιδευτήριο!
Τον Φώτη τον συναντήσαμε πριν από μερικές μέρες, όταν βρεθήκαμε να κυνηγάμε μαζί τρυγόνια με μια παρέα... γουρουνάδων. Εκεί γνωριστήκαμε και όπως είναι φυσικό πιάσαμε κουβέντα για λαγούς και για λαγόσκυλα. Ο Φώτης λοιπόν που είναι και εκτροφέας Ελληνικών Ιχνηλατών βρήκε τη λύση. Εφτιαξε το δικό του εκπαιδευτήριο και μας κάλεσε να το δούμε από κοντά. Εκεί ξεκινάει τα νεαρά σκυλιά του και τα εισάγει στο λαγοκυνήγι, ενώ παράλληλα κάνει και "συντήρηση" στα μεγαλύτερα σκυλιά όταν χρειάζεται ή τα προπονεί την κλειστή κυνηγετική περίοδο, όταν οι ιχνηλάτες δεν επιτρέπεται να βγουν στην ύπαιθρο.
Τα λαγόσκυλα είναι αδικημένα σε σχέση με τα πουλόσκυλα, μια και τους επιτρέπεται η έξοδος στην ύπαιθρο ελάχιστες ημέρες τον χρόνο.
Τα λαγόσκυλα είναι αδικημένα σε σχέση με τα πουλόσκυλα, μια και τους επιτρέπεται η έξοδος στην ύπαιθρο ελάχιστες ημέρες τον χρόνο.
Αν και η επίσκεψή μας έγινε μέρα - μεσημέρι, (μετά ένα καλό τρυγονοκυνήγι) και την ώρα που έσκαγε ο τζίτζικας, ομολογούμε ότι ζηλέψαμε αυτό το εκπαιδευτήριο που ήταν πραγματικά μελετημένο σε όλες του τις λεπτομέρειες. Μέχρι και... εξώστη-παρατηρητήριο είχε προβλέψει ο μερακλής λαγοκυνηγός. Σε έναν καλά περιφραγμένο χώρο 25 και πλέον στρεμμάτων έχουν αφεθεί κάποιοι λαγοί, οι οποίοι βρίσκουν κάλυψη στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης μέσα σε πουρνάρια, κάτω από χαμηλή βλάστηση ή ακόμα και σε μικρά αλσύλλια από μεγάλα δέντρα. Περιμετρικά, αλλά και σε πολλά εσωτερικά σημεία, υπάρχουν διάκενα για βοσκή αλλά και για το νυχτερινό σουλάτσο των λαγών...
- "Εδώ το κουτάβι μαθαίνει τη μυρωδιά αποκλειστικά και μόνο του λαγού και με αυτή παθιάζεται" μας λέει ο συνομιλητής μας και συνεχίζει:
Ολοι οι σκύλοι της οικογένειας είναι καθαρόαιμοι Ελληνικοί Ιχνηλάτες και μάλιστα με  pedigree και γενεαλογίες που φτάνουν στις αρχές της ανασύστασης  της φυλής.
Ολοι οι σκύλοι της οικογένειας είναι καθαρόαιμοι Ελληνικοί Ιχνηλάτες και μάλιστα με pedigree και γενεαλογίες που φτάνουν στις αρχές της ανασύστασης
της φυλής.
- "Μετά μερικές επισκέψεις στο εκπαιδευτήριο ο νεαρός σκύλος έχει καταλάβει ποιο είναι το ζητούμενο και ποια θα είναι το κυνηγετικά του καθήκοντα στο μέλλον. Στην αρχή και για μια-δυο φορές βάζω το κουτάβι δίπλα σε κάποιο έμπειρο και γέρικο "δάσκαλο" που θα του δείξει τα πρώτα βήματα. Στη συνέχεια βγαίνει στο εκπαιδευτήριο μόνο του και μετά μερικά μαθήματα βγαίνει στον ελεύθερο κυνηγότοπο. Δεν πρέπει ο σκύλος να μάθει στην ευκολία της εύρεσης του ντορού που οδηγεί κατευθείαν στο θήραμα. Το πραγματικό λαγόσκυλο φτιάχνεται στο λαγοτόπι. Κανένα κλειστό εκπαιδευτήριο δεν φτιάχνει καλά λαγόσκυλα. Χρησιμεύει μόνο για το ξεκίνημα και την εκμάθηση του θηράματος που μας ενδιαφέρει. Μέχρι εκεί. Η πολλή δουλειά γίνεται στον κυνηγότοπο".
Οι... αγριόγατες!
Ενδιαφέρον μας προκάλεσε η περίφραξη του "σχολείου", που στο κάτω της μέρος, πέρα από το συρματόπλεγμα, είχε και μεταλλικό κάλυμμα ύψους ενός μέτρου, ενώ στο πάνω μέρος υπήρχαν τεντωμένα ηλεκτρικά σύρματα.
Oι Ελληνικοί Ιχνηλάτες, ως φυλή, δεν είναι μόνο εθνική κληρονομιά, είναι και μια πραγματικά άξια φυλή για το κυνήγι του λαγού και του αγριόχοιρου, δηλώνει ο Φώτης Ξαντινίδης που ασχολείται αποκλειστικ
Oι Ελληνικοί Ιχνηλάτες, ως φυλή, δεν είναι μόνο εθνική κληρονομιά, είναι και μια πραγματικά άξια φυλή για το κυνήγι του λαγού και του αγριόχοιρου, δηλώνει ο Φώτης Ξαντινίδης που ασχολείται αποκλειστικά με αυτήν τη φυλή.
- "Εχουμε πρόβλημα με τα σαρκοφάγα", μας εξηγεί ο Φώτης. "Κάποτε βρίσκαμε τους λαγούς φαγωμένους ή και εξαφανισμένους. Διαπιστώσαμε μετά από παρατήρηση ότι τη ζημιά μας την έκαναν αγριόγατες. Οχι γάτες ήμερες που είχαν αγριέψει, αλλά πραγματικές αγριόγατες που είναι απίστευτα αρπακτικά! Τότε βάλαμε την ηλεκτρονική περίφραξη και έτσι τις αφήσαμε... στην απέξω".
Ο Φώτης δηλώνει λαγοκυνηγός, όμως η οικογένειά του έχει πάθος με το κυνήγι του αγριόχοιρου. Ο πατέρας του Κωνσταντίνος όπως και ο αδερφός του Χρήστος προτιμούν το κυνήγι του αγριόχοιρου και δεν χάνουν καμία ημέρα από αυτές που επιτρέπεται το κυνήγι του. Ετσι λοιπόν όλη η οικογένεια έχει πάθος με τους σκύλους - ιχνηλάτες και μάλιστα με τους Ελληνικούς Ιχνηλάτες. Τους είδαμε από κοντά. Αν εξαιρέσουμε έναν μιγά που είναι της παρέας και χρησιμοποιείται στο ξεσήκωμα των γουρουνιών, όλοι οι σκύλοι της οικογένειας είναι καθαρόαιμοι Ελληνικοί Ιχνηλάτες και μάλιστα με pedigree και γενεαλογίες που φτάνουν στις αρχές της ανασύστασης της φυλής, πριν από είκοσι περίπου χρόνια!
Oι Ελληνικοί Ιχνηλάτες, ως φυλή, δεν είναι μόνο εθνική κληρονομιά, είναι και μια πραγματικά άξια φυλή για το κυνήγι του λαγού και του αγριόχοιρου, δηλώνει ο Φώτης Ξαντινίδης που ασχολείται αποκλειστικ
Oι Ελληνικοί Ιχνηλάτες, ως φυλή, δεν είναι μόνο εθνική κληρονομιά, είναι και μια πραγματικά άξια φυλή για το κυνήγι του λαγού και του αγριόχοιρου, δηλώνει ο Φώτης Ξαντινίδης που ασχολείται αποκλειστικά με αυτήν τη φυλή.
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Το εκπαιδευτήριο και το μικρό ερασιτεχνικό κυνοτροφείο του Φώτη βρίσκεται στο Κρυονέρι Σοχού μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, αλλά πολύ μακριά από τον "πολιτισμό" και μέσα στα καλύτερα κυνηγοτόπια. Το τηλέφωνο του Φώτη για πληροφορίες και... τεχνογνωσία είναι 6948.804604
Νίκος Φωτακόπουλος
fotako@pegasus.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νίκος & Νάσος Φωτακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...