«Σφίγγει» ο κλοιός γύρω από τους φορολογούμενους – οφειλέτες καθώς το Συμβούλιο της
Επικρατείας, με διαδικασίες εξπρές έκρινε με απόφασή του συνταγματική τη ρύθμιση του Νόμου Καστανίδη (Ν. 3900/2010) σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων.
Η κυβέρνηση με το νόμο αυτό είχε προχωρήσει στην αυστηροποίηση της σχετικής διάταξης, ώστε να αναχαιτίσει το κύμα αναστολών από τα διοικητικά δικαστήρια, μετατοπίζοντας το βάρος της απόδειξης στον φορολογούμενο οφειλέτη ότι απ’ τον καταλογισμό της οφειλής (ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, πλειστηριασμός κ.α.) προκαλείται σε βάρος του ανεπανόρθωτη και όχι δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η νομοθετική πρόβλεψη περιορισμού των αναστολών είναι συνταγματική ως «μη θίγουσα τον πυρήνα του δικαιώματος δικαστικής προστασίας».
Στο ΣτΕ προσέφυγε συνταξιούχος, πρώην διευθύνων σύμβουλος Ανώνυμης Εταιρείας η οποία δημιούργησε χρέη από Φ.Π.Α. (2006 - 2007) 713.303,3 ευρώ (φόρος 307.524,74 ευρώ, προσαύξηση 312,739 ευρώ και τόκοι 93.039,56 ευρώ) ενώ είχε υποβληθεί και μηνυτήρια αναφορά.
Όπως υποστήριζε δεν ευθύνεται για τα φορολογικά χρέη της Α.Ε, ενώ το σύνολο των απολαβών του για το περασμένο έτος είναι (μαζί με τη γυναίκα του) περίπου 30.000 ευρώ και διαθέτει μονοκατοικία 210 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη και μία αποθήκη 170 τ.μ. συνεπώς οποιαδήποτε κατάσχεση ή πλειστηριασμός σε βάρος των ακινήτων θα του προκαλέσει βλάβη ανεπανόρθωτη ή πάντως δυσχερώς επανορθώσιμη.
Οι δικαστές αποδέχτηκαν πως η βλάβη σε βάρος του θα είναι ανεπανόρθωτη και δεν επέτρεψε τον πλειστηριασμό του σπιτιού, αλλά σταθμίζοντας το δημόσιο συμφέρον επέτρεψε τον πλειστηριασμό της αποθήκης.
source: www.newscode.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου