Κυριακή, Αυγούστου 28, 2011

Πονεμένα γόνατα; ΜΙΚ


Πονεμένα γόνατα; ΜΙΚ

Η πρωτοποριακή τεχνική που μειώνει τον πόνο, και «σηκώνει» γρήγορα τον ασθενή από το κρεβάτι
Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει απώλεια του βάρους, χορήγηση χονδροπροστατευτικών ουσιών (από το στόμα ή και ενέσιμα στο γόνατο), αντιφλεγμονώδη που δρουν ωστόσο μόνον ως προς τον πόνο, και φυσικοθεραπεία
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ώριμες ηλικίες μιλούν για πονεμένα γόνατα. Η αρθρίτιδα είναι ένα από τα πλέον συνήθη προβλήματα, του μυοσκελετικού: εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα, φλεγμονώδης αρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, όποια έκφανση και να έχει, μυρίζει… ταλαιπωρία.

«Τα νοσήματα των οστών και των αρθρώσεων αποτελούν το ήμισυ των χρόνιων παθολογικών νοσημάτων για άτομα άνω των 50 ετών», τονίζει ο κ. Αθανάσιος Τσουτσάνης, χειρουργός - ορθοπεδικός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέροντας ως συμπτώματα της αρθρίτιδας τον πόνο κατά τη βάδιση, αλλά και τον νυκτερινό πόνο, τον περιορισμό της κίνησης του γόνατος, την αδυναμία κατά το ανέβασμα της σκάλας, ακόμη και το «στράβωμα» του γόνατος.

Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει απώλεια του βάρους, χορήγηση χονδροπροστατευτικών ουσιών (από το στόμα ή και ενέσιμα στο γόνατο), αντιφλεγμονώδη που δρουν ωστόσο μόνον ως προς τον πόνο, και φυσικοθεραπεία.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχουν φάρμακα που να θεραπεύουν ή έστω να επηρεάζουν δραστικά την πορεία της οστεοαρθρίτιδας, και απ΄ ότι φαίνεται είμαστε ακόμη μακριά από την παρασκευή τους…», εξηγεί ο κ. Τσουτσάνης. «Στο τελικό στάδιο, και όταν η συντηρητική αγωγή δεν μπορεί πια να προσφέρει, η πάθηση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με ολική αρθροπλαστική, η οποία και θεωρείται από τις πιο αποτελεσματικές -κλινικά- επεμβάσεις. Τα τελευταία 10 χρόνια, κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος με τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας (ΜΙΚ, Minimal Invasive Knee), μειώνοντας το χειρουργικό τραύμα αλλά και αφήνοντας ανέπαφο τον εκτατικό μηχανισμό του γόνατος».
Τα πλεονεκτήματα της ΜΙΚ
Σύμφωνα με τον κ. Τσουτσάνη, σε συνδυασμό με νέα πρωτόκολλα αναισθησίας, αναλγησίας, φυσικοθεραπείας, γρήγορης ανάρρωσης, η εν λόγω τεχνική έχει τα εξής αποτελέσματα:

* Μικρότερη χειρουργική τομή

* Μείωση απώλειας αίματος_ ως εκ τούτου, δεν απαιτείται τις περισσότερες φορές μετάγγιση αίματος.

* Δραστική μείωση του πόνου, ιδίως του μετεγχειρητικού.

* Δυνατότητα του ασθενούς να σηκώνεται και να βαδίζει γρήγορα, στην καλύτερη των περιπτώσεων την ίδια μέρα του χειρουργείου! Γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών, πχ. θρομβώσεων.

* Σύντμηση του χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο.

* Αυτονομία του ασθενούς κατά την επιστροφή στο σπίτι, χωρίς την ανάγκη βοήθειας από το κοντινό περιβάλλον.

Info
Οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, μαζί με τα πρωτόκολλα γρήγορης αποθεραπείας, εφαρμόζονται ήδη σε 160 νοσοκομεία της Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με την τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας, υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής εργαλείων μιας χρήσης, που είναι τρόπον τινά εξατομικευμένα, κατασκευασμένα επακριβώς για την άρθρωση ενός εκάστου ασθενούς. Εργαλεία «κομμένα και ραμμένα, στα μέτρα» κάθε ασθενούς στο βρίσκεται στο χειρουργικό τραπέζι (Signature MIK). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...