Τρίτη, Αυγούστου 02, 2011

Από μηδενική βάση οι αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία

Προαναγγελία αναστολής του «πόθεν έσχες» για παραγωγικές επενδύσεις

Γενικό στιγμιότυπο από την έναρξη του διαλόγου.
Από μηδενική βάση ξεκινούν οι αλλαγές, τόσο στην άμεση όσο και στην έμμεση φορολογία, αλλά και
στη φορολογία κεφαλαίου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι όπως αυτοί περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2015 θα παραμείνουν αμετάβλητοι.
Στο πλαίσιο αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι όπως οι όποιες παρεμβάσεις συνοδεύονται υποχρεωτικά από μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.


Αυτά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη χθεσινή έναρξη του διαλόγου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που στόχο έχει την αναμόρφωση και κωδικοποίηση της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας, η οποία σε κάθε περίπτωση πάντως θα γίνει υπό το «άγρυπνο μάτι» των ελεγκτών της τρόικας, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. που έχουν την τεχνογνωσία και έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις για τη φοροδιαφυγή και αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι οι διατάξεις και νόμοι που έχουν ήδη ψηφιστεί θα εφαρμοστούν κατά γράμμα αφού, όπως υπογράμμισε, δεν επιτρέπεται χαλάρωση καθώς «η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό του 2011 είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοσιονομική εξυγίανση».
Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο εμφανίστηκε ανοιχτό να επανεξετάσει την εκ βάθρων ανατροπή της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας, από τους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τη μείωση του ΦΠΑ τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, αλλά και τους φόρους στα ακίνητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση συζητά όλες τις προτάσεις, δίνοντας όμως το στίγμα των προθέσεών του, ανέφερε ότι «αν πάμε σε δυο συντελεστές ΦΠΑ 10% και 20% αυτό θα σημάνει απώλεια εσόδων 1,8 δισ. ευρώ. Επομένως κάθε πρόταση πρέπει να συνοδεύεται από εγγύηση ισοδύναμου αποτελέσματος καθώς δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε στο ελάχιστο τους στόχους στους οποίους έχουμε δεσμευτεί».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση πρωταρχικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τους ιδιώτες επενδυτές που καθημερινά επισημαίνουν τις αγκυλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και το μέγεθος της γραφειοκρατίας.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...