Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 29, 2011

Ασθενείς με διαβήτη 2,... είναι πιο επιρρεπείς σε ορισμένες επιπλοκές



Το 75% αυτών πάσχουν από υπέρταση

Σημαντικά στοιχεία και δεδομένα για τον σακχαρώδη διαβήτη και ιδιαίτερα για τις επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, αλλά και οι νεότερες εξελίξεις για την αντιμετώπιση της ασθένειας, παρουσιάστηκαν στην 47η Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής
Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβόνα.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι συχνότερος από τον διαβήτη τύπου 1 και αντιστοιχεί στο 90-95% των συνολικών περιστατικών διαβήτη.

Αν ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες επιπλοκές, οι οποίες σχετίζονται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής, σημαντική νοσηρότητα και βεβαρημένη ποιότητα ζωής.

Οι ασθενείς με αυτό τον τύπο του διαβήτη, οι οποίοι είναι περισσότερο επιρρεπείς σε ορισμένες επιπλοκές, είναι οι ηλικιωμένοι ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία, με υπέρταση και ασθενείς σε νηστεία κατά την περίοδο του Ραμαζανιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν για τις νέες θεραπευτικές αγωγές κατά της ασθένειας, η βιλνταγλιπτίνη, σύμφωνα με μελέτες, αποδείχθηκε ότι είναι καλά ανεκτή και αποτελεσματική σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 άνω των 75 ετών, με μέτρια ή σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία, καθώς και σε ασθενείς που βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας, αφού όπως έχει αποδειχθεί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν οι μισοί ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και 20% περίπου των ηλικιωμένων θα εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη έως την ηλικία των 75 ετών.

Το 77% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, πάσχουν από υπέρταση, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε σχεδόν 45 εκατ. ασθενείς παγκοσμίως.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση εκτιμάται ότι προκαλεί έως και το 75% του συνόλου των διαβητικών καρδιαγγειακών επιπλοκών, ενώ νεφρική δυσλειτουργία, ή νεφροπάθεια, παρατηρείται στο ένα τρίτο περίπου του συνολικού διαβητικού πληθυσμού.

Αυξημένο κίνδυνο υπογλυκαιμίας διατρέχουν, επίσης, και οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας για πολιτιστικούς, θρησκευτικούς ή διατροφικούς (διαιτητικούς) λόγους.

Εκτιμάται ότι 40-50 εκατομμύρια διαβητικοί παγκοσμίως βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Μια πρόσφατη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 12.243 μουσουλμάνοι με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, έδειξε ότι 79% ανέφεραν ότι νήστευαν για τουλάχιστον 15 ημέρες κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...