Συναγερμός, πανικός, και τώρα… αγωνία. Με τις λέξεις αυτές μπορεί να συνοψιστούν τα τελευταία 24ωρα που ζουν οι Έλληνες τραπεζίτες, και για την ακρίβεια αυτοί που επωμίστηκαν να συνεργαστούν με τα στελέχη της BlackRock για τον έλεγχο των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Όπως λένε τα ίδια τα τραπεζικά στελέχη στο «Π», οι ελεγκτές ήρθαν πολύ καλά προετοιμασμένοι. Άλλωστε, ο έλεγχος γίνεται υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, η
οποία, μάλιστα, κάλεσε και τον ξένο οίκο εδώ.
Αυτό που δεν περίμεναν οι τραπεζίτες μας είναι ο βαθμός της ενημέρωσης που είχαν τα στελέχη της BlackRock, τα οποία, όπως μας εκμυστηρεύτηκαν, γνώριζαν και ζήτησαν τους φακέλους για συγκεκριμένες υποθέσεις προβληματικών επιχειρηματικών δανείων. Είχαν πληροφορίες ακόμη και για το πώς και πότε έγιναν αναχρηματοδοτήσεις δανείων ή άλλες ενέργειες που σηκώνουν κουβέντα. Έτσι, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι αρμόδιες για τους χειρισμούς αυτούς υπηρεσίες των τραπεζών πέρασαν από ψιλό κόσκινο. Μάλιστα, κατόπιν παραινέσεων των στελεχών της BlackRock, οι Έλληνες τραπεζίτες που επωμίστηκαν τους ελέγχους, δούλεψαν ακόμη και τα Σαββατοκύριακα για να παρουσιάσουν τα στοιχεία που απαιτήθηκαν.
Μετά τους ελέγχους, και με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, το αποτέλεσμα των ελέγχων θα είναι πολύ βαρύ για την επόμενη ημέρα των τραπεζών.
Κατά τις εκτιμήσεις αυτές, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια - που σήμερα βρίσκονται στο 10% - θα φτάσουν το 16-17%. Κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν επιπλέον 7 έως 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν αυτές οι προβλέψεις.
Όμως, τα κεφάλαια αυτά δεν υπάρχουν αμέσως διαθέσιμα. Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το τέλος του ελέγχου, και περί το τέλος του έτους, οι τράπεζες θα υποβληθούν ξανά σε stress test προκειμένου να διαπιστωθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια - και αυτή τη φορά μεενσωματωμένες τις προβλέψεις της BlackRock.
Και ακριβώς εδώ υπάρχει το ενδεχόμενο να καταγραφούν προβλήματα στην κεφαλαιακή επάρκεια. Κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει στην αγκαλιά του κράτους όσες δεν μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν. Τουλάχιστον για τους πολίτες και τους καταθέτες, η κρατικοποίηση θα μπορούσε δυνητικά να σημάνει και μια ενίσχυση της χορήγησης ρευστότητας, μιας και σε όλο το διάστημα της αγωνιώδους προσπάθειας να κρατηθούν ζωντανές, ως έχουν, οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες.
pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου