Στα Βαλκάνια έχει στρέψει το ενδιαφέρον της ο
επιχειρηματικός κόσμος της Βορείου Ελλάδας,
μεταφέροντας τις μονάδες σε αυτές τις αγορές ή αυξάνοντας τις εξαγωγές, καθώς στη χώρα μας η κρίση και η έλλειψη ρευστότητας έχει παγώσει τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Μπορεί η Βόρεια Ελλάδα να θεωρείται σημαντική παραγωγική περιοχή της χώρας και να αποτελεί το 20-35% του ΑΕΠ, αλλά και αυτή σήμερα διανύει δύσκολη πορεία, με πολλές εταιρείες να έχουν βάλει λουκέτο και πολλές άλλες να βάλουν σύντομα.
Μπορεί η Βόρεια Ελλάδα να θεωρείται σημαντική παραγωγική περιοχή της χώρας και να αποτελεί το 20-35% του ΑΕΠ, αλλά και αυτή σήμερα διανύει δύσκολη πορεία, με πολλές εταιρείες να έχουν βάλει λουκέτο και πολλές άλλες να βάλουν σύντομα.
Οπως ανέφερε στο Βήμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΕΕ), κ. Ν. Πέντζος, τα νούμερα των εταιρειών της Βορείου Ελλάδας είναι δραματικά, (σσ. μια στις τρεις μεταποιητικές είναι ζημιογόνες, ενώ ο τζίρος μειώθηκε κατά 7,1% επιστρέφοντας στα προ πενταετίας επίπεδα) και αν δεν ληφθούν μέτρα ανάπτυξης, όπως το θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας, τότε αναμένονται να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις.
Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχθεί, συνεχίζει ο κ. Πέντζος οι βορειοελλαδίτικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ακινήτων - δομικών υλικών, κλωστοϋφαντουργίας, ενώ ακόμη και τα τρόφιμα παρουσιάζουν μείωση τζίρου.
Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχθεί, συνεχίζει ο κ. Πέντζος οι βορειοελλαδίτικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ακινήτων - δομικών υλικών, κλωστοϋφαντουργίας, ενώ ακόμη και τα τρόφιμα παρουσιάζουν μείωση τζίρου.
Προκειμένου να επιβιώσουν οι εταιρείες της Βορείου Ελλάδας, προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΒΕΕ, οι επιχειρηματίες έχουν δώσει έμφαση στα Βαλκάνια και το εξωτερικό, μεταφέροντας την έδρα τους σε αυτές τις αγορές, είτε αυξάνοντας τις εξαγωγές μέσω ενίσχυσης του δικτύου πωλήσεων στην Ελλάδα, διότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι απογοητευτική.
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΣΒΕΕ για τις μεταποιητικές εταιρείες, ο κύκλος εργασιών της μεταποίησης στη Βόρεια Ελλάδα εξακολούθησε και το 2010 να συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, έχοντας σημειώσει πτώση το 2010 σε σχέση με το 2009 κατά - 7,1%.
Το περιθώριο καθαρού κέρδους της μεταποίησης στη Βόρεια Ελλάδα το 2010 παρουσίασε σημαντική μείωση σε σχέση με το 2009, και διαμορφώνεται πλέον οριακά λίγο πάνω από το μηδέν (+0,5%).
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος θεωρεί ότι η άσχημη εικόνα της μεταποίησης στο Βορειοελλαδικό Τόξο είναι το προφανές, αλλά εν τέλει αρνητικό, αποτέλεσμα της καθυστέρησης στη λήψη συμπληρωματικών μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των εγχώριων επιχειρήσεων και στη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, και για την ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), προτείνει:
1. Να θεσπισθούν άμεσα μέτρα ανάπτυξης που θα βελτιώσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων στην καθημερινότητά τους και τελικά θα τις βοηθήσουν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους με συνέπεια την επιβίωσή τους, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και εν τέλει την ανάπτυξή τους. Είναι σημαντικό ν' αναφέρει κανείς ότι τα έσοδα του κράτους θα πρέπει να προέλθουν από την ανάπτυξη, τη μείωση της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
2. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί να ισχύσει για τα επόμενα πέντε χρόνια και να έχει χαρακτήρα αναπτυξιακό και όχι φοροεισπρακτικό. Στο πλαίσιο αυτό να μην υπάρξει επιβολή άλλων άμεσων και έμμεσων φόρων, ώστε να προστατευθούν τα χαμηλά κυρίως εισοδήματα. Άλλωστε η επιβολή αυτών των φόρων έχει δημιουργήσει μείωση εισοδήματος, αρνητική ψυχολογία στην αγορά και την ύφεση που έχει φθάσει δυστυχώς κοντά στο -8%.
3. Να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία, δηλαδή προτείνουμε την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, ούτως ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας,
4. Να ενισχυθεί η ρευστότητα και εν τέλει η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρήσεων.
5. Να επισπευσθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.
6. Να υπάρξει άμεση και έμπρακτη βελτίωση της αίσθησης της ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη και στον Έλληνα επιχειρηματία, και, τέλος,
7. Να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και να υιοθετηθεί ένα νέο - εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.
tovima
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου