Δευτέρα, Αυγούστου 22, 2011

Γκρεμίζει το σπίτι του για... θησαυρό


Ανθρακας ο θησαυρός που έψαξε πρόσφατα Ελληνοαυστραλός στη Βασιλική Τρικάλων. Περίμενε να βρει την αμύθητη περιουσία του Αλή Πασά, όμως οι έρευνες απέβησαν άκαρπες

Ο 60χρονος από τον Πλατύκαμπο Λάρισας

υποστηρίζει πως με τις... ανασκαφές 

θα βρει αμύθητο θησαυρό που έκρυψαν 

προύχοντες επί Τουρκοκρατίας. Τις εργασίες θα επιβλέπουν αστυνομικός, εφοριακός και υπάλληλος της Κτηματικής Υπηρεσίας

Ανθρακας ο θησαυρός που έψαξε πρόσφατα Ελληνοαυστραλός στη Βασιλική Τρικάλων. Περίμενε να βρει την αμύθητη περιουσία του Αλή Πασά, όμως οι έρευνες απέβησαν άκαρπες

Γκρεμίζει το σπίτι του συθέμελα για να βρει τσουβάλια με χρυσά πεντόλιρα από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Απίστευτο κι όμως ελληνικό! Εξηντάχρονος από τον Πλατύκαμπο Λάρισας κατέθεσε αίτηση στην Κτηματική Υπηρεσία και πήρε τη σχετική άδεια για να κατεδαφίσει το σπίτι του, στα θεμέλια του οποίου, όπως επιμένει, υπάρχει αμύθητος θησαυρός με χρυσά πεντόλιρα.
Η άδεια που έχει αφορά εργασίες για τρεις ημέρες, παρουσία αστυνομικού, εφοριακού και υπαλλήλου της Κτηματικής Υπηρεσίας, οι οποίες θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.
Ο επίδοξος χρυσοθήρας έχει... διασταυρωμένες πληροφορίες ότι στα θεμέλια του σπιτιού του έχει θαφτεί ένας ανεκτίμητος θησαυρός από χρυσές λίρες και πεντόλιρα που έκρυψαν προύχοντες την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Το μυστικό πέρασε από γενιά σε γενιά και, όπως υποστηρίζει ο 60χρονος, ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί ο θησαυρός, τον οποίο άφησαν πίσω τους οι Τούρκοι μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας με την ελπίδα ότι θα επέστρεφαν και θα αποκτούσαν ξανά το χρυσάφι τους.
Τις ίδιες... αποκλειστικές πληροφορίες είχαν την περασμένη Πέμπτη άλλοι τέσσερις χρυσοθήρες 47 ως 58 χρονών που έσκαψαν τούνελ στις Συκεές Θεσσαλονίκης και ο θησαυρός τους δεν ήταν παρά οι... χειροπέδες που τους πέρασαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.
Η μανία των χρυσοθήρων πολύ συχνά καταλήγει σε ευτράπελα περιστατικά
Η μανία των χρυσοθήρων πολύ συχνά καταλήγει σε ευτράπελα περιστατικά
Οι δράστες είχαν σκάψει μια σήραγγα μήκους πέντε μέτρων σε ρέμα δίπλα στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης και έπεσαν πάνω σε ένα τούνελ.
Στην είσοδο της σήραγγας οι αστυνομικοί βρήκαν ένα καλώδιο μήκους 50 μέτρων, το οποίο είχε συνδεθεί παράνομα σε κολόνα της ΔΕΗ για να παίρνουν ρεύμα για τα διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν.
Οι συλληφθέντες υποστήριξαν ότι έψαχναν κασόνια με χρυσές λίρες και προς στιγμήν πίστεψαν ότι έφτασαν πολύ κοντά όταν βρήκαν το τούνελ, το οποίο θα ερευνηθεί για να βρεθεί πού καταλήγει.
Οι ιστορίες των χρυσοθήρων γεμίζουν συχνά το αστυνομικό δελτίο, ενώ όλες όσες βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταλήγουν σε "άνθρακες ο θησαυρός". Πρόσφατο παράδειγμα η προσπάθεια του 65χρονου Ελληνοαυστραλού Βαγγέλη Δήμου, που έψαχνε τον θησαυρό του Αλή Πασά στη Βασιλική Τρικάλων.
Στην άδεια που κατέθεσε στην Κτηματική Υπηρεσία ανέφερε πως στο σημείο όπου θα έσκαβε υπήρχε ένας χώρος με πολλά δωμάτια γεμάτα χρυσάφι, σεντούκια με λίρες, διαμάντια και κοσμήματα.
Την πρώτη ημέρα το γεωτρύπανο χτυπούσε μόνο βράχο, τη δεύτερη βρήκε ένα κενό, αλλά πριν προλάβουν να χαρούν όσοι έβλεπαν το κυνήγι του θησαυρού, διαπιστώθηκε πως αντί για φλέβα χρυσού το τρυπάνι βρήκε... φλέβα νερού και οι εργασίες σταμάτησαν.
Και παρότι δεν βρήκε τον θησαυρό του Αλή Πασά, ο 65χρονος Ελληνοαυστραλός δεν πτοείται και υποστηρίζει πως θα επανέλθει σύντομα, αναζητώντας αυτήν τη φορά τον θησαυρό του Πριάμου, ο οποίος έχει θαφτεί στην ευρύτερη περιοχή του Θεσσαλικού Κάμπου.
Ορος Παγγαίο
Το "καταραμένο βουνό" των χρυσοθήρων
Ιστορίες για αμέτρητες ποσότητες χρυσού αφθονούν και για το όρος Παγγαίο στην Καβάλα, όπου υπήρχαν τα μεταλλεία χρυσού του Φιλίππου, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η "τρύπα του Μπαρέτα" και η ευρύτερη περιοχή της Λιμνιάς Καβάλας είναι τα δύο σημεία που συγκεντρώνουν τις περισσότερες ομάδες χρυσοθήρων.
Στον κύκλο, ωστόσο, των χρυσοθήρων το Παγγαίο είναι γνωστό και ως "καταραμένο βουνό", αφού τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον 30 άτομα έχασαν τη ζωή τους, με τραγικότερο όλων αυτό που συνέβη το 1998, όταν τέσσερα άτομα καταπλακώθηκαν από όγκους χωμάτων και πέθαναν από ασφυξία σε μια σπηλιά που είχαν ανοίξει.
Υπάρχουν και αστείες ιστορίες. Οπως αυτή που συνέβη πριν από μερικά χρόνια στους Γόννους Λάρισας, όταν χρυσοθήρες κατέστρεψαν την κεντρική πλατεία αναζητώντας τον θησαυρό που έκρυβε και που θάφτηκε ύστερα από ανατίναξη ενός τρένου την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Ο θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακας και οι χρυσοθήρες αναγκάστηκαν -σύμφωνα με τους όρους της άδειας που πήραν- να ξαναφτιάξουν την πλατεία και μάλιστα μεγαλύτερη.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...