Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21, 2011

Η σκυτάλη,... στην Εθνική


thumb

Τη σκυτάλη του πρωταγωνιστή των εξελίξεων μετά το ντιλ Alpha - Eurobank πήρε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας με τις φήμες και τα σενάρια να οργιάζουν. Άλλες φέρνουν την ΕΤΕ να συγχωνεύεται με την Πειραιώς και άλλες να τίθεται επικεφαλής ενός ομίλου κρατικών τραπεζών με ισχυρή ξένη συμμετοχή στο κεφάλαιό της. Οι φήμες, μάλιστα, έδειχναν και την
Deutsche Bank. Η αλήθεια, πάντως, δείχνει ότι θα είναι πιο περίπλοκη και γι’ αυτό η διοίκηση του ομίλου, επιχειρώντας να βάλει φρένο σε σειρά δημοσιευμάτων και αναφορών που έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι «δεν συμμετέχει σε οποιεσδήποτε συζητήσεις για στρατηγική συμμετοχή της Deutsche Bank».
Πάντως η σεναριολογία και η φημολογία, δεν μπορεί να είναι εντελώς άσχετες, αφού οι σχέσεις του ομίλου της ΕΤΕ με τους Γερμανούς είναι γνωστές και το ενδεχόμενο συζητήσεων θα ήταν λογικό από κάθε άποψη. Άλλωστε οι σχέσεις Ταμβακάκη - Ακερμαν είναι γνωστό πως είναι άριστες, όπως επίσης οι προσκλήσεις που είχε απευθύνει παλαιότερα ο ισχυρός Γερμανός τραπεζίτης στον Έλληνα ομόλογό του.
Η ουσία
Και το σημαντικότερο: Για τις δε διαψεύσεις της διοίκησης της Εθνικής αρκεί να ανατρέξει κάποιος σε ανάλογες ενέργειες που είχαν προηγηθεί είτε της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είτε των σχεδιασμών για τη Finansbank. Δεν χρειάζεται να πάει κάποιος και πολύ πίσω για να θυμηθεί πως δύο φορές (αρχές Ιουνίου και μέσα Ιουλίου του 2010) η ίδια διοίκηση διέψευδε σενάρια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή πώληση θυγατρικών της. Το τι ανακοινώθηκε από την ίδια διοίκηση δύο - τρεις μήνες αργότερα και τι αναφερόταν (στις 17/9) στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο καθιστούν κάθε καλόπιστο επενδυτή επιφυλακτικό…
Η ουσία πάντως (και το άμεσο ενδιαφέρον) είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου έχει εγκρίνει εδώ και μερικές ημέρες σχέδιο αναδιάρθρωσης των θυγατρικών του στη ΝΑ. Ευρώπη, που περιλαμβάνει τη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών των τραπεζών και των λοιπών χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων - γραφείων στην ευρύτερη περιοχή.
Το ότι από το εν λόγω σχέδιο εξαιρείται (ρητότατα…) η Finansbank αναδεικνύει την πολυτιμότητα της θυγατρικής στην Τουρκία και την εκτίμηση πως για αυτήν την πολύφερνη νύφη επιφυλάσσεται πρωταγωνιστικός ρόλος. Πώς και με ποιους, θα φανεί στη συνέχεια. Και από αυτή την άποψη θα κρατούσαμε… μικρό καλάθι όσον αφορά στη διάψευση της διοίκησης πως δεν συζητά με τους Γερμανούς.
Καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως το θέμα της Finansbank και τα ενδεχόμενα καλύτερης αξιοποίησης της συμμετοχής της Εθνικής έχουν συζητηθεί τουλάχιστον άπαξ μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου και του ισχυρού άνδρα της Deutsche Bank. Η θυγατρική στην Τουρκία θα μας απασχολήσει σε… δεύτερο χρόνο, καθώς στον τρέχοντα ο Απόστολος Ταμβακάκης επιχειρεί, εκμεταλλευόμενος τις πολιτικές και επιχειρηματικές διασυνδέσεις του, να διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο από αυτόν του «στενού διευθύνοντος συμβούλου» του πρώτου τραπεζικού ομίλου της χώρας.
Θεματοφύλακας
Στην εγχώρια αγορά η Εθνική συνεχίζει να διαδραματίζει ρόλο θεματοφύλακα, μετά μάλιστα τη συμφωνία Alpha - Eurobank, και η θέση της ισχυροποιείται, παρά τα βάρη που έχει λόγω της μεγάλης έκθεσής της σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. H διοίκησή της θέλει να φυλάει για τον εαυτό της τον ρόλο του διασώστη των υπολοίπων, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό πως η Εθνική έχει επεξεργαστεί - με άνωθεν προτροπές - σενάρια συγχωνεύσεων - απορρόφησης ιδιωτικών ομίλων. Επ’ αυτού η θέση της διοίκησης είναι ξεκάθαρη, όπως και η στάση του διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος - τελευταία - είναι αλήθεια πως χρειάστηκε αρκετές φορές να εκφράσει την αντίθεσή του προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο συγχώνευσης σε αυτή τη φάση. Τουλάχιστον μέχρις ότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων και οι έλεγχοι από την BlackRock. Για μετά βλέπουμε… Γι’ αυτό άλλωστε και η επισημοποίηση της διαδικασίας «ομαδοποίησης θυγατρικών» στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης. Μίας περιοχής που θα πρέπει να σημειωθεί πως για το γερμανικό κεφάλαιο (και την πολιτική) θεωρείται και είναι ζωτικός χώρος και ενδιάμεσος για την προς ανατολάς επέκτασή του.
Ισχυρή παρουσία
Να σημειωθεί πως ο όμιλος έχει ισχυρή παρουσία στην περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης τόσο στην εταιρική όσο και στη λιανική τραπεζική, λειτουργώντας ένα δίκτυο 600 καταστημάτων, με 8.000 εργαζομένους, συνολικό ενεργητικό που υπερβαίνει τα 9 δισ. ευρώ, με παρουσία σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σκόπια και Αλβανία.
Παράλληλα έχει αναπτύξει στις χώρες αυτές ένα δίκτυο εταιρειών που προσφέρουν όλο το φάσμα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως leasing, factoring, brokerage, asset management , insurance και bancassurance.
Σε τι θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη μία «θυγατρική συμμετοχών» και σε ποια οφέλη θα μπορεί να επενδύει η ΕΤΕ είναι προφανές. Κρίνοντας από την περίπτωση της Finansbank, για την οποία η ΕΤΕ σχεδιάζει τη διάθεση ισχυρού μειοψηφικού ποσοστού, κατανοείται η χρησιμότητα του νέου σχήματος. Εάν μέσω της διάθεσης (με τρέχουσες τιμές) ενός 40-45% (από το αρχικό 20% που είχε ανακοινωθεί), η ΕΤΕ μπορεί να αισθάνεται - επί της ουσίας - κεφαλαιακά ισχυρή, επαρκής και θωρακισμένη, τότε με τη δυνατότητα πώλησης ενός μέρους του νέου σχήματος ο όμιλος ισχυροποιείται περαιτέρω.
pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...