Πέμπτη, Ιουλίου 28, 2011

Αντιδράσεις για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση...




Από το 13 στο 23%, θα μεταταχθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης από τον Σεπτέμβρη, με επακόλουθο προϊόντα και υπηρεσίες να αυξηθούν κατά 2 με 3 %.
Η Ελλάδα είναι μαζί με την Πορτογαλία σήμερα οι μοναδικές χώρες που έχουν ΦΠΑ 13% στην εστίαση, την ώρα που στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν ξεπερνά το 10%.
Οι επιχειρηματίες αντιδρούν και μιλούν για ακόμη μία θηλιά που μπαίνει στον λαιμό τους, ενώ οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν πως η αλλαγή αυτή θα έχει αρνητικά αποτελέσματα και στα τουριστικά πακέτα που θα αυξηθούν και δεν θα είναι το ίδιο ανταγωνιστικά με εκείνα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρηματίες τονίζουν ότι η μετάταξη του ΦΠΑ θα επιφέρει αυξήσεις σε καφετέριες, καφενεία, ζαχαροπλαστεία και σε εστιατόρια, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάνουν το 3%.
Αύξηση κατά 2% αναμένεται να εμφανιστεί και σε τουριστικά πακέτα που περιέχουν γεύματα, εξέλιξη που θα τα κάνει λιγότερο ελκυστικά σε σχέση με άλλες πιο ανταγωνιστικές χώρες.
Η κυβέρνηση, πάντως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα που θα επιτρέψουν στους επαγγελματίες να απορροφήσουν την αύξηση του συντελεστή και να μην την μετακυλήσουν στους καταναλωτές.   
in2life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...