Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 19, 2011

Πώς οι χάκερ «γδύνουν»,... τους διάσημους



Μαζική επίθεση από χάκερ δέχονται το τελευταίο διάστημα διάσημοι ηθοποιοί και τραγουδιστές, βλέποντας προσωπικές τους στιγμές να δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο. Από το κινητό τηλέφωνο αλλά και από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, οι χάκερ μπαίνουν στα αρχεία τους και δημοσιοποιούν στο Διαδίκτυο φωτογραφίες, βίντεο, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα γαργαλιστικά προσωπικά τους δεδομένα.
Οι γυμνές φωτογραφίες που τράβηξε με το κινητό της η γνωστή ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον, οι οποίες διοχετεύθηκαν σε χιλιάδες ιστοσελίδες του Διαδικτύου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η ίδια πάντως δεν έκανε επιπλέον δηλώσεις και το FBI επίσημα τηρεί σιγήν ιχθύος, καθώς οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Εντούτοις οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι στο στόχαστρο των χάκερ έχουν βρεθεί περισσότεροι από 50 διάσημοι ηθοποιοί και τραγουδιστές, προσωπικές φωτογραφίες των οποίων έχουν υποκλαπεί το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των οποίων η Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και η Μίλα Κούνις. Στόχος των επιτήδειων δεν είναι να εκβιάσουν, αποσπώντας χρήματα, αλλά η χαρά του σπασίματος των κωδικών ασφαλείας και βέβαια η απόλαυση της παρακολούθησης των προσωπικών στιγμών των διασήμων. Το μέγεθος της κυβερνοεπίθεσης είναι τόσο μεγάλο, ώστε κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για τους γνωστούς Anonymous, τη διαβόητη οργάνωση χάκερ, που στο παρελθόν έχει χτυπήσει πολυεθνικές επιχειρήσεις, ακόμα και κυβερνητικούς ιστοτόπους. Μέσω του κινητού τηλεφώνου και των λογαριασμών e-mail των διασημοτήτων, οι επιτήδειοι καταφέρνουν να μπουν στα προσωπικά τους αρχεία, να τα υποκλέψουν και στη συνέχεια να τα ανεβάσουν στο Ιντερνετ. Από εκεί και πέρα, είναι ζήτημα ωρών ή ακόμα και λεπτών μέχρι οι πικάντικες φωτογραφίες να πλημμυρίσουν το Διαδίκτυο.

Επίθεση σε όλους. Το φαινόμενο παράνομης εισόδου σε προσωπικά αρχεία χρηστών παίρνει διαστάσεις και αφορά κοινούς θνητούς και όχι μόνο διασημότητες. Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα - ειδικά το iPhone - αποτελούν κερκόπορτα για όσους θέλουν να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία, ενώ το γεγονός ότι οι περισσότεροι χρήστες δεν παίρνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις διευκολύνει τους επιτήδειους. Για να μπει κανείς σε ένα ξένο κινητό τηλέφωνο δεν απαιτούνται αναγκαστικά γνώσεις προγραμματισμού. Αντίθετα, στην αγορά υπάρχουν αρκετά (παράνομα) προγράμματα, μέσω των οποίων η διαδικασία της κλοπής προσωπικών δεδομένων μετατρέπεται σε παιχνιδάκι, ειδικά αν το θύμα δεν είναι υποψιασμένο για τους κινδύνους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΦΑΝΗΣ

 
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...