Σάββατο, Σεπτεμβρίου 10, 2011

Ώρα για εκλογικές,... συνεργασίες


thumb


Με το αίτημα να φύγει η κυ­βέρνηση του μνημονίου και της λεηλασίας υπό την πίε­ση των κοινωνικών κινημάτων και της λαϊκής οργής ανεβαίνει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη Θεσ­σαλονίκη για την καθιερωμένη επίσκεψη στη ΔΕΘ. Η κεντρική συνέντευ­ξη Τύπου του σχήματος θα δοθεί την Τρίτη (1.30 μ.μ.), ενώ το Σάββατο θα προηγηθεί
η συμμετοχή στη διαδή­λωση των συνδικάτων και κοινωνικών κινημάτων ενάντια στο μνημόνιο, στο μεσοπρόθεσμο και στα κυβερνητικά αντεργατικά μέτρα (Εγνατίας και Βε­νιζέλου).
Τα σημεία που αναμένεται να ανα­δείξει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάγκη για ενότητα των αριστερών δυνάμεων και ο σχηματισμός ενός νέ­ου συνασπισμού εξουσίας, ενώ περισ­σότερο από κάθε άλλη φορά ξεκαθά­ρισε ότι η συνεργασία με ευρύτερες δυνάμεις, πέραν της Αριστεράς, για την οποία μιλάει, έχει και περιεχόμενο εκλογικής σύμπραξης στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.
Το περασμένο Σάββατο πραγμα­τοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της πολυπληθούς Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής - ενός οργάνου που συγκροτήθηκε στην προσπάθεια επα­νεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο γερά θεμέλια, αν και αυτό μένει να αποδει­χθεί - για την ανάδειξη της νέας Γραμ­ματείας, τον πολιτικό προγραμματισμό στην αρχή της νέας - και οδυνηρής για την κοινωνία και τη χώρα - σεζόν κα­θώς και τη διευθέτηση χρονιζόντων εσωτερικών οργανωτικών ζητημάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην άκρη οι διαφορές
Κάνοντας επί της ουσίας έναν συ­γκερασμό των απόψεων που προ­τάσσουν το αίτημα της διεξόδου μέσω εκλογών και άλλων που μι­λούν για ανατροπή της κυβέρνησης από τα κάτω, ο Τσίπρας εστίασε σε τρία σημεία, προδιαγράφοντας και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί στη ΔΕΘ, ως προϋπόθεση για την υλοποί­ηση ενός εναλλακτικού πο­λιτικού σχεδίου:
Μίλησε για την ανάγκη της επίτευξης μιας όσο το δυνατόν ευρύτε­ρης συνεργασίας «όσων είναι αντίθετοι στην πο­λιτική των μνημονίων».
Όπως διευκρίνισε, «μιλάμε για εκλογι­κή συνεργασία στις επερχόμενες εκλο­γές που θα περιλαμβάνει ολόκληρη την Αριστερά, δυνάμεις από τον οικολογικό χώρο, δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ».
Επανήλθε στην κυβερνητική προ­οπτική αυτής της συνεργασίας αναφε­ρόμενος ξανά στη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας.
Και, τέλος, μίλησε για την ανάγκη ενότητας ώστε να μπορέσει το επιδι­ωκόμενο μέτωπο δυνάμεων «να εκ­φράσει την τεράστια μάζα των αγανα­κτισμένων», στη βάση ενός μίνιμουμ πλαισίου που θα μπορεί να ενώσει «βάζοντας πίσω τις όποιες πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές».
Ο Τσίπρας αναμένεται στη ΔΕΘ να επαναλάβει το κάλεσμα συνεργασί­ας προς τις δυνάμεις στις οποίες ανα­φέρθηκε συγκεκριμένα στην Πανελ­λαδική του Ιουλίου, δηλαδή στο ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους Οικολόγους Πρά­σινους, τη Δημοκρατική Αριστερά, το Άρμα Πολιτών και τους «πασοκογενείς». Όπως επίσης και τη θέση του χώρου για το εναλλακτικό πρόγραμμα διεξόδου, δηλαδή την αναδιαπραγ­μάτευση του χρέους, τη φορολόγηση του πλούτου και τη ριζική αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των ασθενέστε­ρων, την επαναθεμελίωση του κοινω­νικού κράτους κι ένα σχέδιο ανάπτυ­ξης στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών.
Συμμαχίες
Δύο σημεία μπορεί να παρατηρήσει κανείς σε αυτό το σημείο, όσον αφορά το εφικτό των κοινωνικών και πολιτι­κών συμμαχιών στις οποίες προσβλέ­πει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά στο ΚΚΕ, το οποίο απορρίπτει σταθερά μια τέτοια προο­πτική, ο Συνασπισμός δεν αναμένει ότι ο Περισσός θα αλλάξει στάση «από τη μία στιγμή στην άλλη», εκτιμά ωστόσο ότι θα υποχρεωθεί από τις εξελίξεις να εισακούσει το αίτημα μιας διαμορ­φούμενης κατά τον ΣΥΝ κοινωνικής πλειοψηφίας. «Οι μεγάλες διεργασίες που συντελούνται στον κοινωνικό χώ­ρο θα αναγκάσουν και την ηγεσία του ΚΚΕ να αλλάξει στάση», σημειώνει ο Τσίπρας σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (Real FM).
Όσον αφορά τους πασοκογενείς, αναμένεται συνέχιση διεργασιών με­τά την ανάπαυλα της θερινής περιό­δου. Τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ άλ­λωστε πάνω από έναν χρόνο είναι σε επικοινωνία κι επαφή με τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που απομακρύ­νονται από αυτό, επιζητώντας (σ.σ.: τα στελέχη του ΣΥΝ), από τις περσινές δημοτικές εκλογές κι έπειτα, ένα πιο στέρεο έδαφος συνεργασίας, ει δυνατόν και εκλογικής, όπως προείπαμε και διαφαίνεται από τα λεγόμενα του ίδιου του Τσίπρα.
«Κόμμα που δεν υπάρχει» το ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι ευρείες πλειοψηφίες χωρίς κοινωνικές δυνάμεις που αποδεσμεύονται από την πάλαι ποτέ ευρεία βάση του ΠΑΣΟΚ (η οποία πλέον εκφράζεται μέσω των αγανακτισμένων στις πλατείες) αλλά και από το πρώην στελεχιακό δυναμικό του δεν είναι δυνατές. Στο μεταξύ ενδιαφέρον αποκτούν και οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που εκδηλώθηκαν ιδιαίτερα εκ μέρους της ΠΑΣΠ και σειράς στελεχών, με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τα ΑΕΙ και ό,τι αυτή η κίνηση σηματοδότησε (συναίνεση -με προοπτική που φτάνει στα όρια κυβερνητικής σύμπραξης - με Σαμαρά, Καρατζαφέρη και Ντόρα -, πλήρης ανατροπή της φυσιογνωμίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ κ.λπ.). Ενδιαφέρουσα κι ενδεικτική η αναφορά του Τσίπρα ως προς αυτό στην ομιλία του το Σάββατο, ο οποίος έκανε λόγο για την «επέτειο της ίδρυσης ενός κόμματος που δεν υπάρχει πια».
Μέτωπο Παιδείας
Στο μεταξύ πρώτιστη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ στο εξής είναι η Παιδεία και ιδιαίτερα το οξύ μέτωπο των πανεπιστημίων, πεδίο όπου μεταξύ άλλων είναι ευχερέστερη μια σύμπηξη μετώπου με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ όπως και στο παρελθόν, την περίοδο του άρθρου 16. Στο μεταξύ η σύγκρουση για τα πανεπιστήμια εκδηλώνεται και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, όπου Διαμαντοπούλου και Τσίπρας ανταλλάσσουν οξείς χαρακτηρισμούς τις τελευταίες μέρες. Οι αποκρατικοποιήσεις και οι «επενδύσεις» μέσω fast track, μέσω των οποίων περνάει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, καθώς και τα εργασιακά, είναι τα βασικά μέτωπα του επόμενου διαστήματος.
pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...