Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21, 2011

Τουρκία: Και πόλεμος,... για τον πλούτο της Μεσογείου


Τουρκία: Και πόλεμος για τον πλούτο της Μεσογείου 

Υπολογίζουν την αξία του φυσικού αερίου στα 7 τρισ. δολάρια
Οι ποσότητες υδρογονανθράκων που υπάρχουν ανάμεσα στην Κύπρο την Αίγυπτο και την Κρήτη (κυρίως στην ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου), οι Τούρκοι τις υπολογίζουν σε 15 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 7 τρισ. δολάρια.

Αυτά γράφει η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», η οποία αποκαλύπτει ότι η Άγκυρα γνώριζε για το τι συμβαίνει με τον ορυκτό πλούτο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο από το 2010, όταν εμπειρογνώμονες δήλωσαν σε ειδική (απόρρητη) εκδήλωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ότι «για τα αποθέματα αυτά αξίζει η Τουρκία να διακινδυνεύσει ακόμη και έναν πόλεμο». Ο τουρκικός στρατός είχε ετοιμάσει μάλιστα και σχετικά έγγραφα και χάρτες με τις ποσότητες των αποθεμάτων του φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου στην περιοχή.

Η «Σαμπάχ» επικαλείται κρατικά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία στα ισραηλινά οικόπεδα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» υπάρχουν αποθέματα 700 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, τα οποία μπορεί να φτάσουν και στα 1,8 τρισ. Μόνο στο οικόπεδο «Λεβιάθαν» υπάρχουν τέτοια αποθέματα, που αρκούν την Ευρώπη για έξι χρόνια.

Στα ίδια έγγραφα αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει στριμωχτεί στην περιοχή καθώς η ελληνική πλευρά της αναγνωρίζει 41.000 τετ. χλμ. ως ΑΟΖ, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος μοιράζονται αδελφικά 71.000 και 33.000 αντίστοιχα. Η Τουρκία φαίνεται δυσαρεστημένη από αυτήν την κατάσταση, την οποία χαρακτηρίζει πολύ σοβαρή και ότι μ΄ αυτήν θα πρέπει να δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα της Τουρκίας.

Την ώρα που οι γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 12 συνεχίζονται, χωρίς προβλήματα και το γεωτρύπανο τρυπά συνεχώς τον βυθό της θάλασσας, οι Τούρκοι άρχισαν να πραγματοποιούν ξαφνικά αεροναυτική άσκηση στην περιοχή. Πέντε συνολικά σκάφη (δύο φρεγάτες, δύο κορβέτες και μία πυραυλάκατος (όλα εφοδιασμένα με πυραύλους επιφανείας και επιφανείας- αέρος) συμμετέχουν σ΄ αυτήν την άσκηση ανοικτά της Πάφου.

Παρέμειναν σ΄ όλη τη διάρκεια της άσκησης σε απόσταση 50 χιλιομέτρων ανοικτά της Κύπρου, αλλά τα τουρκικά πλοία απέφυγαν να εισέλθουν στη θαλάσσια λωρίδα που κινούνται τα πλοία της αμερικανικής Noble που διεξάγει τις έρευνες για το φυσικό αέριο στο Οικόπεδο 12. Την ίδια ώρα 8 τουρκικά F-16 (ανάμεσά τους και φωτογραφικά) παραβίαζαν τον εθνικό εναέριο χώρο της Κύπρου.

Η όλη περιοχή πάντως παρακολουθείται από ισραηλινά κατασκοπευτικά (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και από πλοία του ισραηλινού ναυτικού.
tovima
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...