Τρίτη, Αυγούστου 16, 2011

Φθινόπωρο με ρήξεις και ανατροπές

Ολα τα αγκάθια που δυσκολεύουν τη μεταρρυθμιστική 
πορεία της θα επιδιώξει να ξεπεράσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι την περιμένει ενδεχομένως το πιο θερμό φθινόπωρο της θητείας της.
Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι ήλθε ο καιρός για μεγάλες αποφάσεις, ανατροπές και ρήξη με το παρελθόν και τα κατεστημένα. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο Γ. Παπανδρέου από τη Σκιάθο, επισημαίνοντας με την ευκαιρία της δήλωσής του για τον Δεκαπενταύγουστο ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές ώστε η Ελλάδα να μπορεί να στέκεται γερά στα δικά της πόδια».
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι το δίλημμα που πρέπει να απαντηθεί είναι «ριζικές ανατροπές ή συντήρηση της υπάρχουσας κατάστασης» και επισημαίνουν ότι τις επόμενες κιόλας ημέρες η κυβέρνηση οφείλει να δείξει τον δρόμο που έχει επιλέξει. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, οφείλουμε να προωθήσουμε τάχιστα όλες τις μεταρρυθμίσεις», αναφέρει αρμόδια κυβερνητική πηγή.
Ως εκ τούτου, αυτή την εβδομάδα το κυβερνητικό επιτελείο θα αρχίσει γενικό «ξεσκόνισμα» σε όλα τα θέματα που εκκρεμούν - και δεν είναι λίγα. Την Πέμπτη σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό αναμένεται να τεθεί η βάση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Κατ' αρχάς, όπως παρατηρούν κυβερνητικοί παράγοντες, η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για τους καθιερωμένους ελέγχους πρέπει να βρει την κυβέρνηση σε ετοιμότητα και τους υπουργούς διαθέσιμους να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα των επιθεωρητών μας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να εντοπιστούν κενά κατά την εφαρμογή του επικαιροποιημένου Μνημονίου και παράλληλα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Επομένως, εξηγούν, πρέπει να υπάρχει σαφές προσχέδιο της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, για τις επικουρικές συντάξεις αλλά και για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Η κυβέρνηση αναμένει μεγάλες αντιδράσεις από τους δημοσίους υπαλλήλους που θεωρούν ότι θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο το εισόδημά τους, ενώ ήδη ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος έχει προαναγγείλει σκληρές μορφές κινητοποιήσεων.Τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες είναι πολλά και δύσκολα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα το τοπίο γύρω από τη νέα δανειακή σύμβαση. Η ελληνική πλευρά δεν έχει στα χέρια της κάποιο κείμενο, ενώ η σχετική συμφωνία δεν έχει κυρωθεί από κανένα κοινοβούλιο. Παράλληλα, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων πρέπει να εφαρμοστεί με ταχείς ρυθμούς. Το πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους μας προβλέπει τη συγκέντρωση ποσού 1,7 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από μερικές εβδομάδες για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ κλυδωνίστηκε η ίδια η κυβέρνηση λόγω της έντονης αντίδρασης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι «το μεγάλο στοίχημα» είναι η μείωση των ελλειμμάτων και ο περιορισμός των δαπανών. Αυτό σημαίνει πως άμεσα πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή του προγράμματος συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων και οργανισμών.
Στον τομέα της παιδείας η κυβέρνηση πιστεύει ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση - η συζήτηση στην Ολομέλεια αρχίζει τη Δευτέρα - δεν θα ανακόψει το κύμα αντιδράσεων στα πανεπιστήμια από καθηγητές και φοιτητές τον Σεπτέμβριο. Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται η πρόταση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί περί τα τέλη Αυγούστου. Ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης επισημαίνει ότι η μάχη της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων θεωρείται «η πολιτική μάχη της γενιάς μας».
 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...