Επιμέλεια: Ρούλα Κοτσέτα
Τα κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτει η Βραζιλία αλλά και η αναδυόμενη οικονομία της έχουν στρέψει τα βλέμματα των επενδυτών στην πανέμορφη αυτή χώρα.
Πολλοί αναλυτές μάλιστα εκτιμούν πως η Βραζιλία διαθέτει τόσο αποθέματα μαύρου χρυσού που έχει τα «φόντα» να γίνει Σαουδική Αραβία.
Από την άλλη, η έκρηξη των τιμών στα τρόφιμα, η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και όχι μόνο… προκαλούν φόβο στους αναλυτές.
Οι πολίτες της χώρας όμως είναι ικανοποιημένοι, αφού ο πρώην πρόεδρος της χώρας ανέβασε το βιοτικό τους επίπεδο και κατόρθωσε να βγάλει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού από την φτώχεια δίνοντας τους, σημαντικές κοινωνικές παροχές, αυξάνοντας μεταξύ άλλων τις συντάξεις αλλά και παρέχοντας το βασικότερο για έναν πολίτη: ιατρική περίθαλψη και πρόνοια.
«Φούσκα ζεστού χρήματος;»
Όπως αναφέρει στο περιοδικό TIME, o επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών στη Morgan Stanley Investment RUCHIR SHARMA, οι τιμές διαμονής σε ξενοδοχεία του Ρίο ντε Τζανέιρο κοστίζουν περισσότερο από εκείνα στο νότιο τμήμα της Γαλλίας.
Τα εστιατόρια στο Σάο Πάολο είναι πιο ακριβά από ό, τι στο Παρίσι. Τα διαμερίσματα στην in περιοχή του Ρίο, Leblon, είναι περισσότερο ακριβά από εκείνα στην Fifth Avenue με θέα στο Central Park.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται και το επιτόκιο της είναι στα ύψη.
« Αυτό μεταφράζεται σε μια «φούσκα» ζεστού χρήματος…» γράφει χαρακτηριστικά .. ο κ. Sharma.
“ H Βραζιλία συλλέγει τους περισσότερους φόρους από οποιαδήποτε άλλη αναπτυσσόμενη χώρα αλλά η κυβέρνηση ξοδεύει μόλις το 3% των εσόδων της στις υποδομές . Επιπλέον, σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στα οδικά έργα αλλά και στα λιμάνια.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως τα κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων μετακινούνται με ελικόπτερο προκειμένου να αποφύγουν την κίνηση στους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Η χώρα υπέστη μια περίοδο υπερπληθωρισμού και οικονομικής στασιμότητας στη δεκαετία του 1980 και του '90 και φυσικά είναι σημαντικό ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Εν τούτοις η ανάπτυξη της Βραζιλίας βρίσκει εμπόδια…» υποστηρίζει ο επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley.
«Το μεγαλύτερο μέρος εσόδων πηγαίνει στις συντάξεις και στην πρόνοια και όχι σε κατασκευή δρόμων ή σε βελτίωση των σχολείων. Η εκπαίδευση στη Βραζιλία κατατάσσεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Η Βραζιλία είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς προϊόντων (από σίδερο μέχρι καφέ) και μετά από τις σημαντικές ανακαλύψεις πετρελαίου μερικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως πρόκειται για την επόμενη Σαουδική Αραβία. Από την άλλη οι Βραζιλιάνοι ξοδεύουν ένα ποσό ρεκόρ στις εισαγωγές, έτσι ώστε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να βρίσκεται στο κόκκινο. Εάν πέσει η τιμή των εμπορευμάτων, τότε υπάρχει φόβος να δημιουργηθεί μια « τρύπα» ανεξέλεγκτη» συνεχίζει ο κ. Sharma.
Όλα αυτά κάνουν τη Βραζιλία να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική ανάπτυξης της Κίνας , που έχει φθηνό νόμισμα, υψηλή αποταμίευση και χαμηλό κόστος κεφαλαίου σύμφωνα με κ. Sharma.
Για το στέλεχος της Morgan Stanley, αυτό αποτελεί και το κλειδί επιτυχίας της Κίνας.
«Η Βραζιλία χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις και ένα φθηνότερο νόμισμα. Για να είμαστε ακριβείς, δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε τη Βραζιλία, με ένα το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα να αγγίζει τα 11.000 δολάρια, να αναπτυχθεί τόσο γρήγορα όσο η Κίνα» καταλήγει ο κ. Sharma.
Τι θα γίνει στο μέλλον; Μπορεί ο «Θεός να είναι Βραζιλιάνος» γράφει με χιούμορ ο κ. Sharma, δανειζόμενος το σλόγκαν των πολιτών της πανέμορφης χώρας.
source: www.newscode.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου