Οι γενικές γραμμές του δεν διαφέρουν σημαντικά
από πρόσφατες προτάσεις του Λευκού Οίκου
Ομπάμα, προγραμματίζει η αμερικανική κυβέρνηση
την ανακοίνωση του σχεδίου για την μείωση του ελλείμματος και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στον απόηχο της συμφωνίας των δύο παρατάξεων κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τον όριο δανεισμού. Παραταύτα, οι γενικές γραμμές του σχεδίου δεν διαφέρουν σημαντικά από τις προτάσεις στις οποίες έχει αναφερθεί δημόσια ο Λευκός Οίκος.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο Ομπάμα θα παρουσιάσει την πρωτοβουλία αυτή σε ομιλία που θα κάνει λίγο μετά την αργία της Ημέρας Εργασίας, στις 5 Σεπτεμβρίου.
Το Associated Press αναφέρει ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το νέο αυτό σχέδιο. Αντιθέτως το AFP επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο μετέδωσε ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει δέσμευση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά περισσότερα από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια δεκαετία, θα ξεπερνά δηλαδή το ποσό των περικοπών που καλείται να κάνει στον προϋπολογισμό η διακομματική επιτροπή η οποία συστάθηκε στις 2 Αυγούστου με σκοπό να δώσει μια λύση στην κρίση χρέους των ΗΠΑ.
Επιπλέον, κατά τον ίδιο αξιωματούχο, το σχέδιο θα στηρίζεται σε μια ισορροπημένη, όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος. Στο πακέτο περιλαμβάνεται η αύξηση των φόρων των ευπορότερων πολιτών αν και οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθεται συστηματικά σε αυτό θεωρώντας ότι έτσι επηρεάζεται αρνητικά η ανάπτυξη.
«Το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει η Ουάσινγκτον για την οικονομία μας είναι να αυξήσει τους φόρους των ανθρώπων τους οποίους χρειαζόμαστε για να ξαναρχίσουν οι προσλήψεις», γράφουν χαρακτηριστικά οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ και Έρικ Κάντορ, σε άρθρο τους στην εφημερίδα USA Today.
Για τους Ρεπουμπλικάνους, η υπερεπιτροπή θα πρέπει να κάνει «δύσκολες επιλογές» και να μειώσει τις δαπάνες των κοινωνικών προγραμμάτων -όπως την κοινωνική ασφάλιση- που, όπως υποστηρίζουν, επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα το αμερικανικό
χρέος. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να επιβάλουμε αυξήσεις φόρων καταστροφικές για τις θέσεις εργασίας», σημειώνουν ακόμη στο άρθρο τους.
Πέρα από τους πολιτικούς του αντιπάλους που παρακολουθούν με σκεπτικισμό την κατάσταση, οι αγορές έχουν επίσης εκφράσει τις επιφυλάξεις τους και με τους αναλυτές (μαζί με τους πολιτικούς) να επισημαίνουν ότι ουσιαστικά δεν χρειάζονται ομιλίες και σχεδιασμοί επί χάρτου, αλλά σαφή σχέδια.
Περιοδεία με προεκλογικό άρωμα
Εντωμεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος ολοκλήρωσε περιοδεία του στη Μινεσότα, την Αϊόβα και το Ιλινόι όπου βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει την έκκλησή του να μειωθούν οι φόροι της μεσαίας τάξης, να υιοθετηθούν νέα μέτρα ώστε να βρουν δουλειές οι βετεράνοι του Ιράκ και του Αφγανιστάν και να ξαναρχίσουν τα έργα υποδομής για να απασχοληθούν οι εργαζόμενοι στον τομέα των οικοδομών που έμειναν άνεργοι μετά την κρίση του κατασκευαστικού τομέα.
Ταυτόχρονα, σκλήρυνε τη στάση του απέναντι στους Ρεπουμπλικάνους και ειδικότερα τους εκπροσώπους του συντηρητικού κινήματος Tea Party υπογραμμίζοντας ότι «το μοναδικό πράγμα που μας εμποδίζει να υιοθετήσουμε (μέτρα για την ανάκαμψη) είναι η άρνηση ορισμένων στο Κογκρέσο να θέσουν τη χώρα πάνω από το κόμμα τους–και αυτό πρέπει να σταματήσει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου