Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24, 2011

Σούπερ κατάσκοποι εν δράσει...


thumb


Κι εμείς που νομίζαμε ότι στην ΕΥΠ μας βασιλεύει η ανίατη ρουτίνα, που πότε πότε σπά­ει, όταν οι «Τζεϊμσμπόντηδες» καταγάγουν τρισμέγιστους θρι­άμβους, όπως, μεταξύ άλλων – πρό­χειρα θυμόμαστε τώρα – την υπόθεση Οτσαλάν, όταν και κατατροπώθηκε με… επικίνδυνες κινηματογραφικές αποστολές το αντίπαλο δέος. Στις υπό­λοιπες θ’ αναφερθούμε στο εγγύς «κειμενογραφικό» μέλλον.

Γελαστήκαμε, όμως, καθώς εδώ έχουμε να κάνουμε με σούπερ κατα­σκόπους (κι όχι με τίποτα σαλτιμπά­γκους) και ικανότητες δουλεμένες στα εργαστήρια των πιο εξελιγμένων τε­χνικών πρακτικών κι εφαρμογών. Κατ’ αρχήν, ξεκινούν από το αυτονόητο: Να παρακολουθεί ο… ένας τον άλλον!
Ως επιδόρπιο δε, ο ραδιούργος σεφ – ο οποίος σ’ αυτόν τον μαγικό κι αδι­άβλητο κόσμο των μυστικών υπηρεσι­ών, ξέρει ν’ αναμοχλεύει παιχνίδια συ­νωμοσίας με παιχνίδια κατασκοπείας και ίντριγκες με μισαλλοδοξίες – κρά­τησε το καλύτερο.
Ένα αμάλγαμα αποτελούμενο από το σκάνδαλο με τις απαγωγές των Πα­κιστανών, εκείνο των υποκλοπών και την αυτοκτονία Τσαλικίδη, την παρα­κολούθηση Καραμανλή – όπως την κα­τέγραψαν οι πράκτορες (κανονικοί αυ­τοί) της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπη­ρεσίας Ασφαλείας (FCB) –, τις προμήθειες από τη Ρωσία και τέλος τις απο­καλύψεις του Wikileaks για τις επαφές και τις… «εκμυστηρεύσεις» υπουργών και πρέσβεων στον πρώην Αμερικάνο πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ.
Νέα δίωξη
Στην ΕΥΠ, πριν από 15 ημέρες, έγι­ναν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου αιρετού συμβουλίου των αντι­προσώπων (γιατί πράκτορες χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση δεν γίνεται), με την υπηρεσία, όμως, να σπαράσσεται από εσωτερικό πόλεμο φατριών. Πασόκοι εναντίον Πασόκων και οι μπλε εν γένει… «πασπαρτού».
Στις 13 του μήνα, η ιστοσελίδα «Insider» αποκάλυπτε ότι «τέθηκε σε αργία και ο πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας υπαλλήλων της ΕΥΠ, με τη βαριά και απαξιωτική κατηγορία της κατασκοπείας. Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του στελέχους της ΕΥΠ βρέθηκαν e-mail με απόρρητα έγγρα­φα που είχε στείλει σε διάφορες βρε­τανικές υπηρεσίες».
«Πρόκειται ουσιαστικά», συμπλή­ρωνε η σχετική ανάρτηση, «για τη συ­νέχεια του σκανδάλου που αποκαλύ­φθηκε τους προηγούμενους μήνες, όταν ένα από τα παλιά, πρώην επιτε­λικά στελέχη της ελληνικής αντικατασκοπείας - που διατηρούσε θέση - κλειδί στις εγχώριες μυστικές υπηρε­σίες - κατηγορήθηκε από την Εισαγγελία Αθηνών για κατασκοπεία, ενώ του απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα».
Σύμφωνα με την εισαγγελική διάτα­ξη, το στέλεχος της ΕΥΠ κατείχε παρατύπως περισσότερα από 5.000 απόρ­ρητα έγγραφα, «με σκοπό να τα πα­ραδώσει σε ξένους αξιωματούχους». Τα απόρρητα στοιχεία είχαν βρεθεί σε φωριαμό μέσα στο γραφείο του, σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που διενεργήθη­κε τον… Απρίλιο του 2010.
Ανάμεσα στα έγγραφα που εντοπί­στηκαν ήταν και εκατοντάδες πληρο­φοριακά δελτία της ΕΥΠ, αλλά και σει­ρά στοιχείων για έρευνες των μυστι­κών υπηρεσιών, κυρίως σε γειτονικές χώρες. Επιπλέον, υπήρχε ένας ογκώ­δης φάκελος που αναφερόταν σ’ ένα δορυφορικό σύστημα εποπτείας των συνόρων, δεκαεπτά σελίδες από δια­γωνισμό πρόσληψης στην ΕΥΠ, στις 6 Μαρτίου του 2000, 114 διαγωνίσμα­τα υποψηφίων για την ΕΥΠ, δελτία από τέσσερα ψυχομετρικά τεστ υποψηφί­ων, και άλλα.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, κι ας προσπαθήσουμε να ταξινομήσουμε πλίνθους τε και κε­ράμους, μέσα από ένα μυθιστορημα­τικό, «συμπλεγματικό» κατά το είδος, ιστόρημα αλλεπάλληλων κι ανατεμνόμενων μεταξύ τους, φαινομενικά ασυσχέτιστων γεγονότων και συγκυριών, οι οποίες στιγμάτισαν ανεξίτηλα τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
1 Το πρώτο σίγουρο δεδομένο που έχουμε στην υπό εξέταση υπόθε­ση είναι η ποινική δίωξη για κατασκο­πεία και παραβίαση μυστικών της Πο­λιτείας σε πρώην κορυφαίο στέλεχος της ΕΥΠ: Ενός ανθρώπου που οι πληρο­φορίες τον φέρουν να είχε κομβικής σημασίας εμπλοκή τόσο στις απαγω­γές των Πακιστανών όσο και στο σκάν­δαλο με τις υποκλοπές.
Λίγες ημέρες πριν από την αποκάλυ­ψη της δίωξης σε βάρος του στελέχους της ΕΥΠ, ανακινήθηκε το λησμονημένο σκάνδαλο της Vodafone ξαναβρίσκο­ντας υψηλή θέση στην επικαιρότητα, με αποκορύφωμα την ποινική δίωξη, στις 2 Σεπτεμβρίου, για το κακούργη­μα της «διακεκριμένης κατασκοπείας» κατά παντός υπευθύνου, που άσκησε η Εισαγγελία Εφετών, έπειτα από νέα στοιχεία που προέκυψαν και δείχνουν εμπλοκή στην υπόθεση υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας της Αθή­νας. Οι αμερικανικές αρχές έχουν αρ­νηθεί να παράσχουν πληροφορίες για την υπόθεση. Επίσης, δεν έχουν απα­ντήσει μέχρι σήμερα σε κανένα αίτη­μα δικαστικής συνδρομής που υπέβα­λε ο Έλληνας εισαγγελέας.
Την ίδια περίοδο, ανακινείται η υπό­θεση της «αυτοκτονίας» Τσαλικίδη, με αποκορύφωμα στις 17 Σεπτεμβρίου, όταν δύο ιατροδικαστές αποφαίνονται ότι: «Το πιο πιθανό σενάριο, βάσει των στοιχείων, είναι ότι ο Κωνσταντίνος Τσαλικίδης δηλητηριάστηκε και εν συ­νεχεία – αφού είχε επέλθει ο θάνατος – τοποθετήθηκε σε θέση απαγχονισμού. Δεν διακρίνονται χαρακτηριστι­κά σημεία που να επιβεβαιώνουν με ασφαλή τρόπο την εκδοχή της αυτο­κτονίας και να αποκλείουν εκείνη της ανθρωποκτονίας».
Πρόκειται για τα συμπεράσματα δύο καθηγητών της Ιατροδικαστικής, του Αμερικανού Steven Karch και του Έλληνα Θεόδωρου Βουγιουκλάκη, οι οποίοι είναι τεχνικοί σύμβουλοι της οι­κογένειας του άτυχου στελέχους της Vodafone που, λίγες ημέρες πριν από την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών, βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του.
Με σημείο αιχμής τις πραγματο­γνωμοσύνες, τις επόμενες ημέρες η οικογένεια Τσαλικίδη, μέσω των συ­νηγόρων Ζωής και Νίκου Κωνσταντόπουλου, ζήτησαν από τη Δικαιοσύνη αναψηλάφηση των στοιχείων και της δικογραφίας από το αρχείο και τη δι­ερεύνηση της υπόθεσης, ως ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.
Ανάλογες παραλείψεις και «σκοτει­νά» σημεία που δεν «κουμπώνουν» με την αυτοκτονία επισημαίνει στην έκθεσή του και ο κ. Βουγιουκλάκης, ο οποίος προβαίνει και σε μία ακόμη παρατήρηση: «Η εικόνα του προσώ­που δεν συνάδει με τον απαγχονισμό και, συν τοις άλλοις, δεν παρατηρείται προβολή της γλώσσας του έρκους των οδόντων, που αποτελεί στοιχείο απαγχονισμού», σημειώνει, υπογραμμίζο­ντας στη συνέχεια ότι «δεν αναζητή­θηκαν τα ευρήματα που θα διέκριναν εκ του ασφαλούς την εν ζωή από μια μετά θάνατον απαιώρηση του σώμα­τος. Υπάρχουν όμως στοιχεία που δεν επιτρέπουν την υιοθέτηση μιας ασφα­λούς εκδοχής για τον θάνατο του Τσαλικίδη, και οπωσδήποτε αυτής της αυ­τοκτονίας».
2 Το δεύτερο δεδομένο είναι πως η υπόθεση που προκαλεί νέες ανα­ταράξεις στους ψηλούς ορόφους της Κατεχάκη, ανάγεται στο 2008. Τότε – σύμφωνα με το κατηγορητήριο – έφυ­γε ένα ύποπτο e-mail από υπολογιστή που βρίσκεται στην Τρίτη διεύθυνση Αντικατασκοπίας, στο τμήμα Παρακο­λουθήσεων, από το νευραλγικό γρα­φείο της ειδικής ομάδας επιχειρήσε­ων. Σ’ αυτό συνωστίζονταν τότε 15 άτομα. Μεταξύ τους και ο διπλός, κα­τά το κατηγορητήριο, πράκτορας. Το e-mail αυτό, που ταχυδρομήθηκε στην Αγγλία, φέρεται να περιείχε λίστα με όλους τους υποψήφιους συνδικαλι­στές και τα ονόματα όσων απέτυχαν σε προγενέστερο διαγωνισμό εισαγω­γής στην ΕΥΠ.
Ο πράκτορας που εμφανίζεται ως κατάσκοπος έφυγε από τη θέση υψη­λής ευθύνης λίγο μετά την κυβερ­νητική αλλαγή, τον Δεκέμβριο του 2009, κι έκτοτε αρχειοθετεί κωδι­κούς ανταλλακτικών στα αυτοκίνητα του ευαγούς.
Το ύποπτο e-mail – με το οποίο το­ποθετείται στο πάνθεον των διπλών κατασκόπων – βρέθηκε όπως είδαμε τον Απρίλιο του… 2010. Ωραίοι πρά­κτορες, θα σκεφτεί κανείς. Βρήκαν την εσωτερική διαρροή τρία χρόνια μετά τη διάνοιξή της και ενάμιση χρό­νο μετά την απομάκρυνση του υπαίτι­ου.

3 Εδώ αρχίζουν τα πιο σοβαρά: Το τρίτο δεδομένο είναι ότι ο συγκε­κριμένος πράκτορας συμμετείχε στην επιτροπή παραλαβής ενός συστήμα­τος γεωγραφικής ηλεκτρονικής επι­τήρησης, προκειμένου – σύμφωνα με τις προδιαγραφές τη προμήθειας – να τοποθετηθεί στον Έβρο για την παρά­νομη μετανάστευση.
Κατά την παρουσίαση του συστήμα­τος στη νέα ηγεσία της EΥΠ – που μό­λις είχε αναλάβει καθήκοντα με διοι­κητή τον πρέσβη κ. Κωνσταντίνο Μπί-κα, πρώτο υποδιοικητή τον απόστρατο αξιωματικό της Αστυνομίας Φώτη Παπαγεωργίου και δεύτερο υποδιοικητή τον επίσης απόστρατο Χρύσανθο Τσαντρίζο – λέγεται ότι κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις και προκάλεσε επι­φωνήματα θαυμασμού, καθώς, εκτός των άλλων, παρείχε δυνατότητα «παρείσδυσης» και ψηφιακής σάρωσης σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων πέρα από τη γραμμή ενδιαφέροντος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρακτο­ρεία και τις διαρροές που ακολούθη­σαν, περίπου 10 ημέρες αργότερα «πάγωσε» ο θαυμασμός της ηγεσίας και ζητήθηκε από τα μέλη της επιτρο­πής – στην οποία θυμίζουμε συμμετεί­χε ο διπλός πράκτορας – ν’ απορρίψει την προμήθεια, καθώς αυτό επιβάλλε­ται από υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά στελέχη.
Ο λόγος, φυσικά, ουδέποτε εξηγή­θηκε – πλην όμως, όλοι γνώριζαν το γιατί. Το σύστημα λειτουργούσε με ρώσικο λογισμικό και η οποιαδήποτε προμήθεια από τη βρυχώμενη Αρκού­δα, μετά τη ματαίωση της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξαν­δρούπολη, θεωρείται απαγορευμένο είδος.
Να λοιπόν και η συνάρτηση με την υπόθεση της παρακολούθησης από «άγνωστους» πράκτορες από «συμμα­χικές μυστικές υπηρεσίες», που εντό­πισαν στο στάδιο της αντιπαρακολούθησης οι δαίμονες της FSB να παρακολουθούν στην περιοχή της Νέας Μάκρης τον πρώην πρωθυπουργό, στις 20 Απριλίου του 2008. Το διακύβευμα ήταν τελικά οι ελληνο-ρωσικές συμβά­σεις συνεργασίας;
Λέτε σε όλα αυτά να υπάρχει κάποι­ος συσχετισμός ή μήπως ακριβολογού­σε ο πρέσβης, διοικητής των Ελλήνων Τζέιμς Μποντ, όταν - σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Wikileaks - περιέ­γραφε στον πρώην Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ την ΕΥΠ ως «παραμάγαζο άλλων υπηρεσιών και φυτώριο ίντριγκας και δολοπλοκιών, συνδιοικούμενο με τους συνδικαλιστές»; Στο τελευταίο δεν ξέρουμε αν και κατά πόσο έχει άδικο. Δεν είναι, όμως, αυτό ένα είδος διπλής κατασκοπείας;
Η ανακοίνωση της ΕΥΠ
Αναφορικά με δημοσιεύματα που αφορούν δίωξη κατά υπαλλήλου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, γνωρίζονται τα εξής:
1 Στο πλαίσιο ελέγχου ασφαλείας υπολογιστών της Εθνικής Υπηρε­σίας Πληροφοριών, στις 14-7-2010, απεκαλύφθη ότι στον σκληρό δίσκο ηλεκτρονικού υπολογιστού της Ομά­δας που συνεργάζεται με την Ευρω­παϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (Office Europeene de Lutte Anti-Fraude - OLAF, Ομάδα η οποία δεν έχει καμία σχέση με το σύστημα νόμιμης επισύνδεσης της Υπηρεσί­ας) υπήρχαν στοιχεία ατόμων που δι­ορίστηκαν κατόπιν συμμετοχής τους στον διαγωνισμό προσλήψεων της ΕΥΠ, του οποίου η τελική φάση ξεκί­νησε στις 10-11-2008.
2 Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι στις 17-11-2008, στις 13:12’, τα στοι­χεία 980 ατόμων - μεταξύ των οποί­ων και εκείνα των προαναφερομένων υπαλλήλων - απεστάλησαν από τον υπολογιστή αυτόν σε συγκεκριμένο e-mail που είχε δημιουργηθεί στους εξυ­πηρετητές (Serνers) βρετανικού πανε­πιστημίου - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η εθνικότητα του κατόχου του e-mail ήταν βρετανική.
3 Η σχετική υπηρεσιακή αναφορά διαβιβάστηκε εκ του νόμου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία προέβη στις ενέργειες της αρ­μοδιότητάς της, με αποτέλεσμα την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του συ­γκεκριμένου υπαλλήλου.
4 Ο εν λόγω υπάλληλος μετακινή­θηκε 5-2-2010 από την παραπάνω Ομάδα, στην οποία ήταν συντονιστής από το 2006, σε άλλη Διεύθυνση της Υπηρεσίας.
5 Η έρευνα συνεχίζεται από τις αρ­μόδιες ελληνικές αρχές σε συ­νεργασία με τη Europol, προκειμένου να διαπιστωθεί ο τελικός αποδέκτης - χρήστης των διαβιβασθέντων στοι­χείων.
pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...