Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24, 2011

Η γυναίκα,... επιλέγει το σπέρμα!


Οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να απορρίπτουν το σπέρμα εκείνο που κρίνουν οι ίδιες ότι δεν είναι κατάλληλο για γονιμοποίηση.

Σύμφωνα με αυστραλούς επιστήμονες, το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας «ελέγχει» αν ο άντρας είναι άξιος να γίνει πατέρας των παιδιών της.

«Μερικές γυναίκες είναι περισσότερο επιλεκτικές από άλλες», λέει η Σάρα Ρόμπερτσον από το Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας κι επικεφαλής
της έρευνας. «Το γυναικείο σύστημα μπορεί να εκτιμήσει αν η χρονική στιγμή είναι η κατάλληλη για γονιμοποίηση κι αν ο συγκεκριμένος σύντροφος είναι ο κατάλληλος για να συλλάβει. Μερικές γυναίκες έχουν πιο τελειοποιημένο αυτό το σύστημα επιλογής».
Η επιστήμονας προσθέτει ότι μερικά ζευγάρια μπορεί να μην είναι συμβατά μεταξύ τους στο θέμα της γονιμοποίησης. «Δηλαδή, το σύστημα της γυναίκας να μην ανταποκρίνεται στο σπέρμα του άντρα. Γι' αυτό ενδέχεται να 'ευθύνεται' ένας από τους δύο».
Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν έπειτα από πειράματα σε ποντίκια και χοίρους. Οι ειδικοί εκτιμούν πως το ίδιο θα ισχύει και στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Πιστεύουμε ότι είναι ένα από τα "κόλπα" της εξέλιξης για να αποφευχθούν εγκυμοσύνες με γενετικά κατεστραμμένο σπέρμα. Επίσης, γλυτώνει τη γυναίκα από εγκυμοσύνες που πιθανώς να μην έχουν καλή κατάληξη, όπως συμβαίνει σε περίοδο μεγάλου στρες».
Επιμέλεια: Εύη Ελευθεριάδου
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...