Νομίζετε ότι το ελέγχετε, αλλά το στρες εκδηλώνει συνεχώς τα συμπτώματά του, ακόμη κι όταν πιστεύετε ότι δεν είστε και τόσο στρεσαρισμένοι; Αναγνωρίστε τα σημάδια και δείτε πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.
Στον αντίποδα του άγχους της Δευτέρας, όμως, υπάρχει και το χρόνιο στρες, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε μια πολύ απαιτητική δουλειά ή μια αναστατωμένη προσωπική ζωή και δεν εκδηλώνεται κάθε Δευτέρα, αλλά σε μόνιμη βάση. Στις περιπτώσεις αυτές, λόγω χρονιότητας, τα συμπτώματα τους στρες ενδέχεται να μην είναι τόσο εμφανή, όσο όταν το άγχος μας κατακλύζει για συγκεκριμένους λόγους μια στο τόσο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να αναγνωρίζουμε τα σημάδια και να κατανοούμε ότι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο ηρεμίας καθημερινά, μια βόλτα με φίλους ή απλώς ένα… απενεργοποιημένο κινητό. Αν κάποιο από τα παρακάτω σημάδια σας χτυπά την πόρτα συχνά, σημαίνει ότι χρειάζεστε επειγόντως μια αιώρα, ένα κοκτέιλ και λίγη χαλάρωση.
1.Πονοκέφαλοι το Σαββατοκύριακο
Μετράτε τις μέρες μέχρι να έρθει το Σαββατοκύριακο κι όταν επιτέλους φτάνει, το κεφάλι σας πάει να σπάσει. Αυτό συμβαίνει όταν το συνεχές άγχος που έχετε μέσα στην εβδομάδα πέφτει απότομα, προκαλώντας ημικρανίες. Για να μην εντείνετε το φαινόμενο, προσπαθήστε να μην αλλάζετε κατά πολύ το πρόγραμμα του ύπνου και των γευμάτων σας και φροντίστε να μην περιμένετε μόνο το Σαββατοκύριακο για να χαλαρώσετε – προσπαθήστε το κάθε ημέρα τον ελεύθερό σας χρόνο.
2.Επίπονες κράμπες περιόδου
Οι πιο αγχωμένες γυναίκες παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα να αισθάνονται πόνο και να έχουν κράμπες τις πρώτες ημέρες περιόδου, οι οποίες τις ταλαιπωρούν, σε σχέση με όσες δεν βιώνουν άγχος ή είναι λιγότερο στρεσαρισμένες, όπως έδειξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Χάρβαρντ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι γι’ αυτό ευθύνεται ανισορροπία στις ορμόνες, η οποία προκύπτει από το στρες και συστήνουν λίγη γυμναστική μέτριας έντασης, που αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο του στρες και ταυτόχρονα καταπραΰνει τον πόνο από τις κράμπες, μειώνοντας τη δραστηριότητα του Συμπαθητικού Νευρικού Συστήματος.
3.Πόνος στην περιοχή του στόματος
Αν αισθάνεστε ευαισθησία στο σαγόνι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποφέρετε από βρουξισμό (τρίξιμο δοντιών), κάτι που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορεί να χειροτερέψει λόγω στρες. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας προκειμένου να προμηθευτείτε ένα νυχτερινό νάρθηκα – περίπου το 70% αυτών που τον χρησιμοποιούν παρατηρούν μείωση του φαινομένου, ενώ σε μερικές περιπτώσεις σταματά και ο βρουξισμός.
Συνήθως, τα όνειρα γίνονται προοδευτικά πιο θετικά την ώρα που κοιμόμαστε, έτσι ώστε να ξυπνάμε με καλύτερη διάθεση από αυτή που πέσαμε για ύπνο, όπως εξηγεί η Ροζαλίντ Κάραϊτ, PhD, επίτιμη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ρας. Όταν, όμως, είμαστε στρεσαρισμένοι, ξυπνάμε συχνά μέσα στη νύχτα διακόπτοντας αυτή τη διαδικασία και ξεκινώντας συνεχώς από την αρχή, μην αφήνοντας τα όνειρα να πάρουν την αισιόδοξη χροιά τους. Για να βοηθήσετε στην καταπολέμηση του κακού ύπνου λόγω στρες, πρέπει εκτός από το άγχος να αποφύγετε και την καφεΐνη, όπως και το αλκοόλ τις ώρες πριν πέσετε για ύπνο και να κοιμάστε απαραιτήτως 7-8 ώρες καθημερινά.
5.Προβλήματα στα δόντια
Σύμφωνα με ανάλυση που έγινε σε 14 μελέτες του παρελθόντος στη Βραζιλία, οι ιδιαιτέρως αγχωμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης περιοδοντίτιδας, λόγω του ότι η αυξημένη κορτιζόλη που προκύπτει από το στρες μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να περάσουν βακτήρια στα ούλα, όπως τονίζουν οι ερευνητές. Αν εργάζεστε πολλές ώρες και τρώτε τα περισσότερα γεύματά σας στη δουλειά, φροντίστε να έχετε μαζί σας μια οδοντόβουρτσα, έτσι ώστε να φροντίζετε τη στοματική σας υγιεινή και μην ξεχνάτε να ασκείστε και να κοιμάστε σωστά, έτσι ώστε να μειώσετε τα επίπεδα στρες, όπως εξηγεί ο Πρέστον Μίλερ, πρώην Πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογίας.
6.Ενήλικη… ακμή
Δεν είναι λίγοι οι τριαντάρηδες σήμερα που μοιάζουν με 16χρονους έφηβους, λόγω της ακμής που τους… θυμήθηκε λίγο αργά. Κι αυτή η περίπτωση, όμως, έχει τη ρίζα της στο στρες, αφού αυτό είναι που αυξάνει τη φλεγμονή που τελικά οδηγεί σε έξαρση ακμής. Αντιμετωπίστε την κατάσταση καθαρίζοντας την επιδερμίδα σας με λοσιόν που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζολίου, όπως επίσης και μια ενυδατική κρέμα που δεν μπλοκάρει τους πόρους, έτσι ώστε η επιδερμίδα σας να μην γίνει υπερβολικά ξηρή. Αν δεν βλέπετε αποτελέσματα, ενώ οι εβδομάδες περνούν, απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας, ο οποίος θα σας δώσει εξειδικευμένη θεραπεία ανάλογα με την περίπτωσή σας.
Πριν αρχίσετε να κατηγορείτε τις ορμόνες σας και το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο για τις ξαφνικές σας «γλυκές» επιθυμίες, σκεφτείτε ότι το στρες μπορεί να είναι ένας περισσότερο πιθανός ένοχος. Όταν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια μελέτησαν προεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, βρήκαν μόνο μια μικρή μείωση στη λιγούρα για σοκολάτα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση – μικρότερη από αυτή που θα μπορούσε να εξηγηθεί ορμονικά. Οι επικεφαλής της έρευνας υποστηρίζουν ότι το στρες παίζει τελικά μεγάλο ρόλο, ακόμη και στην επιθυμία μας να αδειάσουμε το ζαχαροπλαστείο και να φάμε μια… τούρτα σοκολάτα μόνοι μας.
8.Φαγούρες στο δέρμα
Πρόσφατη Ιαπωνική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 2000 άτομα έδειξε ότι η όσοι αντιμετώπιζαν χρόνιους κνησμούς στο δέρμα, είχαν διπλάσια πιθανότητα να είναι περισσότερο αγχωμένοι από τους υπόλοιπους που δεν παρουσίαζαν τέτοιου είδους πρόβλημα. Υπάρχει, βέβαια, και το ενδεχόμενο μια ενοχλητική φαγούρα που δεν λέει να υποχωρήσει να δημιουργεί από μόνη της ένταση ως ένα βαθμό, οι ειδικοί, όμως, υποστηρίζουν ότι και το άγχος μπορεί να «γεννήσει» μια τέτοια κατάσταση στο δέρμα μας (δερματίτιδα, έκζεμα, ψωρίαση κ.λ.π), λόγω του ότι ενεργοποιεί νευρικές ίνες, προκαλώντας την αίσθηση της φαγούρας.
9.Αλλεργίες που χειροτερεύουν
Σε ένα πείραμα του 2008, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Οχάιο βρήκαν ότι οι άνθρωποι με αλλεργίες παρουσίαζαν περισσότερα και πιο έντονα συμπτώματα μετά από ένα τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν, το οποίο τους προκαλούσε άγχος, σε σχέση με αυτούς που το τεστ δεν τους προκάλεσε άγχος. Οι ορμόνες του στρες ενδέχεται να αυξήσουν την παραγωγή της IgE, πρωτεΐνης του αίματος που προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, όπως αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, Τζάνις Κιέκολτ-Γκλέισερ, PhD.
Μαζί με τους πονοκεφάλους, τους πόνους στη μέση και τις αϋπνίες, το στρες ευθύνεται και για τους κοιλιακούς πόνους, όπως αποκαλύπτει μελέτη που έγινε πάνω σε 1953 άτομα και έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα στρες παρουσιάζουν τριπλάσια πιθανότητα εμφάνισης κοιλιακού πόνου. Η ακριβής διασύνδεση των δύο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, παρ’ όλ’ αυτά μια θεωρία είναι ότι το έντερο και ο εγκέφαλος μοιράζονται τα ίδια νευρικά «μονοπάτια» κι έτσι όταν ο εγκέφαλος αντιδρά στο στρες, το έντερο λαμβάνει τα σημάδια. Αν παρουσιάζετε συχνά πόνους στην κοιλιά, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλα ενδεχόμενα, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έλκος κ.ο.κ., διαφορετικά μπορείτε να δοκιμάσετε τρόπους που θα σας ανακουφίσουν από το στρες, άρα και από το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα, όπως τη γυμναστική, τον διαλογισμό, τη μουσική κ.ο.κ.
naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου